Ha arribat el dia i han fet quadrar les agendes. Aquest dimecres, els líders del PSPV-PSOE, Compromís i Podem han signat la renovació de l’acord que van segellar al principi de la legislatura, el Pacte del Botànic. Amb la rúbrica, Ximo Puig, Mónica Oltra i Antonio Montiel manifesten que l’acord entre les formacions d’esquerres que es va aconseguir després del 25-M vol continuar tirant avant i que, al cap d’any i mig de govern en conjunt –encara que Podem hi dóna suport des del parlament–, el tripartit n’ix reforçat. Fins i tot es va tractar d’exportar el model de govern ‘a la valenciana’ durant les negociacions d’investidura, com a projecte alternatiu a la dreta.
Els compromisos que recull aquest document nou ja es van pactar fa tres mesos, encara que aquesta setmana se n’ha modificat algun punt, gairebé a última hora. La signatura es va retardar perquè, encoratjades per Podem, les formacions van decidir esperar fins al debat i l’aprovació dels pressupostos de la Generalitat per al 2017, en què la majoria d’esmenes es van pactar entre les tres formacions. Aquests mateixos comptes en altres comunitats autònomes amb governs en minoria no han tirat avant ni en temps ni en forma i, en alguns casos, fins i tot hi ha hagut amenaça de ruptura dels suports parlamentaris.
Lluny de la tensió que es dóna en altres territoris, el govern ‘a la valenciana’, tot i que encara no corre a la velocitat que li agradaria avançar, s’acosta a la meitat de la legislatura havent assolit la majoria dels objectius que es va proposar. Així ho han destacat els tres representants i per això inclouen 200 mesures noves sobre les quals es volen dibuixar les polítiques que duran a terme. El primer acord “era un objectiu de mínims”, ha explicat la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra. Ara, amb la “catàstrofe social” i havent solucionat una part de la “ruïna en diferit” provocada per la “nefasta gestió” del PP, el govern es planteja un horitzó nou: canviar el model econòmic i productiu.
“La primera prioritat era donar cobertura als qui tenien més necessitat, reparar els drets bàsics. Ara cal incidir en la reforma del model econòmic”, ha explicat el president de la Generalitat, Ximo Puig. Per a fer-ho, ha ressaltat organismes de nova creació, com l’Agència d’Innovació o la reformulació d’altres de ja existents com l’IVACE i el SERVEF. No obstant això, el president lamenta que la gestió no seguisca el ritme adequat, però s’escuda en l’herència rebuda del PP. “Sabíem com estava [l’Administració], però, quan hi hem arribat, ens l’hem trobada encara pitjor. Hui encara continuen apareixent coses inesperades”, ha expressat. Per a Puig, no seria raonable un discurs de satisfacció, però la nova legislatura ha comportat “un canvi en la política real”.
Molts objectius del nou pacte miren a llarg termini. Així, a més, ho ha ressenyat el líder de Podem, Antonio Montiel. “Nosaltres pensem més enllà del 2017, en la pròxima dècada, en un futur més ambiciós per a la comunitat”, ha expressat. La formació morada manifesta la intenció de continuar donant suport –i vigilant– des de les Corts l’executiu i de mantenir-se com a interlocutor entre els agents socials i els que fan política des de l’hemicicle. “Aquest continua sent un pacte a quatre”, ha recordat.
Ara, el Botànic es vol posar les piles amb la gestió econòmica i la creació d’ocupació. Segons Oltra, busca una transició ecològica de l’economia, en què tinga més protagonisme la cultura i impulsada per les noves polítiques socials. Més de 70 mesures s’han inclòs en aquest apartat, l’eix número 4, entre les quals figura una llei de turisme nova, les connexions ferroviàries, el foment de la conscienciació sobre el canvi climàtic i la coordinació dels agents implicats en el desenvolupament de l’ocupació. Paradoxalment, a l’acte, ple de membres del segon i del tercer graó del Consell i de representants de les tres formacions als municipis, no han acudit els consellers d’Economia ni d’ Hisenda. El primer és a Alemanya en una fira de comerç i el segon a Madrid, preparant la conferència de presidents.
Una altra de les novetats que recull l’acord és un annex amb reivindicacions a l’Estat central en què les tres formacions conviden totes les organitzacions i els partits de l’oposició a sumar-se a les demandes d’un millor finançament autonòmic, fer una administració més democràtica o invertir en infraestructures.