La Generalitat pretén que la Hisenda catalana, l'estructura d'Estat més important, sigui cooperativa amb el ciutadà. No obstant, a partir del febrer de l'any que ve els ciutadans tindran més dificultats per arribar fins al fisc català, ja que l'Agència Tributària de Catalunya (ATC) traslladarà la seva actual seu del centre de Barcelona a la perifèrica Zona Franca. El sindicat CATAC considera que el canvi d'ubicació resulta contrari als interessos públics, i per això ha presentat un recurs contenciós administratiu davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).
“Hem presentat el recurs per defensar els interessos dels ciutadans”, explica Jordi Jové, delegat del sindicat CATAC a l'ATC. Per Jové, el trasllat de l'ATC a la Zona Franca farà incomplir el principi de proximitat de l'Administració als ciutadans. El motiu és la mala comunicació de la nova seu, que estarà situada al número 46 del Passeig de la Zona Franca, lluny de tots els districtes de la ciutat excepte alguns barris de Sants-Montjuic. En conseqüència, segons els càlculs de la CATAC, la nova seu perjudica el 94% dels seus potencials usuaris.
El sindicat qüestiona, a més, el paper de l'ex director general de Patrimoni, Salvador Estapé, en el trasllat de l'ATC. A més d'aquest càrrec, Estapé era també president del consell d'administració de Fira 2.000, que té a la zona “diferents immobles de propietat” així com “incidència directa sobre l'economia de la zona així com la valoració dels terrenys i construccions”. En el recurs, la CATAC argumenta que com a president de Fira 2.000, Estapé representava a tots els membres del consell, inclosos els interessos privats de la Cambra de Comerç de Barcelona (que té l'11% del capital de Fira 2.000),
Com que l'edifici de la nova seu de l'ATC es troba “en l'àrea d'influència” de Fira 2.000, la CATAC considera que Estapé no hauria d'haver intervingut en el trasllat de la Hisenda catalana, per la qual cosa queden “viciats de nul·litat els actes on ha intervingut” Estapé en aquesta operació. Tot plegat li serveix a la CATAC per argumentar que no hi ha hagut una “actuació objectiva” de l'administració. Estapé va abandonar el Govern el passat mes de setembre per fitxar per Anticipa Real Estate, una de les filials espanyoles del fons Blackstone, i que es va quedar el paquet d'hipoteques tòxiques de Catalunya Banc.
D'altra banda, Jové assenyala que la mitjana de 500 contribuents que cada dia visiten la seu actual de l'ATC al carrer Fontanella (al costat de la Plaça Catalunya) realitza també altres tràmits a la seu de la Hisenda estatal de la plaça Letamendi o la de Barcelona, situada al Poblenou. Així, per Jové, d'estar “en una zona de pas” de Barcelona, l'ATC quedarà situada a la perifèria, una zona mal comunicada.
Les opcions de transport públic per arribar a la nova seu de l'ATC passaran per la línia 9 del metro, que arribarà a la zona al febrer del 2016, però la parada quedarà a 20 minuts a peu de la nova ubicació de l'ATC. A més, el sindicat considera que la L9 “no resulta accessible a la majoria de la població”, ja que per agafar-la s'haurà de fer transbord a Zona Universitària (L3) o Collblanc (L5). A les limitacions de mobilitat amb metro s'hi afegeixen les de l'autobús, ja que les 5 línies que arriben a la Zona Franca “tenen un recorregut tortuós”.
Jové considera que la mateixa Generalitat ha reconegut que és difícil arribar a la nova seu de l'ATC a la Zona Franca ja que els treballadors de l'agència han rebut un correu electrònic on se'ls ofereix places d'aparcament gratuïtes fins que el transport públic cobreixi les necessitats de desplaçament del personal.
3 milions per adequar la nova seu
El departament d'Economia assegura el trasllat de l’ATC comportarà un estalvi d’1,4 milions d'euros anuals en lloguers. No obstant, només adequar l'edifici T de la Zona Franca ha costat a les arques públiques 2,9 milions d'euros, dels quals 2,7 corresponen a les obres a les oficines i que han estat adjudicades a una Unió Temporal d'Empreses (UTE) formada per Acsa i Emte SLU (una filial del grup Comsa Emte que el passat mes d'abril va presentar un ERO per acomiadar a 195 treballadors).
A més, Jové assegura que la seu de la Zona Franca no satisfà les previsions de creixement de personal del fisc català. L'Agència Tributària Catalana hauria de passar dels 268 empleats actuals a tenir 600 treballadors el 2018, segons va afirmar el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell. En el recurs presentat, el sindicat posa de manifest que es pretén augmentar la plantilla un 129%, però que la nova seu només augmenta un 9% la superfície d'oficines respecte l'actual del carrer Fontanella. “La Zona Franca no dóna resposta a les necessitats de cabuda que es preveuen per l'augment de la plantilla”, assevera Jové, que afegeix que també es perdran 1.600 metres quadrats de soterranis.
D'altra banda, el sindicat també qüestiona el procés de contractació seguit per la Generalitat per llogar la nova seu de la Zona Franca, ja que argumenta que el contracte d'arrendament amb Bankia (la propietària de l'edifici T) es fa fer sense el preceptiu concurs públic i no hi ha motius que justifiquin la contractació directa del lloguer de les plantes baixa, primera, tercera i quarta de l'edifici T. Per contra, el departament d'Economia va adduir motius de necessitat del servei, d'urgència i de limitació del mercat immobiliari per justificar la contractació directa.