Llandes, botelles de plàstic, envasos i embolcalls d’una gran varietat de productes, juntament amb tota mena de bosses.
Són els residus que els pescadors de la Comunitat Valenciana trauen dels fons marins mesclats entre les diferents varietats de peix cada vegada que recullen les xarxes d’arrossegament.
Unes deixalles que, fins fa poc, tornaven a tirar-se a la mar davant de la falta d’un protocol d’actuació que coordinara d’alguna manera la seua actuació.
Aqueix protocol va nàixer el setembre de l’any passat de la mà d’Ecoalf i Ecoembes. Batejat com a Upcycling the Oceans, es tracta d’una iniciativa pionera a escala mundial que busca arreplegar els residus dels fons marins de la Mediterrània amb l’objectiu de reciclar-los i convertir-los en fil de primera qualitat que servisca per a fabricar teixits.
Eldiario.es ha assistit a una demostració d’aquest projecte eixint a pescar en un vaixell pesquer de la confraria de la Vila Joiosa, acompanyat d’Óscar Martín, conseller delegat d’Ecoembes, Javier Goyeneche, president i fundador d’Ecoalf i Nacho Llorca, president de la confraria esmentada.
El vaixell té un contenidor específic per a ficar-hi els residus. Després d’una moguda espera per l’estat de la mar, comença el procés d’elevació d’una xarxa que, finalment, s’alça amb tota mena de fruits de la mar, mesclats amb altres que no tenen res a veure amb l’ecosistema marí.
Polps, raps, sardines, crancs, calamars, molls i galeres, entre altres, maridats amb bosses, llandes i botelles de qualsevol tipus.
Segons els pescadors, que s’afanyen a separar en caixes tot el peix per a netejar-lo posteriorment, dels residus, que acaben en el contenidor esmentat, l’escena és per desgràcia una cosa habitual.
De fet, el 80% dels residus que hi ha en el medi marí estan a fons. En el primer any d’aquesta iniciativa es van recuperar 59 tones de residus amb 160 vaixells pesquers i el 2017 està previst traure’n de la mar més de 190 tones.
En arribar al port, els pescadors trauen els residus en bosses i els depositen en grans contenidors, per a traslladar-los posteriorment a les plantes recicladores.
Segons Goyeneche, no va ser gens complicat convéncer els pescadors perquè s’integraren en la iniciativa: “Resulta més beneficiós per a tothom que el que trauen no torne a la mar”.
De la seua banda, Martín va comentar que “el 80% dels residus que vénen de la mar arriben dels rius”. Així, “encara que és ací on cal incidir per a evitar que tota aqueix fem arribe a la mar, també és important la neteja del que ja hi ha arribat”, va explicar.
El projecte compta en l’actualitat amb la col·laboració de més de 160 vaixells pesquers d’arrossegament de les confraries d’Alacant i de Castelló, a què se sumaran en breu les de València i les d’altres comunitats, com Catalunya.