La portada de mañana
Acceder
Alemania toma el pulso a una extrema derecha envalentonada
La carpeta de Junts que atasca la mayoría de Sánchez
Opinión | Ya empezamos, por Antón Losada

El director de tesi de Camps va gastar 140.000 euros del Consell Jurídic Consultiu en l’estudi que va encarregar a Álvarez Conde

Va haver-hi una època en què a la Comunitat valenciana es disparava amb pólvora de rei. Grans esdeveniments, grans obres i fins i tot un aeroport propi. Però el dispendi de capital públic no solament es va dedicar a infraestructures megalòmanes impulsades pel Govern de Francisco Camps, sinó que les seues institucions consultives també van beure de la borratxera dels anys de vi i roses. I amb beneficiaris que amb el pas dels anys la seua gestió al capdavant de la cosa pública ha deixat molt a desitjar.

Al novembre del 2003, el president del Consell Jurídic Consultiu (CJC) de la Comunitat Valenciana Vicente Garrido va encarregar l’obra magna de la institució consultiva Comentarios a la Constitución Europea a Enrique Álvarez Conde, director de l’Instituto de Derecho Público i del polèmic màster de l’expresidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes. L’estudi –de tres toms– va costar a la institució 138.019,64 euros, segons una resposta del Govern valencià a la diputada de Compromís, Marian Campello.

Per a la consecució d’aquesta obra, encarregada per Garrido –director de la tesi doctoral de Francisco Camps–, el Consell Jurídic Consultiu va rebre 30.000 euros de la Conselleria de Presidència del Govern de Camps, 18.000 de la Diputació de València i 24.000 de la Fundació Bancaixa. La resta, quasi 70.000 euros, els va posar la institució consultiva finançada amb diners públics.

Com ja va avançar eldiario.es, Álvarez Conde va percebre per coordinar aquests treballs que van durar un any 12.000 euros pagats en dues factures de 6.000. Però n’hi hagué més. Álvarez Conde va destinar 90.000 euros a abonar els articles dels 150 experts nacionals i internacionals –uns 600 euros per col·laboració– que van participar en l’obra que va detallar les novetats i els reptes de la Carta Magna europea, que no va entrar mai en vigor perquè va ser tombada per referèndums en uns quants països europeus.

Entre la llista d’experts que van participar en l’obra hi ha magistrats, experts juristes i catedràtics de departaments de nombroses universitats. També va escriure per a l’obra la professora de dret constitucional de la Universitat Miguel Hernández Rosario Tur, deixebla d’Álvarez Conde i amb qui comparteix nombroses publicacions durant tota la seua carrera. Tots dos han controlat durant anys el departament de Dret Constitucional de la universitat il·licitana, on va fer la tesi el president de la Generalitat Francisco Camps i de la qual va ser secretària del tribunal la mateixa Tur.

L’editorial Tirant lo Blanch va percebre 29.000 euros per l’edició i es van pagar 3.640 euros a Guada Impresores per la impressió. Quasi mil euros es van destinar perquè l’obra arribara a institucions i ajuntaments valencians, al Consell d’Estat i a particulars, es desconeix en aquest cas amb quins criteris d’enviament.

L’obra coordinada Álvarez Conde va ser presentada a so de bombo i platerets en el Senat el 15 de febrer de 2005 per a la qual cosa el Jurídic Consultiu no va escatimar en despeses. 2.495 euros per a, entre altres actes, una picada en la cambra alta de quasi 900 euros, un dinar al restaurant Club 31 per a un grup reduït que va costar 574 euros i una nit d’hotel el 14 de febrer a Madrid per a quatre membres del CJC. Crida l’atenció una factura de 700 euros per una nit d’hotel a Barcelona el mateix 14 de febrer que no concorda amb el lloc de la presentació en el Senat.

La diputada de Compromís Marian Campello assegura que tota aquesta documentació a què ha tingut accés “és una evidència de fins on s’estenien els tentacles de la corrupció del PP”. “Per quina raó havent-hi universitats valencianes importants el Consell Jurídic Consultiu encarregava aquest tipus de treballs a una universitat de Madrid?”, es pregunta. Per a la diputada, “els escàndols dels currículums demostren que es tractava d’una cadena de favors que han embrutat les universitats públiques creades sota l’apadrinament del PP”.