Esta setmana entrem ja en la recta final de les Falles 2015. En pocs dies cremarem tot allò roín i ens emplaçarem als bons desitjos per a l’any que s’enceta fins a les pròximes falles. En València esta és la Festa en majúscules de la ciutat, i això mereix una gestió integral com no l’hem vista en tots estos anys de govern del PP. I la primera paraula que ha d’anar lligada a eixe nou model de gestió és “diàleg”. L’administració local ha de deixar de mirar cap a un altre costat quan hi ha problemes, i ha d’asseure a una mateixa taula els fallers i els veïns per tal de solucionar les necessitats i queixes, d’uns i d’altres. És en esta línia que apostem per la participació veïnal i ja anunciem que derogarem l’actual Ordenança Municipal de la Via Pública, per censora i arbitrària, i n’elaborarem una de nova amb la participació activa dels falles, col·lectius festius i veïns. En Compromís no tenim por a afrontar els problemes, perquè sabem que la seua solució implica la millora de la vida quotidiana de moltes persones; per això abordarem amb un pla de mobilitat i accessibilitat una de les problemàtiques més esteses durant estos dies a la ciutat, com és la dificultat en el transport urbà.
Les falles, com deia, són les festes grans de València, i per això mereixen un Govern de la Festa, és a dir, la creació dels mecanismes de participació, deliberació i decisió dels òrgans que han de gestionar la festa fallera. Volem convertir les Falles en un eix primordial de la política municipal, donant-los la dignitat que fins ara Barberá, a colp d’autoritarisme, els ha negat. Per això crearem un Institut Municipal de Cultura Festiva de València, un organisme autònom que s’ocupe de la gestió institucional i puga assessorar els fallers, així com un Pla Estratègic amb tots els actors implicats en la festa, que la potencie fins convertir-la en Patrimoni de la Humanitat, un altre dels punts de treball de Compromís. Eixe és un gran objectiu, però si volem aconseguir-ho caldrà dotar la festa d’un finançament adequat, amb un pressupost de Junta Central Fallera transparent i participatiu... Una “xicoteta anècdota” en què no ha caigut fins ara el govern municipal. A més, qualsevol esdeveniment aspirant a ser Patrimoni de la Humanitat ha de comptar amb un element que, increïblement, València encara no té: apostem per un veritable Museu Faller, dissenyat d’acord amb criteris seriosos de museologia. Esta proposta es complementa amb la necessitat d’aconseguir un lloc d’exhibició formal per a l’Exposició del Ninot, i un canvi en l’actual sistema de selecció del premis del que hauria de ser l’ “Indult del Foc”. A més, tenim molt clara l’impuls que hem de donar a la Ciutat de l’Artista Faller perquè es convertisca en un districte cultural i turístic de la ciutat, que fomente la creativitat i reforce la seua identitat, amb un programa d’ajudes per a la rehabilitació de tallers.
En definitiva, volem atorgar a les falles la importància que es mereix tant la part lúdica i com la cultural; així les coses, proposem una partida específica per a la promoció del concurs de Teatre Faller (la més important mostra de teatre amateur de tot l’Estat), així com una intensificació en l’ús del valencià com a llengua de referència de les falles, sense perdre de vista la posada en marxa de mesures que facen d’estes unes festes sostenibles. A més, si volem donar una major difusió de la festa, haurem de seleccionar el cartell de Falles entre creadors de prestigi, i fer de la Falla Municipal un monument de caràcter singular, tendent a la innovació.
Les falles, indubtablement, generen molt d’interés. Així, per últim, proposem crear un Espai Faller descentralitzat que aporte informació durant les 24 hores del dia al llarg de les falles, així com potenciar les cavalcades com una manera de recuperar la connexió entre la festa i la ciutat. D’esta manera, ens agradaria vore als carrers de València una Cavalcada de la Plantà, i una Cavalcada de les Festes Valencianes.
Les falles són una festa viva, que viuen amb intensitat milers de persones i alhora implica a tota la ciutat. Potenciar les falles vol dir dignificar-les, però també abordar les dificultats que una festa tan multitudinària implica. Un repte que només es pot assolir amb diàleg, tendint ponts entre tots els actors implicats.