La portada de mañana
Acceder
La guerra entre PSOE y PP bloquea el acuerdo entre el Gobierno y las comunidades
Un año en derrocar a Al Asad: el líder del asalto militar sirio detalla la operación
Opinión - Un tercio de los españoles no entienden lo que leen. Por Rosa María Artal

Maçada a empreses i treballadors: Marina d’Or i Kinepolis presenten acomiadaments temporals i en preparen Ford, Air Nostrum o Servigroup

La crisi sanitària del coronavirus ha mutat en un terratrémol econòmic sense precedents i que ja està caient damunt d’empreses i treballadors. Grans companyies, pimes i autònoms comencen a notar el tancament total per quarantena i això es traduirà en la suspensió del treball per a desenes de milers de persones només a la Comunitat Valenciana. Marina d’Or, Kinepolis, Avanqua, Ofertas Costa Azahar o les residències Intur Esport ja han presentat davant la Generalitat expedients de regulació temporal d’ocupació, però gegants de l’economia valenciana com Ford, Air Nostrum o l’hotelera Servigroup també preparen acomiadaments temporals subjectes a aquesta figura emparada per l’Estatut dels Treballadors.

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha presentat el megaplà de mesures econòmiques per a superar aquesta crisi i fer-la al més temporal possible i per fer-ho ha posat els ERTO en el centre de la política laboral per evitar excessos. Malgrat aquesta mesura i els avantatges que ofereix a les empreses, fins i tot l’elusió del pagament de cotitzacions de la Seguretat Social, encara hi ha companyies que estan acomiadant treballadors, cosa que podria ser il·legal. Unes altres, volen aprofitar aquesta cascada d’acomiadaments per a sol·licitar terminis temporals “fora del que és raonable”, com denuncia el secretari d’Acció Sindical de CCOO, Daniel Patiño.

La Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball ha anunciat que tramitarà els ERTO “sempre que s’acredite que hi ha una causa de força major derivada de la situació actual, provocada pel Covid-19”. “L’objectiu de la Conselleria és l’aplicació de les mesures urgents per a respondre a l’impacte econòmic del coronavirus amb la implantació de l’estat d’alerta i evitar que es produïsquen acomiadaments, garantint el compliment de tots els requisits establits legalment i reglamentàriament en aquest mecanisme legal”, apunten les mateixes fonts.

Les dades acumulades de sol·licituds d’ERTO del 12 al 16 de març són un total de 191, que afecten 6.649 persones de la Comunitat Valenciana. Els números es dispararan quan se sumen els de dimarts i comencen a arribar els de la província d’Alacant quan se substancie el tancament de Benidorm. 

D’aquestes sol·licituds, 10 corresponen a empreses que operen en l’àmbit de la Comunitat Valenciana i afecten 2.656 treballadors. A la província de València el nombre de sol·licituds és de 72, i afecta 1.119 persones treballadores; a Alacant les sol·licituds són 77, que afecten 2.246 persones i a Castelló el nombre d’ERTO sol·licitats és de 32, i afecta 628 treballadors.

Per sectors, els més afectats són el turisme, l’oci i l’hostaleria, però també s’han presentat nombrosos expedients des d’empreses de servei de menjars a col·legis o residències. Pel que fa al temps de petició, cap de les 191 propostes s’ha limitat als 15 dies que decreta l’estat d’alarma i alguns, com en el cas de Marina d’Or, reclamen un termini de 365 dies. En aquest cas, tant els sindicats com el mateix Govern valencià ja han dit que no s’aprovaran. “Sis mesos de suspensió d’ocupació temporal ja és una barbaritat”, assegura Lola Ruiz, secretària d’Acció Sindical d’UGT.

Patronal i sindicats animen a “compensar” vacances

El president de la Confederació Empresarial Valenciana, Salvador Navarro, mostra preocupació extrema per la possible “falta de liquiditat” de les empreses i, encara que els ERTO poden ser una figura temporal positiva, es mostra partidari de “compensar” els aturs d’aquestes setmanes amb “vacances, incloses les d’estiu”. “Psicològicament és millor estar de vacances confinat que un acomiadament temporal”, argumenta el líder patronal.

El secretari autonòmic d’Ocupació, Enric Nomdedéu, recorda que els ERTO “no són acabaments de contracte, sinó suspensions”. “Serem flexibles amb els que complisquen els requisits, però estudiarem tots els casos perquè no s’utilitzen per a camuflar altres situacions”, apunta Nomdedéu.

L’expedient de regulació d’ocupació temporal, regulat en l’art. 47 de l’Estatut dels Treballadors (ET), permet a les empreses suspendre els contractes de treball o reduir la jornada laboral de les persones treballadores de manera temporal.

Durant la suspensió del contracte, la persona treballadora continua vinculada a l’empresa, però sense dret a percebre el sou, ni la resta dels complements, com ara pagues extra o vacances, i acabada la situació excepcional, es reincorporarà a l’empresa, i no perdrà l’antiguitat a l’efecte d’acomiadament, ja que la suspensió del contracte és per una causa aliena al treballador.