Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La mayoría de la investidura se rompe de nuevo y complica los Presupuestos
La derechización de los gobiernos ya se nota en la Unión Europea
Análisis - Gisèle Pelicot no fue sola al juicio. Por Ana Requena

La Generalitat encara no ha creat l’empresa que gestionarà la televisió valenciana, malgrat haver escollit el Consell

Edificio de la sede de la radio televisión pública valenciana À Punt en Burjassot.

Laura Martínez

0

El parlament valencià va escollir dijous set dels huit membres del Consell d’Administració de l’entitat que ha d’assumir la radiotelevisió pública valenciana. A falta del representant escollit per la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, el PP i Vox consumen el control sobre els mitjans de comunicació públics per haver escollit en ple tots els membres de l’òrgan que gestionarà l’actual À Punt. A falta d’un representant i d’un detall no menor: l’empresa pública mateixa.

Es dona la paradoxa que la cambra ha elegit els consellers d’una mercantil que encara no s’ha creat. Almenys, no fins fa dos dies. Presidència de la Generalitat indica en una resposta parlamentària, datada el 13 de desembre i registrada en les Corts el 18 d’aquest mes mateix, un dia abans de la votació dels membres, que la societat anònima no s’ha constituït. El secretari autonòmic de Transparència, Santiago Lumbreras, respon a diverses interpel·lacions de la socialista Mercedes Caballero que “correspondrà a la nova societat anònima, una vegada es constituïsca, l’adopció de mesures (...)” en referència a si canviarà el nom d’À Punt.

S’entén que l’entitat, que tindrà caràcter de societat mercantil de la Generalitat, ha de ser creada per l’executiu autonòmic com a part del seu sector públic instrumental. La llei aprovada al juny, que deixa sense efectes la norma anterior, estableix que la mercantil “estarà adscrita a la Presidència de la Generalitat, sense perjudici de la seua autonomia en la gestió i la independència funcional”.

El Consell d’Administració escollit fa poc, entre protestes de l’oposició que es queda fora, no té encara fixat el calendari de treball. L’òrgan ha de completar-se amb el conseller de la Federació de Municipis i elegir un president, encàrrec que recaurà sobre el director d’informatius de la Cope a València, Vicente Ordaz. Una vegada constituït, la llei li dona un termini d’un mes per a triar un director general que assumirà les funcions executives.

La Federació es troba en el seu propi conflicte des que va prosperar la moció de censura de Requena, el primer edil de la qual, Rocío Cortés (PP) ocupava la presidència de l’òrgan. El Consell de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies de dimarts va aprovar per unanimitat incloure l’alcaldessa de Xirivella, Paqui Bartual, en el Consell i la comissió executiva de l’entitat, i elegir-la presidenta en l’assemblea de febrer.

Així mateix, el consell tindrà un termini de sis mesos per a aprovar una nova relació de llocs de treball per a la radiotelevisió pública valenciana. La nova mercantil haurà d’absorbir l’actual Societat Anònima de Mitjans de Comunicació, que ja ha vist sanejats els seus comptes gràcies a una injecció extraordinària de 37 milions d’euros des de la Generalitat.

Les Corts també hauran de dotar el Consell i el director general “d’una carta de serveis i objectius que presidirà l’actuació de l’empresa en fixar els seus objectius generals” per als pròxims nou anys. El preàmbul de la llei fa diverses al·lusions a dotar de seguretat les accions de la radiotelevisió i a buscar l’eficiència en la seua gestió, però es dona la circumstància que, pel fet de crear una altra empresa pública, conviuran durant uns mesos tres mercantils públiques per a la mateixa finalitat. Durant un període transitori, hi haurà tres empreses públiques –una corporació i dues societats– per als mitjans de comunicació valencians.

Etiquetas
stats