La portada de mañana
Acceder
Sánchez rearma la mayoría de Gobierno el día que Feijóo pide una moción de censura
Miguel esprinta para reabrir su inmobiliaria en Catarroja, Nacho cierra su panadería
Opinión - Cada día un Vietnam. Por Esther Palomera

L'acusació popular del cas Benítez pacta una condemna mínima que lliura de la presó els Mossos

Un pacte 'in extremis' en el cas Benítez ha lliurat els sis agents acusats de la possibilitat d'entrar a la presó. L'acusació popular de la causa, l'Associació Catalana per a la Defensa dels Drets Humans (ACDH), ha arribat a última hora a un acord amb la defensa dels Mossos. Els agents han acceptat una condemna de dos anys de presó per un delicte d'homicidi per imprudència i un altre contra la integritat moral, cosa que els lliura d'entrar a la presó.

El pacte no ha agradat a la campanya Justícia Juan Andrés, que ha criticat el pacte i ha acusat l'Associació de pactar “unilateralment” sense consultar-los. “La nostra voluntat sempre ha estat que es faci justícia mitjançant un judici públic”, han assegurat en un comunicat. Així mateix, han convocat a una concentració a les 19:30 al carrer Aurora, el lloc on els Mossos van reduir a Benítez.

La mateixa Associació ha reconegut que l'enuig dels amics i companys de Benítez és comprensible des del punt de vista social, i ha exposat arguments jurídics per justificar la seva decisió. El representant de l'ACDH a la vista de conformitat, Àlex Solà, ha insinuat que la Fiscalia els ha empès al pacte per “deixar de remar” en la mateixa direcció que les altres acusacions. “Sense venir massa al cas la Fiscalia introdueix elements de dubte en el cas”, ha afirmat Solà.

El lletrat es refereix al canvi de parer de la Fiscalia, que dijous passat va adduir que calia sumar altres “concauses” a la reducció dels Mossos per explicar la mort de Benítez -com el consum de cocaïna o les malalties cardíaques del veí del Raval. La Fiscalia va advertir per primera vegada de l'“incert desenllaç” del cas a tres dies de l'inici del judici. Això va donar oxigen a les defenses dels Mossos, que demanaven l'absolució dels agents.

Com en qualsevol altre cas de judici per jurat popular i de l'àmbit penal, els elements de dubte eren fonamentals en el cas Benítez perquè els membres del jurat optessin per l'absolució dels Mossos, cosa que l'Associació consideraria “inassumible” des del punt de vista dels Drets Humans. Per aquest motiu, l'associació ha acceptat una pena considerablement menor que els 14 anys de presó que demanaven inicialment. “Som conscients de la incomprensió que genera l'acord”, ha dit Solà.

Sense patrullar pel Raval

El pacte, aconseguit entre totes les parts just abans de l'inici del judici, preveu que els Mossos no exerciran com a policies durant els dos anys de condemna i que posteriorment estaran cinc anys sense patrullar. A més, en aquest període tampoc podran acostar-se a menys de 1.000 metres del carrer Aurora i hauran d'acudir a un curs de drets humans.

Per la seva banda, els dos agents als quals s'anava a enjudiciar per encobriment han assumit una condemna de tres mesos de presó, període en què també quedaran suspesos de feina i sou tot i que, com els seus companys, no estaran entre reixes. Tots els acusats d'indemnitzar la família de Benítez amb 150.000 euros, quantitat que serà assumida per l'asseguradora de la Generalitat.

A la sortida de la vista de conformitat i entre crits proferits pels amics de Benítez, un dels advocats dels Mossos, Josep Maria Fuster-Fabra, s'ha mostrat satisfet amb la condemna mínima que han acceptat els seus clients.

Fuster-Fabra ha dit que els agents estan “moralment convençuts” que la seva actuació va ser correcta, encara que en la sentència de conformitat els Mossos reconeixen que van propinar dues puntades i cinc cops de puny a la zona superior del cos de Benítez, sis cops de puny i cops de genoll a les seves extremitats inferiors així com “diverses puntades de peu” a la part lateral esquerra inferior del cos de la víctima.

“Les nostres línies vermelles no s'han traspassat: no aniran a la presó ni tampoc estan inhabilitats de per vida”, ha dit el lletrat, que ha reiterat que els ara ja condemnats “van obrar d'acord al què els van ensenyar i van actuar d'acord amb els protocols i correctament”.

Amb tot, en aquest cas encara queda un cap per lligar: la Generalitat ha de decidir ara què fa amb els agents, ja que l'expedient que els va obrir estava suspès fins que hi hagués condemna. El lletrat de la Generalitat ha dit a la vista de conformitat que l'administració es compromet a revisar el protocol de reducció “a persones alterades”,

El pacte a què ha arribat l'ACDH ha augmentat les clàusules de l'anterior acord, al qual s'oposava l'Associació. Les defenses dels Mossos, la Fiscalia i l'acusació particular (la germana de Benítez, que aquest dilluns no ha assistit al Palau de Justícia de Barcelona) havien arribat a un acord perquè els agents acceptessin una condemna pactada per homicidi imprudent, que evitaria la seva entrada en presó, a canvi de reconèixer els fets i una indemnització de més de 100.000 euros. L'única acusació que s'oposava al pacte era la popular, exercida per l'ACDH, en considerar que l'acord donava cobertura a la impunitat policial. En una interlocutòria, el TSJC ha descartat els arguments jurídics de la defensa dels Mossos per expulsar l'ACDH.