La portada de mañana
Acceder
La apuesta de Macron por la derecha fracasa en tres meses
Segunda oportunidad para Muface: las aseguradoras ponen sus condiciones
'Sus rosarios, nuestros ovarios', por Neus Tomàs

“Mai donaria suport a un govern dels nacionalistes de Compromís”

Mari Carmen Sánchez (Alacant, 1982) és llicenciada en Filologia Anglesa i ha treballat més d’una dècada com a administrativa en la sanitat valenciana. Sense militància prèvia en política, va ser elegida diputada i ara, després de la defenestració d’Alexis Marí, és portaveu de Ciutadans en el Parlament valencià.

Pregunta. Els seus dos predecessors, Carolina Punset i Marí, han caigut en desgràcia dins del partit.

Resposta. No pense que hagen caigut en desgràcia. Tenien una visió molt concreta del que era Ciutadans i potser no se’ls ha entés. Jo tinc la meua pròpia visió: conéixer les bases, comptar amb les agrupacions i amerar-me dels problemes de la Comunitat Valenciana, d’una banda. De l’altra, comptar amb tot l’equip.

Tres síndics abans de la meitat de la legislatura. Què passa en Ciutadans?

Punset, simplement, va ocupar la vacant que va deixar un company en el Parlament Europeu. Marí, com passa en altres partits, ha estat reemplaçat per una qüestió de confiança després del congrés nacional de Ciutadans celebrat al febrer.

El grup parlamentari de Ciutadans està dividit. Pot garantir la disciplina de vot de Marí i dels quatre diputats que li donen suport?

Dubte que hi haja aquesta divisió de què parla la premsa. El dia a dia és de normalitat, sense canvis en l’ambient des de fa un any. Treballem units com sempre. No puc parlar per altres, però jo vull comptar amb tots els diputats.

Uns 30 càrrecs han abandonat Ciutadans Comunitat Valenciana des de les eleccions del 2015.

Des del congrés del febrer, només huit. Abans, va haver-hi expulsions, bàsicament per pactar amb Compromís desoint l’ideari del partit.

Els diputats Juan Córdoba i Emilio Argüeso, tots dos exmilitants del PP, són les referències del grup parlamentari.

No som, de cap de les maneres, la prolongació del PP. Ciutadans és un partit nou i, com a tal, està format per gent sense militància anterior, com jo, o per gent que ha abandonat altres formacions per raons diverses: ací hi ha exafiliats del PP, del PSOE, d’UPyD o formacions locals. No cal amaçar ningú pel seu historial. No som ni la crossa del PP, ni del PSOE, un partit capaç de pactar amb els nacionalistes.

Marí ha criticat el tomb liberal fet per Ciutadans en el seu últim congrés. Es dirigeix el partit cap a la dreta des de posicions abans socialdemòcrates?

Els nostres puntals són els mateixos des de l’inici. Apostem per apujar la despesa social, frenar les retallades, abaixar impostos, l’ecologisme... El canvi de la socialdemocràcia al liberalisme és purament semàntic. Ciutadans és un partit de centre, opció que té el seu espai a Europa. Ací hi ha el cas del president francés, Emmanuel Macron.

Madrid s’ha carregat el síndic i ha blasmat la seua protesta contra els pressupostos de l’Estat. Són un titella en mans de la direcció estatal?

Gens ni mica. Simplement, cal coordinar el discurs amb Madrid. L’infrafinançament de la Comunitat Valenciana és evident. I les inversions de l’Estat són insuficients, això és evident. Ciutadans treballa per millorar aquestes carències.

Punset i Marí alternaven crítiques amb senyals de complicitat envers el Consell. Amb vosté serà més dura l’oposició de Ciutadans?

Farem una oposició molt clara des de la nostra posició de centre. No serem sectaris, ni vetarem ningú. És una cosa bona d’un partit de centre. Una altra dada: el 90% de les nostres proposicions no de llei en les Corts Valencianes s’aproven, el 67% per unanimitat. Alguna cosa devem estar fent bé.

Què opina de la gestió del Govern valencià?

Quina gestió? [somriu]. No hi ha gestió, només idees, agències de col·locació per a col·legues i titulars per a la premsa que només divideixen els valencians i intenten enfrontar-nos al Govern central.

Exemples d’idees?

La política educativa pel que fa a l’escola concertada i el valencià és una idea que divideix. Per a la Llei trans, hi ha una oficina per a supervisar el compliment de la normativa. I com aquestes, moltes vies per a col·locar més gent en l’Administració.

Què li sembla l’estatització de l’Hospital d’Alzira, ara gestionat per una empresa privada?

Hem demanat una auditoria externa que done dades objectives, però res de res. No solament per a sanitat, sinó també per a detectar duplicitats o ineficiències en l’Administració. No ens han fet cas, mentre la gestió en sanitat, educació o justícia és francament millorable.

La seua central considera Compromís un partit independentista i radical.

El Bloc forma part de Compromís, un partit nacionalista. En molts ajuntaments es pengen quadribarrades i no es deixa interpretar l’himne d’Espanya. Sí, pense que Compromís és un partit nacionalista, encara que en el Congrés no han volgut treballar per a obtenir més pressupost per a la Comunitat Valenciana.

Donaria suport a un govern amb presència de Compromís?

Personalment, no. Ciutadans no vol butaques, sinó propostes, però pactar amb nacionalistes supera les nostres línies roges.

Ciutadans diu que aposta per la regeneració democràtica, la racionalització de les administracions i les reformes econòmiques. Quins exemples concrets promouen vostés a la Comunitat Valenciana?

Volem eliminar els aforaments, figura que a la Comunitat Valenciana s’ha utilitzat per a dilatar els processos judicials i que hui en dia ja no té sentit, només és un privilegi per als polítics.

Racionalitzar? Per exemple, eliminem el Consell Jurídic Consultiu, un altre exemple d’agència, oficina o institut que duplica el que hi ha a escala estatal, genera burocràcia i engreixa l’estat elefantiàsic. Cal una nova televisió? Sí, però en els temps de bonança, no quan hi ha tantes carències en sanitat o educació.

Quina opinió té de Ximo Puig, el president de la Generalitat?

Un home de tracte afable que presideix un Consell en què les friccions entre el PSOE i Compromís són constants. Això li està passant factura.

Mónica Oltra?

L’autèntica cap visible del Consell. Tot i que hi ha errors notables –per exemple, la municipalització de la valoració de la Llei de dependència– hi ha avenços notables en la seua conselleria. Pense que és dels millors consellers. També és veritat que els serveis socials estaven fatal després de l’etapa del PP.

Isabel Bonig?

Va posant el PP a la dreta de la dreta. La seua oposició és contundent, però no té frescor. No compartisc la seua línia, que és la mateixa que l’anterior.

Quina conselleria funciona pitjor?

La d’Educació, per les idees mencionades del conseller Vicent Marzà, o la d’Economia. El conseller Rafa Climent no fa res en matèria d’empresa, comerç o ocupació.

Què s’estima més Ciutadans, els vots que perd el PP o els del PSOE?

Tots dos. Gent desencantada amb el PP i votants del PSOE que reconeguen la nostra aposta per les polítiques socials.

Vol ser candidata de Ciutadans a la presidència de la Generalitat?

Faltant dos anys per a les eleccions ni m’ho plantege. Ací estem per treballar pels ciutadans. La meua filosofia és clara: si es fa la faena bé, la resta vindrà tot sol.