La portada de mañana
Acceder
Alemania toma el pulso a una extrema derecha envalentonada
La carpeta de Junts que atasca la mayoría de Sánchez
Opinión | Ya empezamos, por Antón Losada

Els veïns triaran les inversions per al seu barri

Un altre pas en la recerca de més participació veïnal. Si el tripartit municipal que governa València ja havia fet més obertes les juntes de districte municipals, ara vol dotar d’un cert aire de participació els pressupostos municipals. Encara que, de moment, només siga a través d’una experiència pilot en consonància amb el que s’ha practicat en altres ciutats d’Espanya.

L’Ajuntament de València destinarà 7 milions d’euros per a millorar equipaments en els barris del cap i casal. I perquè els veïns trien quin projecte o quina inversió volen dur a terme, l’equip municipal utilitzarà les juntes municipals de districte. Aquestes, a través de les seues comissions d’Urbanisme i d’Inversió –que es constituiran en les 7 juntes durant la setmana que ve i en què pot inscriure’s qualsevol ciutadà– seran les encarregades de plantejar les inversions que volen els veïns. Del 16 al 25 de novembre a través de la web de participació municipal es podran veure les inversions plantejades.

Una vegada recollides aquestes propostes, entre el 26 de novembre i l’11 de desembre, el consistori farà una garbellada dels projectes proposats. La selecció es farà per tres criteris: que les propostes plantejades siguen inversions en dotacions, que estiguen dins de les competències de l’Ajuntament i que s’adeqüen al marc pressupostari amb què compta el consistori. Després de seleccionar les que continguen aquestes característiques, es traslladaran les opcions nominades a les juntes perquè es debaten i es perfilen. Aquestes, una vegada ja concretades, seran analitzades pel consistori per a veure’n l’encaix legal i estimar el cost econòmic que comportarien. I les que superen aquest tràmit seran pujades a la web corresponent perquè es voten.

Del 22 de febrer al 4 de març es farà la votació. Una consulta en què cada ciutadà només podrà votar per les inversions del seu districte, no per totes les que es plantegen en cada barri de la ciutat. Des de l’equip municipal encara no tenen decidit si els veïns podran triar diverses opcions o s’hauran de decantar per una. Encara que la de triar-ne només una sembla l’opció més viable per a evitar que se sobrepasse la quantitat destinada a aquestes inversions participatives. Com que gaudiran d’una estimació econòmica, aquestes dades estaran a l’abast dels votants durant la consulta telemàtica.

No obstant això, el repartiment final dels diners no serà equitatiu en cada barri o pedania. És a dir, les inversions finals escollides passaran un altre procés de selecció dut a terme per l’Ajuntament atenent tres paràmetres: la població, els indicadors socioeconòmics i la història d’inversió del districte. Quan estiguen ja totes seleccionades, el tripartit començarà tot el procés per a poder portar-les a terme.

“Es tracta d’una eina d’innovació en la participació ciutadana que impulsem i que volem que pròximament vaja a més”, ha assenyalat Jordi Peris, regidor de Participació i portaveu municipal. De fet, aquesta primera experiència s’analitzarà per a poder anar millorant-la els pròxims anys. “Esperem que a mesura que es vaja avançant, cada any incrementem el pressupost d’aquesta partida”, ha conclòs. Els primers passos en la descentralització de les decisions polítiques de l’Ajuntament de València.