El dilema de les empreses públiques: Han de presentar ERTO si estan tancades o redueixen de manera extrema la faena?

L’Oceanogràfic i el Museu de les Ciències només estan separats per 100 metres de distància i formen part del mateix complex arquitectònic. Els dos edificis van tancar el mateix dia pel decret de l’estat d’alarma. Però, malgrat la proximitat i compartir fins i tot paquets turístics, els dos emblemes turístics afronten la crisi sanitària i econòmica de manera diferent.

L’Oceanogràfic, gestionat en concessió per l’empresa Avanqua, va presentar un expedient temporal de regulació d’ocupació (ERTO) per força major la setmana passada que afecta més de 200 empleats. Cacsa, l’empresa pública que gestiona el Museu de les Ciències, té tots els seus empleats a casa, però percebent les nòmines com abans que es tancaren per decret les instal·lacions.

L’EMT no és una empresa afectada directament pel decret d’estat d’alarma, però ha vist caure els ingressos de manera exponencial i les freqüències dels autobusos en un 90%. Els seus gestors ja negocien amb els representants dels treballadors l’aplicació d’un ERTO, que són suspensions d’ocupació temporal o canvis organitzatius amb afectacions al salari, però no acomiadaments. En canvi, Ferrocarrils de la Generalitat (FGV) ha tingut un descens similar de viatgers i, de moment, no ha optat per aquesta opció.

“No descartem que es puga posar en marxa un ERTO, però des del nostre punt de vista no seria molt realista perquè la gent que està a casa està en 'reserva' per si hi ha problemes, incidències o baixes”, explica Antonio Soler, membre del comité d'empresa per UGT en Ferrocarrils de la Generalirat (FGV). Com no sabem la incidència entenem que no seria molt aconsellable. “En oficines estan de teletreball i en tallers amb la meitat de personal de presència i l'altra meitat és a la seua casa per la seua hi haguera incidents”, apunten des del sindicat. FGV ha vist reduït el nombre de passatgers entre un 85 i un 94% durant l'estat d'alarma.

Aquesta contradicció d’actuacions en empreses amb les mateixes finalitats i del mateix sector obrin un debat que ja està generant-se tant en l’empresa privada com en les administracions. Les empreses públiques afectades pel decret d’alarma o que experimenten un gran impacte econòmic han de presentar un ERTO?

Fonts del Consell consultades per aquest diari són partidàries de les dues opcions. Una part del Govern valencià planteja que l’Administració hauria de “ser exemplar” en aquest moment de “sofriment” i aplicar mesures dures que ja estan assumint-se en el sector privat. Altres mantenen que s’ha d’aguantar per no generar més “damnificats” i perquè al capdavall serà l’“erari” qui haja d’assumir l’aturada. O la Generalitat o la Seguretat Social.

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, a preguntes dels periodistes, va mantindre dimarts que els ERTO en empreses públiques en aquest moment “no estan previstos”, però va advertir que més endavant “no és descartable”. Arribat el cas, va afegir, sol·licitaran “les compensacions necessàries com qualsevol altra empresa”.

En el sector privat tampoc hi ha quòrum i les empreses estan optant per opcions diferents, encara que les directament afectades pel decret d’alarma ho fan pels ERTO. Stadler, l’empresa de fabricació de locomotores des de la seua planta de Massamagrell, ha optat per tancar la planta per seguretat laboral, però mantindrà el sou íntegre als empleats. Hoteleres com l’alacantina Servimedia han enviat tot el personal a un ERTO davant el tancament de tots els seus hotels.

Fins i tot algunes, amb resultats positius durant anys i repartiments de beneficis recurrents, s’han abraçat a l’Estat. És el cas de Promociones y Ediciones Culturales (Pecsa), l’empresa editora del diari Mediterráneo, que ja ha anunciat que presentarà un ERTO, tot i que encara se’n desconeixen els detalls. L’autoritat laboral haurà d’avaluar aquest expedient amb la complexitat que suposa que entre el seu accionariat estiga el mateix president de la Generalitat.

A la Comunitat Valenciana, a data de 24 de març, hi havia presentats 19.221 ERTO que afecten 120.066 treballadors.