Prop de 80.000 persones tornen a demanar la dimissió de Mazón per tercera vegada i en ple Nadal

Quan tot just passaven uns minuts de les 18 hores, milers de persones (al voltant de 80.000 segons les dades que ha donat la Delegació del Govern) començaven a marxar des de la plaça de Sant Agustí de València a la tercera manifestació -després de les que van tindre lloc el 9 i el 30 de novembre- per exigir la dimissió del president de la Generalitat, Carlos Mazón, per la gestió de la DANA. Fins ara, són 223 les morts confirmades a causa de les inundacions que el 29 d'octubre passat van arrasar part de la província de València (la xifra arriba a les 231 a tot Espanya). Mentrestant, tal com confirmava aquest mateix diumenge la delegada del Govern a la Comunitat Valenciana, Pilar Bernabé, tres persones romanen desaparegudes.

Els agricultors, també greument afectats pel temporal, han protagonitzat la convocatòria d'aquest diumenge. A més, alguns dels tractors que van ajudar en un primer moment han desfilat amb els manifestants pels carrers de València, i han encapçalat la marxa diversos dels vehicles que van ajudar en la retirada de fang i estris els primers dies de la tragèdia. Durant la marxa, s'han recordat el nombre de morts registrats per municipi. A més, de nou s'han repetit els càntics de 'Mazón, dimissió', 'Mazón a la presó', 'Mentre dinava, la gent s'ofegava', ' El president, a Picassent (la presó més coneguda de València)', 'No ens mereixem, un ninot de president'...

Una de les portaveus de les entitats convocants, Alexandra Usó, ha incidit que l'objectiu d'aquesta protesta és exigir la dimissió del president de la Generalitat, Carlos Mazón, per la seua “negligència”: “Volem que es depuren responsabilitats”. Usó ha assenyalat que si el dia de la DANA “s'hagués avisat, podria ser que no arribaren a ser dues-centes i escaig persones mortes”. Mentre que una altra de les veus que representa les associacions que han organitzat la protesta, Ana Mar Bueno Cardona, ha ressaltat que aquesta marxa busca “canalitzar i organitzar tot el malestar i tota la ràbia que sent el poble valencià dos mesos després, perquè no s'han depurat responsabilitats, perquè les ajudes no estan arribant, perquè encara hi ha garatges inundats”.

La també portaveu Beatriz Cardona ha lamentat que aquest Nadal “hi ha hagut 226 cadires buides per les 223 persones que s'han trobat mortes i de les tres que continuen desaparegudes”. “Per totes elles, per les seues famílies, que els ploraran tota la vida, la societat valenciana els crida més fort que no els oblidarem”, ha subratllat.

La manifestació, que ha recorregut els carrers Xàtiva i Colón i Navarro Reverter, amb destinació a la plaça Amèrica, ha estat encapçalada per diversos veïns de municipis afectats, familiars de les víctimes i professionals com a bombers i una treballadora del 112, així com també s'han pogut veure manifestants que portaven les fotografies dels seus familiars morts a les inundacions.

Una de les manifestants, Toñi García, treballava a la Conselleria d'Economia, al càrrec de l'exconsellera Nuria Montes, una de les dues responsables polítiques, amb Salomé Pradas, sacrificades per Mazón per intentar aturar la crisi política. En declaracions a elDiario.es, García explicava la seua presència a la manifestació d'aquest diumenge per “demanar justícia per totes les víctimes de la DANA; pel meu home, Miguel Carpio, i per la meua filla, que van morir”. “Tots junts hem d'aconseguir que el president de la Generalitat dimitisca i que pague per la seua ineptitud, per no fer la seua feina, perquè tinga moralitat i no tan poca vergonya de continuar al càrrec després de no saber fer la seua feina, i encara continua mentint el poble valencià, però ningú el creu”, ha relatat. Toñi, a hores d'ara, encara no ha rebut cap trucada de cap autoritat, ni de la Generalitat ni del Govern central, “som aquí per demanar justícia i responsabilitats”.

Les explicacions de Mazón, no convencen

Aquesta tercera manifestació contra la gestió de Carlos Mazón es produeix en un context d'enorme crispació política, amb un president de la Generalitat a qui està passant factura el retard amb què va arribar a la reunió del Cecopi (Centre de Coordinació Operativa Integrada), quan municipis com Utiel i Chiva ja estaven inundats i les localitats de la 'zona zero' de la tragèdia, a la comarca de l'Horta Sud, estaven començant a patir la crescuda del barranc del Poyo. L'únic que es coneix és que Mazón va estar entre les 15.30 i les 18 hores dinant en un conegut restaurant de la capital valenciana, El Ventorro, amb la periodista Maribel Vilaplana, a qui li va oferir la direcció de la ràdio televisió pública À Punt. No obstant, el president. ha canviat en diverses ocasions de versió sobre aquest dinar; l'última per assegurar que va estar dinant com a president del Partit Popular valencià i no com a cap del Consell, de manera que encara no ha fet pública la factura del controvertit menjar.