El jutge del cas Imelsa ha imputat dos exdiputats provincials del PSPV-PSOE, un altre del PP i un assessor en la ramificació del cas en què s’investiguen contractacions fictícies i indemnitzacions irregulars en l’empresa dependent de la Diputació de València. Imelsa estava dirigida per Marcos Benavent, el ionqui dels diners, home de confiança d’Alfonso Rus, dirigent del PP i expresident de la Diputació de València.
Els socialistes investigats són Rafael Rubio i Raúl Pardos. El primer és un dirigent socialista veterà: va competir amb Rita Barberá per l’alcaldia de València, va ser portaveu en la Diputació i també, en la legislatura passada, portaveu adjunt en les Corts Valencianes. Ara ha estat anomenat coordinador d’urbanisme en l’Ajuntament de València, un càrrec de designació política a què només poden accedir funcionaris.
Pardos és exdiputat provincial i alcalde socialista de Xestalgar. Com Rubio, va formar part del consell d’administració d’Imelsa. A diferència del seu company de partit, ja va declarar davant de la Guàrdia Civil el febrer del 2016 pel cas. El tercer imputat i el quart són un exdiputat provincial del PP, Salvador Enguix, i un exassessor d’aquesta formació política. Els quatre declararan el 7 d’octubre en les diligències obertes per malversació, prevaricació, tràfic d’influències, falsedat i frau en la contractació.
Segons el TSJ valencià, en el cas Imelsa hi ha més de cent investigats (persones físiques i jurídiques) per diversos delictes contra l’Administració pública, entre aquests, els de prevaricació administrativa, malversació de cabals públics, tràfic d’influències, suborn, frau, falsedat i blanqueig de capitals en relació amb una trama de corrupció infiltrada en diverses administracions públiques de la Comunitat Valenciana els integrants de la qual se servien dels seus llocs de responsabilitat per a falsejar contractes i cobrar comissions il·legals a canvi d’adjudicacions fraudulentes en la Diputació (a través de l’empresa Imelsa); l’Ajuntament (a través de la Regidoria de Cultura) i la Generalitat (a través de l’empresa Ciegsa).
La causa, que va nàixer l’abril del 2015, està oberta per malversació, frau en la contractació pública, suborn, tràfic d’influències i blanqueig. S’estructura en una peça principal, encara secreta, i cinc de separades, una de les quals, també secreta.