S’hi accedeix per l’entrada posterior de les Corts. Fa anys, just damunt, estaven els grups parlamentaris. No és la sala més gran de la cambra, però tampoc és un espai menut. Creuant un corredor que zigzagueja, al costat del post de seguretat i acreditacions, s’arriba a una sala amb unes quantes taules i estanteries. Damunt seu hi ha tota l’actualitat de la premsa valenciana: els periòdics del dia, els últims setmanaris, els dossiers temàtics… En d’altres, no obstant això, entre uns quants ordinadors, hi ha una mostra del catàleg de novetats.
Regna el silenci en cada racó i l’interior està buit. De tant en tant sona algun telèfon, que és despenjat amb amabilitat. La biblioteca de les Corts està gestionada per Catalina, Amparo i Teresa. Habitualment compten amb el suport de dues becàries, també del Servei de Documentació. Elles són l’equip encarregat de mantenir amb vida els llibres que adquireix el Parlament valencià, entre moltes altres funcions. Fa poc, també han hagut de fer-se càrrec de l’actualització del catàleg en línia.
El Departament de Biblioteca, Estudis i Documentació depén de la Secretaria General de les Corts i dóna servei als diputats, als serveis jurídics de la cambra, a investigadors i a altres institucions. Principalment, són els serveis i els assessors els que més ús en fan, encara que els diputats, si bé no hi acudeixen presencialment, també n’utilitzen els fons.
Teresa i Amparo conten com és la seua faena a la part dreta de l’edifici. Elles revisen diàriament la premsa i els mitjans especialitzats per buscar-hi les novetats que puguen ser de l’interés de la cambra. Amb la mateixa freqüència actualitzen el catàleg, en format físic i en web, que recull els més de 35.000 exemplars del departament.
Per matèries, el volum més gran correspon al dret (constitucional, administratiu i parlamentari, sobretot), encara que té amb un fons ben important sobre economia, ciència política, sociologia, Unió Europea i feminismes des que es va crear el 1987. Una de les principals impulsores va ser Julia Sevilla –fundadora i presidenta de la Xarxa Feminista de Dret Constitucional– recorden.
Cada vegada que es presenta una proposició de llei, les bibliotecàries elaboren una bibliografia amb obres i documentació de referència relacionada amb el contingut, que envien a tots els diputats. Mensualment, elaboren un butlletí amb les novetats, amb publicacions sobre temes d’actualitat (economia sostenible, teoria sobre la postveritat, conflictes migratoris, política lingüística…). Elles mateixes s’encarreguen també d’actualitzar la pàgina web, de gestionar els llibres electrònics i, fins i tot, han creat un perfil en Pinterest i busquen augmentar la presència en xarxes socials. “Ens agradaria tenir una mà extra, un gestor de comunitats que ens hi ajudara”, confessen les que han aprés soles a gestionar els nous portals.
El Servei de Biblioteques col·labora amb altres plataformes acadèmiques, com Dialnet i les xarxes de parlaments autonòmics, amb què intercanvien informació i publicacions.
Depén de Secretària General. Dóna servei sobretot a serveis jurídics, a departaments de les Corts i als diputats. Té un fons específic de dret constitucional, administratiu i parlamentari. A part, ciència política, sociologia electoral, feminismes, Unió Europea, economia.. Julia Sevilla en va ser una de les principals promotores.
Quin ús en fan els diputats?
Les responsables de la biblioteca expliquen que els diputats utilitzen la biblioteca per a consultes puntuals o a través de tercers. “Depén de la personalitat”, assenyalen, “hi ha a qui li agrada estar ací, altres ho demanen a l’assessor, ens fan la consulta per correu…”. Encara que, asseguren, qui coneix els serveis sempre repeteix.
Alguns representants han volgut compartir les seues lectures teòriques per al període vacacional. Mònica Àlvaro, de Compromís, llegirà aquest mes El primer sexo (Helen Fisher), Historia de las mujeres en España (Elisa Garrido), Historias de las dos Españas (Santos Juliá).
Per part del PSPV, la majoria opten per comprar els seus propis llibres; els consideren objectes molt personals. Segons expliquen, utilitzen més el sistema de documentació, sobretot per a consultar lleis, publicacions en el BOE o per a assessorar-se sobre un tema en concret que troben en publicacions especialitzades, com és el cas d’Ana Barceló i Manolo Mata. Fernando Delgado és, segons el seu grup, un lector voraç que ha omplit totes les parets –i altres racons, bromegen– amb obres llegides i per llegir.