La pretensió de l’executiu valencià d’eliminar els límits salarials per als alts càrrecs que siguen funcionaris queda en l’aire. La mesura, que es va incorporar fora de la negociació sindical en un decret sobre la mobilitat del personal relacionat amb la DANA, ha generat un malestar intens en els grups parlamentaris, que amenacen de tombar la norma en la tramitació parlamentària.
Encara que ni el decret ni el Consell de Carlos Mazón han aclarit a qui afectarà l’eliminació del límit, que fins ara estava en un 15% del salari del president (93.000 euros bruts anuals), gràcies a un pacte del PP amb Vox, la redacció del text i les declaracions dels membres de l’executiu porten a pensar en el vicepresident segon, Francisco José Gan Pampols o en el conseller d’Emergències, Juan Carlos Valderrama. Com a militar en la reserva, el seu salari està al voltant de 91.000 euros, quasi en el límit legal que l’executiu deroga amb el decret. El tinent general retirat va afirmar en la seua primera roda de premsa com a vicepresident segon que desconeix el seu salari i ho sabrà quan reba la nòmina, assegurant que no va negociar les retribucions amb el cap del Consell. La vicepresidenta de l’executiu, Susana Camarero, va insistir que desconeix quina serà la nòmina de Gan Pampols i que “es farà públic quan cobre” situant aquesta informació en el Portal de Transparència de la Generalitat.
Els grups parlamentaris de les Corts Valencianes, que decidiran si es convalida el decret de la Generalitat o no, s’oposen a aquesta qüestió. Els socialistes exigeixen saber el salari íntegre del número 3 del Consell i han presentat una sol·licitud de documentació perquè Gan Pampols “explicite quin serà el seu sou brut amb els complements i altres conceptes”, com els triennis a què té dret per ser funcionari públic. Per part de Compromís, el portaveu Joan Baldoví va considerar que “el primer que havia de fer és dir què cobrarà, no costa tant i tenim tot el dret del món que això se sàpia”, mentre la portaveu adjunta Isaura Navarro va censurar que el vicepresident “mentisca” quan diu que té “uns drets retribuïts consolidats” i ha sostingut que “mai s’havia apujat el sou d’aquesta manera com ara”.
Els exsocis del PP en les Corts també refreden la possibilitat que es puguen augmentar els salaris per als que venen de la funció pública. El portaveu de Vox, José María Llanos, va afirmar que faran el que estiga a la seua mà per a “evitar” una pujada de sous, considerant “inoportú” el plantejament en el decret. “Qui ve a la política, igual que ha de vindre plorat de casa, ha de saber a què ve, que és a fer un servei públic”, va afirmar, “a falta d’un futur debat en el moment que arribe” aquest decret llei al parlament valencià. Tenint en compte els antecedents de Vox com a oposició, el camí podria ser tractar d’esmenar aquesta disposició en el debat parlamentari. El partit d’ultradreta també va amagar de tombar les mesures que permeten la construcció d’hotels en primera línia de platja i va acabar pactant aquesta qüestió amb el PP, el mateix dia que es va produir la DANA. Si el decret no té l’aprovació de les Corts, no es podrà aplicar.
Per part seua, el portaveu del PP, Juanfran Pérez Llorca, ha confiat que es publique “com més prompte millor” el salari del número 3 del Consell, per “transparència” en la gestió, i “situació excepcional” i ha considerat “lògic i normal” que les persones que s’incorporen al Govern valencià “cobren les retribucions que tenien abans”. Aquesta mesura no s’havia adoptat fins al pacte del PP amb la ultradreta en l’executiu, el primer a permetre una pujada de les retribucions d’alts càrrecs d’aquest calibre.