Comunitat Valenciana Opinión y blogs

Sobre este blog

La portada de mañana
Acceder
Israel aprovecha hasta el inicio del alto el fuego para continuar la masacre en Gaza
El grupo de León: la conexión entre Quirón, la pareja de Ayuso y el ático de Chamberí
OPINIÓN | 'Los imperios de las galaxias', por Enric González

La Filmoteca dedica un cicle per a commemorar el centenari de Fellini

elDiariocv

València —

0

L’IVC presenta a la Filmoteca el cicle ‘Centenari Fellini’ que s’inicia el dimarts 14 de gener, a les 20 hores, amb la projecció de Los inútiles (1953). La pel·lícula es podrà tornar a veure el dimecres 15 de gener, a les 18 hores.

El pròxim 20 de gener es compleixen cent anys del naixement del director italià Federico Fellini. Amb motiu del seu centenari, la Filmoteca celebra una completa retrospectiva que es prolongarà fins al 30 d’abril.

A més de Los inútiles, durant gener es projecten les seues primeres pel·lícules dels anys cinquanta: Luci del varietà (1950), El jeque blanco (1952), Almas sin conciencia (1955), Las noches de Cabiria(1957) i La Strada (1954). També es projecta al gener Fellini: Je suis un gran menteur (2002), un documental de Damian Pettigrew sobre la vida i l’obra del cineasta italià.

Un cineasta universal

Federico Fellini naix a Rímini el 20 de gener de 1920, fill d’Ida Barbiani, romana, i d’Urbano, representant comercial originari de Gambettola. Mentre estudia batxillerat comença a ser conegut com a caricaturista. De fet, per a promoure les pel·lícules d’una sala de cinema, li encarreguen retrats d’artistes famosos. A partir de 1938, comença a col·laborar amb el diari La Domenica del Corriere i amb la revista d’humor 420.

En 1939 es trasllada a Roma amb el pretext de matricular-se en Dret. En aquell període treballa en la redacció d’una revista satírica, i adquireix certa notorietat gràcies a centenars de treballs que publica signats per ell mateix.

També es relaciona amb ambients de l’espectacle de varietats i escriu monòlegs per al còmic Aldo Fabrizi. Així mateix, col·labora per a programes radiofònics, en els quals troba la jove actriu de teatre Giulietta Masina (1921-1994), amb qui es casa en 1943. L’actriu serà la gran protagonista de moltes de les seues pel·lícules dels seus inicis, però també estarà present en el seu període de maduresa.

Quan redacta els guions de les pel·lícules de Fabrizi i d’altres, Fellini destaca molt prompte com a guionista. Juntament amb Roberto Rossellini, qui es converteix en el seu amic, treballa en Roma, ciudad abierta (1945) i immediatament després en Paisá (1946).

És aleshores quan decideix unir-se al comediògraf Tullio Pinelli, amb el qual treballarà sempre. Junts, arriben a ser dos dels guionistes més sol·licitats a Itàlia. Treballen per a diferents directors de cinema, com Pietro Germi i Alberto Lattuada.

En 1950, Fellini s’estrena com a director, juntament amb Lattuada, amb Luci del varietà, que resulta un fracàs de taquilla. També fracassa amb la seua primera pel·lícula en solitari, El jeque blanco (1952), però l’èxit li arriba amb Los inútiles (1953), que li val un Lleó de Plata a Venècia, a més de l’èxit decisiu d’Alberto Sordi.

La seua carrera es consolida definitivament amb La Strada (1954) amb la qual aconsegueix el seu primer Oscar i Las noches de Cabiria (1957) amb la qual obté el segon. Les dues protagonitzades per Giulietta Masina

En els anys seixanta, prossegueix la seua carrera triomfal amb pel·lícules tan memorables com La dolce vita (1960), amb la qual obté la Palma d’Or en el Festival de Cannes, que llança a la fama internacional el seu amic Marcello Mastroiani; Fellini 8 1/2’(1963), també amb Mastroianni; Giuletta de los espiritus (1965) i Satiricón (1969).

En la dècada dels setanta i els huitanta figuren pel·lícules tan memorables com com Roma (1972), Amarcord (1973); Casanova (1976), La ciudad de las mujeres (1979); Ensayo de orquesta (1979) o la crepuscular Ginger y Fred (1985), entre altres.

Fellini és un dels directors de cinema més condecorat per Hollywood, perquè va obtindre cinc premis Oscar al llarg de la seua carrera. L’últim Oscar va ser de caràcter honorífic i el va rebre en 1993, pocs mesos abans de la seua defunció, que va tindre lloc el 31 d’octubre a Roma.

L’IVC presenta a la Filmoteca el cicle ‘Centenari Fellini’ que s’inicia el dimarts 14 de gener, a les 20 hores, amb la projecció de Los inútiles (1953). La pel·lícula es podrà tornar a veure el dimecres 15 de gener, a les 18 hores.

El pròxim 20 de gener es compleixen cent anys del naixement del director italià Federico Fellini. Amb motiu del seu centenari, la Filmoteca celebra una completa retrospectiva que es prolongarà fins al 30 d’abril.