La portada de mañana
Acceder
Alemania toma el pulso a una extrema derecha envalentonada
La carpeta de Junts que atasca la mayoría de Sánchez
Opinión | Ya empezamos, por Antón Losada

L’aposta de Ximo Puig per l’abstenció a Rajoy marca la renovació del Pacte del Botànic

Després de més d’un mes de reunions de treball; l’última aquest dimarts de més de tres hores, els representants de PSPV, Compromís i Podem han acordat ampliar els objectius de la legislatura amb prop de 200 propostes.

Els eixos del Pacte del Botànic es mantindran, malgrat que Podem plantejava afegir-ne algun de més relatiu a cultura i ocupació, però s’afegirà un annex al final del document en què es recopilen les exigències al Govern d’Espanya. Finançament, inversions o infraestructures, les reivindicacions que els partits valencians han convertit en gairebé un clàssic, formen aquest annex.

A pesar que el document no s’ha redactat formalment, segons les representants de Podem, encapçalades per la diputada nacional Àngela Ballester, aquest apartat final significa també una guia del comportament que les formacions han d’adoptar respecte del Govern central. Principalment, destinades al PSPV i Ximo Puig, ja que com a president de la Generalitat és el primer interlocutor entre executiu nacional i autonòmic, que va escollir l’abstenció a la investidura de Rajoy el cap de setmana passat.

Aquesta decisió del cap del Consell va provocar una actitud hostil des de Podem, que el vat titlar de traïdor, d’haver perdut la credibilitat, i es van erigir com a únics garants del compliment del Pacte del Botànic. I així han tornat a plantejar-ho durant la reunió d’aquest dilluns. “Aquest pacte que ha estat fins ara presoner de les polítiques de Montoro i Rajoy ho serà també de la postura adoptada pel PSOE”, ha declarat Ballester, que ha afegit, preguntada per l’estabilitat de l’Acord, que “si algú l’ha amenaçat és Ximo Puig, però no el mateix acord, sinó el contingut, les seues mesures”, ja que, segons la formació, el Govern de Rajoy no garanteix un finançament just per a la Comunitat.

No obstant això, asseguren des de Podem, la relació de treball amb el PSOE continua sent “cordial”. Després de dies d’especulacions sobre si podien trencar-se pactes autonòmics en què participaren, com en el cas valencià, Ballester ha estat contundent: “Ni per activa ni per passiva deixarem els valencians a les mans del PP”. La resta de les formacions –Compromís i PSPV– han manifestat en grau més alt aquesta cordialitat de treball. La representant de la formació valencianista, Àgueda Micó, considera que aquest és el moment de refermar el pacte, davant de les perspectives d’un altre govern del PP i que l’exemple valencià, “posar les persones per damunt dels partits i de les votacions”, hauria de seguir-se en la resta de l’Estat.

Pel PSPV, Rosa Peris assegura que el Pacte és ara “més bel·ligerant que mai” i, davant de les crítiques per la postura del seu partit, ha defensat que “és més possible que aquestes mesures isquen avant amb un Govern que amb un Govern en funcions”.

Les 200 propostes

A pesar que el document no està redactat formalment, les tres representants dels partits signants han avançat algunes mesures. Les propostes aglutinen iniciatives presentades des de les Corts, fonamentalment entre les exigències al Govern central. En l’àmbit purament autonòmic, s’impulsarà que en els pressupostos s’arribe a l’1% mínim destinat a cultura, així com també enfortir l’eix relatiu al model econòmic i a l’administració de justícia. El compromís marcarà les prioritats pressupostàries del Consell, l’elaboració de les quals està produint-se aquestes setmanes, i responsabilitza l’executiu a autonòmic a complir aquests objectius durant tota la legislatura.