La Fundació Franz Weber ha demanat una “reflexió profunda” sobre el model d’oci que una part de la societat valenciana sembla voler a la Comunitat, després de les dades que evidencien que la convocatòria de diferents modalitats de bous al carrer va provocar més d’un miler de persones lesionades de diversa consideració i dues defuncions el 2023.
Entre el 2005 i el 2022 van morir al territori 57 persones a conseqüència d’aquestes activitats taurines, que se sumen als centenars de ferits que des del lobby “minimitzen i fins i tot intenten que siguen les administracions públiques les que assumisquen la contractació de qualsevol cobertura sanitària o asseguradora durant aquests festejos”.
Aqustes convocatòries, secundades en molts casos per administracions locals i diputacions “generen, amb moltíssima diferència, un percentatge de lesions i ferides invalidants que serien inassumibles socialment en qualsevol altra activitat”.
Menors d’edat i banalització del maltractament
Els naturalistes recorden que el marc normatiu permet la participació de persones menors des dels 16 anys, encara que les polèmiques per l’accés de xiquets i xiquetes han sigut quasi constants en els últims anys. De fet, la Llei d’infància autonòmica prohibiria de facto aquesta implicació, atés que veta que participen en activitats que causen mal als animals.
El Comité dels Drets de l’Infant de les Nacions Unides té una postura idèntica. El 2018 va advertir Espanya reclamant “allunyar” tota persona menor de 18 anys de qualsevol pràctica taurina, fora espectador o participant directament, com el cas dels bous al carrer.
Científics alerten d’aquestes imatges
Diferents especialistes, segons expliquen des del col·lectiu animalista, han advertit de l’exposició dels menors d’edat a continguts violents, comprovant alteracions en el seu comportament i mesurant diferents nivells d’agressivitat i ansietat posterior.
“A més del risc evident que el xiquet patisca angoixa i fins i tot efectes traumàtics originats per l’exposició d’escenes d’agressions violentes cap a humans i animals, l’exposició a la violència en la infància pot contribuir a la normalització de la violència i fomentar actituds d’acceptació de l’agressió”, conclouen.