El titular del Jutjat d’Instrucció núm. 18 de València, que investiga un supòsit tripijoc de contractes a canvi de comissions il·legals en diverses administracions públiques de la Comunitat Valenciana, ha imputat l’expresident de la Diputació i del PP provincial, Alfonso Rus, i un empresari per un delicte de blanqueig de capitals en la peça separada C del cas Taula, l’única que, juntament amb la peça principal, romania secreta fins ahir.
Segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV), el jutjat investiga diverses operacions de compravenda d’accions en què van intervenir FDM (societat familiar de Rus), la societat de valors Arteinvest 2017, també de l’expresident de la Diputació i Geneva Fondo Inmobiliario. L’instructor considera que hi ha indicis que l’operació per la qual Geneva adquireix per 1.800.000 euros 50 participacions que Arteinvest, al seu torn, havia adquirit a FDM, i recompra tres anys després per 1.200.000 euros és una “operació simulada”.
Segons recull la interlocutòria, “hi ha indicis racionals que la primera operació”, la constitució d’Arteinvest (mancada al llarg del temps de qualsevol activitat) per a adquirir les accions de FDM, “també va ser una operació fictícia, pretesament orquestrada per a dur a terme una operació de blanqueig de diners que el grup investigador relaciona com presumptament procedent de l’activitat delictiva consistent en el cobrament de comissions per l’adjudicació de contractes per proveïments, obres o serveis durant l’exercici del seu càrrec com a alcalde de Xàtiva”.
La peça C es va constituir el juny per investigar aquests fets de manera separada de la resta de les diligències del cas Imelsa. Hi estan imputats (investigats) per un presumpte delicte de blanqueig de capitals Rus i l’empresari Jaime Cabot, ja que la tercera persona que figura vinculada a Geneva ja ha faltat.
Més de 100 investigats
En el cas Imelsa hi ha més de cent investigats (persones físiques i jurídiques) per diversos delictes contra l’Administració pública, entre els quals, els de prevaricació administrativa, malversació de cabals públics, tràfic d’influències, suborn, frau, falsedat i blanqueig de capitals en relació amb una trama de corrupció infiltrada en diverses administracions públiques de la Comunitat Valenciana els integrants de la qual se servien dels seus llocs de responsabilitat per a falsejar contractes i cobrar comissions il·legals a canvi d’adjudicacions fraudulentes en la Diputació (a través de l’empresa Imelsa), l’Ajuntament (a través de la Regidoria de Cultura) i la Generalitat (a través de l’empresa Ciegsa).
La causa, que va nàixer l’abril del 2015, està oberta per malversació, frau en la contractació pública, suborn, tràfic d’influències i blanqueig. S’estructura en una peça principal i cinc peces separades.