La portada de mañana
Acceder
Alemania toma el pulso a una extrema derecha envalentonada
La carpeta de Junts que atasca la mayoría de Sánchez
Opinión | Ya empezamos, por Antón Losada

“La ineptitud i la corrupció del PP han empobrit els valencians”

Julià Álvaro (Llavaneres, Barcelona, 1962), periodista de Canal 9 fins al tancament de la cadena i col·laborador de eldiario.es, milita a Els Verds i és un dels 433 candidats que es presenten a les primàries obertes de Compromís, en el seu cas, per ser diputat a les Corts Valencianes.

Vosté no desempenya cap càrrec institucional en Compromís i és membre d´un dels partits minoritaris a a la coalició, Els Verds. Per què es presenta a les primàries?

Em presente perquè considere que puc ser útil a la coalició, que és el mateix que dir que puc ser útil a la gent del meu país. Tinc molts anys d'experiència política de la política que cal reivindicar, que és la del carrer, la dels ciutadans, la de la participació no institucional... I ara em sembla que val la pena aportar tot això al projecte de canvi que representa Compromís. No m'imagine un repte més apassionat en aquests moments que estar en les llistes de Compromís des de les quals, estic segur, trencarem amb el model depredador, antidemocràtic i corrupte que hem patit ja massa anys.

Ja es presentà a les primaries europees. Com valora l´experiéncia?

Una boníssima experiència. Parlar de política amb la gent del carrer tal com hem parlat sempre la gent del carrer ès molt enriquidor. Nosaltres no volem estar en les institucions per fer la política en el nom de la gent sinó ser simplement el seu representant. Explicar això és un repte gran ja que la batalla és convertir als ciutadans en activistes. La gent del carrer és un poder i hem d'estar en tensió per plantar cara als poders econòmics de sempre que, fins ara, han tractat als governants com els seus criats. Això s'ha acabat.

Què opina de les dificultats per tancar un acord per les primàries a Compromís?

La política del “ordeno y mando” ha mort. La nova política és de suma entre diferents i, en aquests sentit, les nostres Primàries són això: debat, discussió, opinions diferents però tota la voluntat del món per arribar a acords. Certament el procès va ser més llarg del que tocava però, sense dubtes, ningú tindrà un mètode de confecció de llistes millor que nosaltres. Vull recordar, a mès, dos coses: nosaltres no triem nomès el cap de llista, escollim per Primàries la llista sencera i, a més, nosaltres no som un partit, som una coalició, cosa que dona encara mès valor als acords aconseguits.

Les primàries obertes..... donen oportunitat real a gent com vosté, fins el tancament periodista de Canal 9, d´arribar a les Corts Valencianes?

Qualsevol persona pot anar a les nostres llistes. No es tanca el pas a ningú, tot el món té les mateixes oportunitats d'eixida. De fet, a aquestes alçades, ningú podria dir, ni de lluny, quins seran els noms que compondran la nostra candidatura. Em sembla exemplar, millorable, segur, però exemplar.

Per què milita en la coalició Compromís i no en altres partits progressistes?

Bàsicament perquè Compromís fa un discurs de radicalitat democràtica i de nou model econòmic just i sostenible que ningú més fa. El nostre nivell de compromís amb les persones i amb el planeta, que al cap i a la fi són indestriables, no el fa ningú.

Què proposa vosté per aprofundir en la democràcia i millorar la rendició de comptes dels diversos poders estatals?

Es tracta, resumint, de mantenir l'esperit de les nostres Primàries. Aquest procés és la prova de la nostra voluntat d'implicar la gent en les coses de les quals fins ara s'ocupaven només les direccions del partit. Doncs el mateix farem quan arribem al govern. Es tracta de governar amb la gent i, per si tenim temptacions de no fer-ho, posar en marxa mecanismes de control per tal de no caure en la temptació.

Vosté és periodista i ha denunciat repetidament la corrupció i manipulació a Canal 9. Com es pot capgirar el sistema audiovisual valencià, ferit de mort?

Es tracta de recuperar uns mitjans realment públics, cosa que RTVV no ho va ser mai. Austeritat, transparència i control professional i social a banda del control des de les institucions. Si tenim uns bons mitjans audiovisuals públics, tindrem sector.

És viable un Canal 9, com després del primer ERO, amb vora 800 treballadors i 80 milions de pressupost dins d´una administració quasi en fallida?

En aquest segle XXI, un país com el nostre necessita mitjans públics per tindre referents socials, culturals i polítics compartits que no ens arribaran de Madrid, Barcelona, París o Nova York. La viabilitat depen de la seva utilitat social i, òbviament, haurà de ser austera i no una màquina de robar com ha estat amb el PP.

La Generalitat està en fallida. Per què?

Perquè hem tingut la desgràcia de caure en mans d'un govern d'ineptes corruptes o de corruptes ineptes, no sé exactament quina de les dos possibilitat, però una de les dos, segur.

És viable la Generalitat sense un nou i millor sistema de finançament?

És absolutament necessari revisar el model de finançament. No podem estar per baix de la mitjana en renda i ser contribuents nets a la caixa general. Som un país empobrit per culpa de la ineptitud i la corrupció dels nostres governants i, per tant, no se'ns pot tractar com si forem rics. Tenim un pressupost de 18.000 milions i, deutes a banda, ens en correspondrien per damunt de 23.000