La portada de mañana
Acceder
Alemania toma el pulso a una extrema derecha envalentonada
La carpeta de Junts que atasca la mayoría de Sánchez
Opinión | Ya empezamos, por Antón Losada

El Consell reclama 2,5 milions que el PP no va cobrar per haver cedit sòl al costat de Terra Mítica

La comissió executiva de la Societat de Projectes Temàtics de la Comunitat Valenciana (SPTCV) va acordar dimarts passat, dia 27 d’octubre, iniciar les reclamacions extrajudicials de gairebé 2,5 milions d’euros que unes quantes empreses adjudicatàries de sòl al costat del parc Terra Mítica no han pagat a la Generalitat Valenciana durant el mandat del PP. En el cas que no s’hi avinguen, l’empresa pública encomanarà a l’Advocacia de la Generalitat que presente demandes judicials. “Si no paguen, anirem a judici”, resumeix la directora general de SPTCV, Eva Martínez, exdiputada socialista que es va caracteritzar la legislatura passada per la denúncia des de l’oposició de les irregularitats i el balafiament en la política de “grans projectes”.

L’Administració valenciana és propietària de 7,6 milions de metres quadrats en els termes de Benidorm i Finestrat, en el que es coneix com a àrea del parc temàtic Terra Mítica. Sobre unes quantes de les parcel·les l’SPTCV va concedir en el seu moment drets de superfície per a la construcció i l’explotació per tercers. Amb alguns, com el parc Terra Natura, un complex hoteler i un altre d’hotel i camps de golf, els governs del PP van establir convenis que permetien, completament o en part, substituir el pagament del cànon pel lliurament d’entrades i l’ús d’habitacions o de les instal·lacions de golf.

De moment, la reclamació de la nova direcció de l’SPTCV no afecta aquests pagaments en espècie, que no van arribar a materialitzar-se majoritàriament, sinó a deutes pendents no coberts per aquests acords. Així, al parc Terra Natura la Generalitat li reclama 419.000 euros dels drets de superfície dels exercicis dels anys 2014 i 2015, per als quals ja no estava vigent el conveni en entrades del complex. Terra Natura ocupa una superfície de 320.000 metres quadrats en terme de Benidorm. La quantitat inclou la repercussió de l’IVA de les quantitats que no s’hagen fet efectives pel pagament del cànon mitjançant entrades, que l’SPTCV sí que ha pagat i reclama, encara que els superficiaris (com els denomina l’Administració en l’argot del cas) rebutgen haver d’abonar res per aquest concepte.

També vol repercutir la Generalitat l’IVA del pagament en espècie a Xeresa Golf, un complex esportivoturístic d’1,6 milions de metres quadrats en terme de Benidorm, als gestors del qual reclama un total de 705.000 euros pel cànon dels anys 2011 al 2015. Amb Xeresa Golf, els governs del PP van establir l’acord que pagara una part dels 180.000 euros de cànon anual mitjançant targetes nominatives per a jugar-hi al golf i “capacitat de consum en actes socioculturals” per un total de 60.000 euros. En teoria, el Consell Valencià de l’Esport havia de beneficiar-se d’aquest conveni, però l’Administració autonòmica actual només té constància d’activitats exercides el 2014.

Al complex de luxe Asia Gardens, situat al costat de Terra Mítica i que disposa d’un hotel de cinc estreles i un altre de quatre estreles, l’SPTCV li reclama un total de 633.000 euros. La Generalitat va establir en l’època del PP un conveni amb l’empresa que el gestiona, Royal Mediterránea, SA, per a cobrar 60.000 dels 300.000 euros anuals de cànon en “targetes nominatives d’ús de les instal·lacions”. Al govern autonòmic que presideix el socialista Ximo Puig només li consta la celebració en un d’aquests hotels l’any 2011 d’un acte sobre la Volvo Ocean Race.

L’altra gran partida econòmica que reclama la Societat de Projectes Temàtics de la Comunitat Valenciana és de 549.000 euros que es deuen des del 2007 i corresponen als costos d’urbanització d’una zona d’ús recreatiu, d’oci i terciari. La concessionària era l’empresa Cota de Estrellas, SA, de la immobiliària Urbis, que va entrar en concurs de creditors i en va cedir els drets a Asia Shopping Mall. Una cessió que encara no s’ha materialitzat.

La resta de les reclamacions són quantitats més menudes, com ara 52.000 euros que corresponen al cànon d’una zona d’esbargiment en el terme de Finestrat que la Urbanización Sierra Cortina deu des del 2011, o la repercussió de costos de manteniment de la urbanització, que l’SPTCV exigeix a “superficiaris” com una gasolinera de Servimediterránea, SL. Altres parcel·les existents en l’àrea, com la que ocupa un heliport d’Heliactivos, SL, estan al dia en el pagament. Per la seua banda, l’empresa pública Vaersa, que va ocupar 63.000 metres quadrats per a construir-hi una planta de transferència de residus, ja va pagar en el seu moment 2,49 milions d’euros de cànon que es corresponien amb el segellament de l’abocador, segons la Generalitat.

Eva Martínez apunta, per això, sobre els adjudicataris de sòl al voltant de Terra Mítica, que “no tots estan jurídicament en el mateix sac”. La directora general de la Societat Projectes Temàtics de la Comunitat Valenciana afig que, siga per negligència, mala fe o bona intenció, el fet és que els responsables de la Generalitat que la van precedir “no van defensar adequadament els interessos dels valencians”.