“Per a nosaltres era important incorporar una clàusula perquè el futur concessionari de les instal·lacions nauticoesportives tinga sempre l’obligació de col·laborar amb els esdeveniments transcendents a futur i concretament amb la Copa de l’Amèrica. El concessionari tindrà l’obligació de col·laborar activament en la realització de la Copa de l’Amèrica”. L’alcaldessa de València, María José Catalá, es va pronunciar així el 5 de desembre passat després de la reunió del consell d’administració de l’Autoritat Portuària de València (APV), en què es va aprovar la privatització d’un 47% de la Marina de València. Catalá sempre s’ha mostrat partidària de tornar a portar la competició nàutica a aigües valencianes i va incorporar una clàusula al plec de condicions perquè la futura empresa gestora de l’espai assumira aquesta possibilitat.
Un mes més tard, el president del Govern valencià, Carlos Mazón, es va sumar a aquesta reivindicació: “La Generalitat Valenciana lluitarà perquè la Copa de l’Amèrica torne a casa”, va dir el 23 de gener passat en un col·loqui en el dotzé Fòrum Exceltur,
Mentre passava tot això, s’ha gestat l’acomiadament de 13 dels 26 empleats del Consorci València 2007, precisament els primers empleats que va tindre l’organisme organitzador de l’esdeveniment en les edicions en què es va celebrar a València. Es tracta d’enginyers, arquitectes i advocats, que van acudir a la convocatòria d’ocupació pública des de diferents punts d’Espanya i a qui ara, amb una mitjana d’edat entre 55 i 57 anys i amb una experiència dilatada en la gestió, no sols en l’organització de la Copa de l’Amèrica, sinó en tots els esdeveniments que s’han desplegat des de llavors en la Marina de València, es quedaran al carrer.
Segons han traslladat els afectats mateixos a elDiario.es, el regidor de Grans Projectes, José Marí Olano, els va comunicar dilluns passat 5 de febrer que al març es procedirà a acomiadar-los acomiadament, ja que, segons afirmen els treballadors, Olano els va traslladar que no està previst crear un nou ens de gestió pública per a l’espai que queda sense privatitzar, ja que passarà a dependre directament de l’Ajuntament.
Els altres 13 empleats, més vinculats a la gestió nàutica, seguretat o manteniment, els assumirà en primera instància l’APV i, posteriorment, l’empresa que entre a gestionar l’espai de 235.000 metres quadrats que ha eixit a concurs.
Fins ara, era el Consorci València 2007, òrgan gestor de la Marina integrat pel Govern (40%), la Generalitat (40%) i l’Ajuntament (20%), l’encarregat de gestionar els amarraments de les embarcacions esportives, així com la resta dels terrenys, les instal·lacions i les activitats, de manera que es garantia una gestió unitària de tot l’entorn, cosa que es trencarà amb aquest concurs.
El Consorci continua embolicat en un embull jurídic i en procés de liquidació des que el novembre del 2021 la representació de l’executiu central va decidir abandonar-lo després d’assumir l’Estat els 380 milions d’euros de deute que pesava sobre l’ens. L’eixida d’un dels socis del Consorci va obligar a iniciar-ne la liquidació, però finalment va quedar paralitzada fins que s’arribara a un acord definitiu per a la creació d’un nou ens gestor que, pel que sembla, finalment no es crearà.
“Com pot operar la subrogació només per a certs treballadors? És aquest el tracte del nou equip de Govern per als treballadors públics?”, es pregunten els empleats, que continuen esperant que la Generalitat Valenciana “done senyals de vida en tot aquest assumpte, ja que deté el 40% del Consorci i, fins hui, ni tan sols ha fet amenaça de buscar una solució als treballadors, tot i que disposa d’un sector públic instrumental en què podrien tindre cabuda (igual que l’Ajuntament)”, afirmen.
Segons expliquen, “a hores d’ara, l’única realitat és que, almenys l’APV, sí que ha mostrat una predisposició a arribar a una solució, primer, fent-se càrrec de la meitat de la plantilla (tot i que passant aquesta a l’àmbit privat), i segon, fent-se càrrec de les contractes de serveis que fins ara depenien del Consorci” i afigen: “Pel que fa a l’Ajuntament i a la Generalitat, la seua proposta de solució –fins hui–, és l’acomiadament col·lectiu dels treballadors de la Marina”, lamenten.