El Govern de Mazón obliga a jubilar-se el metge que va ajudar a excarcerar Zaplana
“La pregunta és: Qui vol matar Eduardo Zaplana?”. Així de contundent es mostrava en les seues xarxes socials el 23 de desembre de 2018 Guillermo Sanz, excap d’Hematologia de l’hospital La Fe de València i actual director del seu prestigiós Institut d’Investigació. Sanz va fer diversos informes sobre la salut de l’expresident de la Generalitat que van ser clau perquè no romanguera en la presó després de la seua detenció i entrada a la presó provisional arran de l’operació Eriam. Sanz va arribar a polemitzar amb la jutgessa instructora María Isabel Rodríguez, que va intentar que Zaplana tornara a la presó després de ser atés a l’hospital La Fe pel risc de fugida i la possibilitat de desaparició de proves. Sis anys després i després d’un judici que va durar mesos, Eduardo Zaplana gaudeix, per sort, de millor salut; ha sigut condemnat a deu anys de presó i continua en llibertat a l’espera del recurs davant el Tribunal Suprem.
Per part seua, Guillermo Sanz, acabarà el pròxim 15 de gener la seua carrera professional als 67 anys després que la Conselleria de Sanitat de la Generalitat Valenciana no haja volgut ampliar la seua edat laboral fins als 70 anys. Sanz va ser nomenat el 2021 director científic de l’Institut d’Investigació de La Fe i ja pràcticament no exercia com a hematòleg en el centre hospitalari, més enllà del control d’alguns pacients i segones opinions en els diagnòstics.
I és la reducció d’hores a l’atenció a pacients un dels arguments que l’Administració ha seguit per a finalitzar la seua relació amb el metge. En aquest sentit, i segons la documentació en poder d’elDiario.es, “consta un informe desfavorable conjunt de la Gerència i la Direcció Mèdica del Departament en què es posa de manifest que, sense perjudici de la consideració que mereix la seua trajectòria professional, tant des del punt de vista assistencial com d’investigador excel·lent, des de la seua designació com a director científic de l’IIS La Fe, no té encomanada activitat assistencial, més enllà del control d’alguns pacients de la seua àrea d’activitat, i de l’atenció a sol·licituds de segona opinió, per la qual cosa la seua activitat en el Servei d’Hematologia i Hemoteràpia pot assumir-se per la resta d’especialistes, mantenint els nivells de qualitat assistencial i de prestació de serveis requerits, sense que l’acompliment de les seues funcions en l’àmbit de l’Institut esmentat justifiquen l’excepcionalitat en l’aplicació de l’article 26 de l’EM”.
La Conselleria de Sanitat, que va comunicar a Sanz la seua decisió el 19 de desembre passat, li ha donat un termini de deu dies per a al·legar, cosa que el doctor Sanz pretén fer, tal com ha comunicat als seus col·laboradors. Segons les mateixes fonts, Sanz mateix considera “escassa” la probabilitat que se li prolongue la permanència en el servei actiu. La negativa a continuar en la carrera mèdica, també porta aparellat el seu cessament com a director científic de l’IIS La Fe. Però el seu lloc no quedarà vacant, ja que el pròxim 8 de gener, la Comissió d’Investigació de l’institut avaluarà en la seua reunió la “proposta de nomenament de nou director científic”.
Guillermo Sanz no està molt content amb la decisió de la Conselleria de Sanitat i ja recapta suports perquè es mobilitzen i facen saber al departament de Marciano Gómez que ha de seguir en el seu lloc fins als 70 anys. El Comité Assessor Científic Extern (CACE) de l’Institut d’Investigació Sanitària La Fe ha enviat una carta al conseller reclamant-li la necessitat que Sanz continue en institut. “Tenim clar que les contribucions del Dr. Sanz a l’IIS La Fe disten molt d’haver conclòs. Continua sent una pedra angular de la visió estratègica de l’Institut, i els seus coneixements, la seua experiència i el seu lideratge únics són indispensables per a l’èxit i el creixement continus de l’IIS La Fe en els pròxims anys”, diu la carta redactada en anglés per Sonia Contera, presidenta del CACE.
“Creiem fermament que no hi ha cap raó sostenible o justificable perquè el Dr. Sanz es veja obligat a jubilar-se en aquesta conjuntura. El lideratge continuat del Dr. Sanz és absolutament necessari per al futur creixement i èxit de l’Institut. El seu lideratge ha exercit un paper clau en molts dels assoliments de l’IIS La Fe fins a la data, i la seua participació contínua és essencial perquè l’Institut mantinga el seu lideratge. Nosaltres li demanem encaridament que reconsidere qualsevol decisió que poguera posar fi prematurament al seu lideratge. La prioritat ha de ser salvaguardar la fortalesa i l’èxit a llarg termini de l’IIS La Fe, i forçar la jubilació del Dr. Sanz soscavaria les perspectives de futur de l’Institut”, afig la missiva de Contera, que afig que “el progrés continu i el prestigi de l’IIS La Fe estan inextricablement lligats al seu lideratge”.
El llenguatge altisonant d’aquesta carta de suport i la seua vehemència s’assembla a les entrevistes i els informes amb què Sanz va defensar l’excarceració d’Eduardo Zaplana després de ser tractat a l’hospital La Fe. Sanz va assegurar en una entrevista al diari El Mundo que “Zaplana podria morir demà mateix”. En aquesta mateixa entrevista, va rebatre cadascun dels punts que la jutgessa defensava per a la seua tornada a la presó, inclosos el que la magistrada argumentava que “en els paradisos fiscals també hi ha hospitals”. “No conec cap paradís fiscal que dispose d’hospitals amb unitats de trasplantament de renom. Coneixent un poc Zaplana i com d’aprensiu que és, el risc de fugida, si és el cas concret, és nul”, explicava en l’entrevista el metge, que va tractar a l’expresident de la Generalitat de la seua malaltia des de l’any 2015. Després de la seua eixida de La Fe, el polític ja no va tornar a tocar la presó i, a més, va gaudir d’un tracte més que privilegiat en l’Hospital La Fe.
2