EU (Esquerra Unida) ha decidit rebutjar la proposta de Compromís i Podem i finalment no hi haurà una gran plataforma electoral valenciana a l’esquerra del PSOE per a les generals del 20 de desembre.
La decisió s’ha pres la vesprada del dijous en les assemblees d’Ara en Comú-Unitat Popular, el paraigua electoral en què EU s’havia integrat, celebrades a Alacant, Castelló i València. En aquesta última, 91 han votat a favor d’anar en la candidatura federal encapçalada per Alberto Garzón i menys de la meitat, 41, per continuar negociant. A Alacant i Castelló encara no hi ha resultats oficials.
Compromís i Podem van modificar la seua proposta inicial –el número 5 de la candidatura per València–, rebuda de manera insípida per EU, que la va qualificar de “sectària i intransigent”, per oferir el 4 per aquesta mateixa circumscripció, el 3 per Castelló i el 4 per Alacant. No obstant això, la ‘gasiveria de la proposta, l’inici de la negociació –a última hora–, les formes –una oferta quasi tancada– o la falta de concreció de moltes altres qüestions no han convençut les bases d’Ara en Comú-Unitat Popular, dominades per EU.
Ni les millores sobre la primera proposta han aconseguit desbloquejar l’acord. Ara, contra rellotge, ja que les candidatures s’han de formalitzar aquest mateix divendres davant de l’autoritat electoral, Compromís i Podem tancaran els detalls del seu acord a duo: repartiment de subvencions, aparició de noms i logos en la nomenclatura i les paperetes, administració de la inversió en campanya i la resta de coses.
Un final agònic per a mesos de negociacions
Un final agònic per a mesos de negociacionsLa formació del pacte Compromís-Podem ha anat precedida de mesos de negociacions fetes entre la discreció i l’orgue de gats. Les quatre potes de Compromís –el Bloc, Iniciativa, el partit de Mònica Oltra, els independents i VerdsEquo- només van poder tancar un acord la matinada del dijous, després d’unes quantes reunions de la direcció i votacions de la militància.
A partir d’ací, la primera proposta a EU va ser rebutjada per aquesta formació amb paraules grosses. A punt d’acabar temps reglamentari, tampoc ha arribat l’acord. Compromís (tercera força en les Corts Valencianes), Podem (cinquena) i EU, que va obtenir 100.000 vots, però que es va quedar fora del parlament valencià, no s’han unit per competir contra el bipartidisme i Ciutadans en les eleccions espanyoles de desembre.
Molts en EU creuen que s’ha perdut una oportunitat històrica. En Podem, tanmateix, no consideraven EU –com ha passat amb IU a escala estatal– un soci imprescindible, ni tan sols necessari. L’oferta d’última hora va arribar per exigència del Bloc, que demanava una plataforma “d’obediència valenciana estricta”i amb grup parlamentari propi. Llevat que s’esdevinga un gir radical, no hi haurà això, sinó una aliança Compromís-Podem que hauria de fonamentar-se en el document de base presentat pel partit de Pablo Iglesias i rebutjat pel Bloc fa a penes dues setmanes.