Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Una acusació popular demana a la jutgessa de la DANA una “inspecció ocular” per a “verificar” les càmeres del Cecopi

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, assisteix a una reunió del Cecopi.

Lucas Marco

València —

0

L’acusació popular que exerceix Acció Cultural del País Valencià (ACPV) ha sol·licitat a la jutgessa de la DANA que duga a terme una “inspecció ocular” del Centre de Coordinació d’Emergències de l’Eliana. La petició de diligències es produeix arran de la polèmica pels canvis de versions del president Carlos Mazón sobre l’hora de la seua arribada tardana a la seu del Centre de Coordinació Operativa Integrat (Cecopi). 

La representació jurídica d’ACPV, en un escrit a què ha tingut accés elDiario.es, considera “essencial verificar in situ” les càmeres de l’entrada a l’edifici i de les estances interiors, a més dels “sistemes de participació en reunions, via telemàtica, i la gravació d’aquestes”. L’acusació popular també demana que es verifique la informació “emmagatzemada en el sistema subministrada pels serveis que participen en l’emergència” i el “sistema que garantisca en tot moment la cobertura de xarxa per al funcionament de telefonia mòbil”. 

El president Mazón, a més de les versions contradictòries sobre l’hora de la seua arribada al Cecopi –de “passades les 19.00” a l’última de les 20.28, segons les imatges de les càmeres de l’entrada proporcionades per la Generalitat– va al·ludir a problemes amb la connexió de la xarxa telefònica en el Centre d’Emergències de l’Eliana durant la jornada de la DANA. 

El lletrat de l’acusació popular, Manolo Mata, detalla els diferents espais que acullen les instal·lacions de l’Eliana, escenari de la qüestionada resposta a la catàstrofe la vesprada del 29 d’octubre passat, dia de la tragèdia. 

També demana que la jutgessa verifique sobre el terreny altres elements com el Sistema de Gestió Geogràfica o els sistemes de localització automàtica del lloc des d’on es telefona al 112, “tant des d’un mòbil com d’un terminal fix”, les pantalles que mostren en “temps real” la situació dels helicòpters d’emergències o les “múltiples possibilitats de cerca a través de llistes de carrers, mapes de carreteres o per topònims”. 

A més, l’escrit sol·licita que es requerisca a la Conselleria d’Emergències, que dirigeix Juan Carlos Valderrama, que identifique les empreses contractades perquè conserven les dades de les “comunicacions electròniques, emeses o rebudes” des del centre de l’Eliana entre les 06.00 i les 00.00 del 30 d’octubre. 

Les instal·lacions, de titularitat autonòmica, disposen d’un sistema de comunicacions –el CoordCom, mena de ‘caixa negra’– que enregistra les decisions operatives en l’emergència i que inclou “elements i equips audiovisuals”, tal com va informar aquest diari. 

D’altra banda, l’acusació popular proposa a la instructora que sol·licite al Consell la relació de llocs de treball de l’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències, que especifique les tasques i la formació dels empleats i que indique “els que van estar presents” en el Centre d’Emergències el 29 d’octubre. 

Les “mesures de control” de la Generalitat en el barranc de Poio

L’acusació popular també al·ludeix a la nota interna, firmada poques hores abans de la DANA pel director general de Medi Natural i Animal, Luis Gomis Ferraz, revelada per aquest diari, en què reconeixia que el seguiment dels cabals de rius i barrancs també era responsabilitat de la Generalitat, segons el Pla Especial d’Inundacions. Així doncs, l’escrit sol·licita que es requerisca un informe sobre les “mesures de control del barranc de Poio” i les “accions desplegades i el moment en què van finalitzar”. 

La representació jurídica d’Acció Cultural del País Valencià també demana que se sol·licite a la Conselleria d’Emergències la informació remesa als ajuntaments i a la Diputació de València sobre la crescuda del barranc de Poio, d’acord amb l’alerta hidrològica emesa a les 12.20 del dia dels fets. 

L’escrit recorda que la consellera de Justícia i Interior llavors, Salomé Pradas, va penjar un missatge en el seu compte d’X el matí mateix de la DANA en què demanava “molta precaució” als veïns dels municipis per on discorre el riu Magre i el barranc de Poio. Per això, l’acusació popular també demana que es requerisca al departament que dirigeix actualment el conseller Valderrama la informació sobre les “mesures complementàries adoptades, al marge del tuit, per a evitar danys personals en aquestes poblacions”. 

ACPV també proposa que es demane a Emergències l’actualització del Pla Especial d’Inundacions activat el 24 d’octubre passat, cinc dies abans de la DANA.

Etiquetas
He visto un error
stats