Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La apuesta de Macron por la derecha fracasa en tres meses
Segunda oportunidad para Muface: las aseguradoras ponen sus condiciones
'Sus rosarios, nuestros ovarios', por Neus Tomàs

El bomber que mesurava el barranc de Poio el dia de la DANA: “Si Emergències no ens haguera retirat, podríem haver avisat de la crescuda”

Bombers forestals acaben les tasques de neteja d'un dels carrers principals de Paiporta.

Sergi Pitarch

València —

0

A mesura que s’allunya més el 29 d’octubre, més dades i testimoniatges apareixen per a esclarir què va fallar i què no el dia de la DANA perquè un temporal històric es convertira en una catàstrofe sense precedents quant a pèrdua de vides humanes. De moment, 222 persones mortes i tres desapareguts. El president de la Generalitat, Carlos Mazón, tornava a dir davant els micros d’À Punt que cal mirar al futur, a la reconstrucció. Segons el parer del cap del Consell pel que fa a les seues mentides sobre la seua arribada al Centre de Coordinació Operativa Integrada, “tanta polèmica ja és absurda, estar revisant tota aquesta mena de coses. Jo crec que ja ho hem explicat prou”. “És una mica pesat tot això”, va valorar Mazón, que va insistir: “Hem donat ja suficients explicacions, cosa que altres no han fet”. Però encara queden moltes respostes per oferir.

Entre aquestes preguntes sense respondre hi ha aquestes dues: per què, si la Generalitat tenia el seu propi equip de mesurament de rius i rambles desplegat, va ser retirat a les 15? Per què es va parlar d’una apagada informativa si es disposava dels instruments per a estar informat al segon de quanta aigua podia baixar pels barrancs més perillosos, entre els quals el ja fatídic Poio?

Aquest diari va contar ja en exclusiva que l’equip de Bunyol dels bombers forestals de la Generalitat va ser enviat a les 13 a mesurar el cabal del barranc de Poio a l’altura de Xiva. Després de dues hores allí i mesurar una escala de més de 80 centímetres i una segona uns centímetres més baixa, la direcció del Consorci Provincial de Bombers de València els va enviar a la base. Però no per a ajudar en rescats o mesurar altres llocs, sinó perquè hi esperaren fins que a les 19.30 van ser enviats a casa. Van ser aquests bombers els que per iniciativa pròpia van eixir a la nit a ajudar en rescats de persones.

Un dels membres de l’equip de Bunyol que van anar a mesurar el barranc de Poio ha parlat amb elDiario.es i ha denunciat la fatídica decisió d’ordenar-los que pararen de mesurar l’escala del barranc. “L’escala del barranc del Poio a aquesta altura mesura 2,5 metres. Mai havia vist tanta aigua per aquest tram”, explica aquest bomber forestal. A aquelles hores, entre les 13.30 i les 15, els mesuraments van donar al voltant de 80 centímetres, sobre un 33% de la seua capacitat màxima. El barranc quasi sempre va sec i molt ha de ploure rambla amunt per a arribar a cotes mínimes. A les 17, aquesta mateixa depressió geogràfica transportava quatre vegades el cabal del riu Ebre. El pont que s’observa en la imatge va quedar greument danyat després del pas de la barrancada.

Aquest bomber explica que els mesuraments els van anar transmetent al Consorci Provincial de Bombers de Valenciana, que els coordina, a través d’emissora, que és l’instrument de comunicació que utilitzen per a evitar la falta de senyal telefònic. “Quan ens van enviar a mesurar el barranc de Poio, vam agafar menjar, perquè pensàvem que anàvem a passar-hi la vesprada. Quan ens van retirar a les 15, ens va estranyar, perquè l’escala d’aigua no era normal”, explica aquest bomber que va fer els mesuraments el dia 29 d’octubre. Per a aquest testimoniatge clau, “si Emergències (en aquest cas els bombers de la diputació que els coordina) no ens haguera retirat, podríem haver avisat de la crescuda”. En aquest cas, el Cecopi de les 17 hauria tingut una informació en temps real i no sols de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX), que ara critica la Generalitat.

“A les 19.30 ens van enviar a casa sense cap ordre, igual que l’endemà de la DANA, en què ningú ens va donar cap instrucció. Vam anar a l’autovia A3 a rescatar persones pel nostre compte”, lamenta sobre la coordinació dels bombers de la Diputació de València, que són els que dirigeixen els bombers de la Generalitat durant les alertes. Aquest bomber explica que les converses entre els equips de mesurament i el consorci de bombers es graven. La mateixa font explica que el mesurador del barranc del Poio estava en perfectes condicions, perquè dues vegades a l’any se supervisen a fi que les perxes de mesurament no es perden o puguen oferir dades errònies a causa de les herbes o les canyes.

El Consorci Provincial de Bombers de València, en concret el seu cap José Luis Basset, va ser qui va coordinar tots els equips de resposta durant el dia de la DANA.

Si teniu més informació sobre aquest assumpte, podeu fer-nos arribar dades de forma confidencial a pistas@eldiario.es

Etiquetas
stats