Luis Rubio és alcalde de Villahermosa, un poble de 500 habitants de l’interior de Castelló, des de l’any 1991. En les eleccions passades va obtenir el vot del 88% de la població, així que el PP no té oposició en el seu ajuntament. Gràcies a aquest suport tan majoritari, que es repeteix des que governa, ha pogut homenatjar des de la seua localitat Carlos Fabra, expresident de la Diputació de Castelló i ara tancat per corrupció. La plaça principal del poble està dedicada a ell. Abans, s’anomenava plaça de José Antonio.
A pesar de la seua poc dissimulada afecció al líder provincial anterior, Rubio manté una responsabilitat important en l’equip de govern del president actual, Javier Moliner. Rubio continua sent el diputat delegat del Consorci Provincial de Bombers, una entitat vinculada a la Diputació que durant l’any que ve manejarà un pressupost de 17 milions d’euros, dels quals 9,2 arribaran de la institució provincial. Des d’aquest lloc, l’alcalde de Villahermosa pot contractar obres i serveis que no superen el 5% del pressupost –si són més grans d’aquest percentatge, han de passar per la Comissió de Govern, que també presideix Rubio–, firmar les bases de les convocatòries de places noves i decidir quin funcionari de carrera presidirà el tribunal qualificador.
L’agrupació d’electors Castelló en Moviment, que ocupa des del mes de maig passat un escó en la Diputació Provincial, denuncia que sota el paraigua del Consorci Provincial de Bombers s’ha contractat 41 persones afins al PP. D’elles, 34 són alcaldes d’aquest partit o candidats de les llistes municipals en les eleccions municipals del mes de maig passat. Els altres nou són familiars directes o amics pròxims de càrrecs públics importants.
Segons Castelló en Moviment, aquesta realitat respon al model polític que va posar en pràctica Carlos Fabra, resumida en la seua frase tan coneguda “Jo no sé la quantitat de gent que dec haver col·locat”. “És fàcil concloure que la Diputació ha estat el focus principal d’aquestes xarxes de vots fidels”, va declarar la diputada provincial de Castelló en Moviment, Anna Peñalver. eldiariocv.es s’ha posat en contacte amb la Diputació de Castelló per a demanar la seua versió sobre aquest assumpte, però la institució ha preferit no aportar-la.
Alcaldes, candidats i dues cunyades de Luis Rubio
Les 41 persones vinculades amb el PP estan incloses en algun dels tres cossos principals que integren el dispositiu d’emergències del Consorci: el de bombers voluntaris, el de bombers professionals i les brigades d’emergència de l’empresa Tragsa, contractada a través de concurs públic. En el cos de bombers professionals, que són funcionaris i en què també s’inclou el personal d’administració i altres serveis, hi ha tretze persones afins al partit, d’una plantilla total de 202 treballadors. Entre ells hi ha l’alcalde del Castell de Vilamalefa, Diego Gallen Bou, que treballa en la seu de Castelló del Consorci. En aquest mateix lloc treballen dues cunyades de Luis Rubio.
En el cas de Tragsa, es tracta d’una empresa de capital públic i té les seues pròpies vies de selecció. No obstant això, el sindicat CGT denuncia que hi ha una via per la qual l’empresa pot seleccionar persones sense que complisquen els criteris de barem pactats amb els sindicats. Es tracta de la cobertura de baixes per maternitat i prejubilacions. En la plantilla de Tragsa en la província treballen 21 candidats o càrrecs públics del PP d’un total de 334 persones empleades. En les brigades de Tragsa treballa, per exemple, David Monferrer, alcalde de Llucena, i Luis Gregori, regidor de Figueroles.
Dubtes sobre la contractació de Tragsa
Castelló en Moviment recorda que el sistema de contractació de Tragsa “s’ha qüestionat moltes vegades. Els casos més coneguts van ser les contractacions del gendre del diputat del PP Gabino Puche, de la filla d’un exsoci de l’exministre Arias Cañete (...). En el cas valencià, Compromís ja va denunciar en 2013 la contractació dels alcaldes de Xodos i Figueroles i del fill de l’alcalde d’Atzeneta del Maestrat”. eldiariocv.es s’ha posat en contacte amb Tragsa per consultar sobre l’abundància de càrrecs públics del PP en la seua plantilla castellonenca, però l’empresa no ha contestat.
Pel que fa als bombers voluntaris, en principi van ser concebuts com un servei altruista de la població, i per tant no tenen dret a retribució per la seua faena. Tanmateix, segons fonts internes del Consorci, sí que reben una remuneració per hora en concepte d’indemnització. La via per a entrar en aquest cos és molt més laxa que en el cas del personal funcionari. Han de complir uns requisits d’edat i residència, passar una entrevista personal i superar un curs de formació. Entre els bombers voluntaris hi ha Jordi Lucena, alcalde de les Fonts d’Aiòder.