El Govern valencià ha proposat que s’apuge el sou en els pròxims pressupostos del 2020 a tres alts càrrecs que per llei han de ser seleccionats dels alts funcionaris de la Generalitat. En concret, se’ls incorporarà a la nòmina la “carrera professional” com a concepte retributiu, la qual cosa hauria d’equiparar el seu salari al que tenien quan no eren càrrecs polítics o podria ser molt superior si se’ls manté el “complement específic” més elevat que s’atorga als alts càrrecs.
Aquesta és una de les mesures que han presentat la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, i el conseller d’Hisenda, Vicent Soler, dins de l’Avantprojecte de mesures fiscals i d’organització per al 2020 que va avançar dilluns Las Provincias. A preguntes dels periodistes, Soler ha remarcat que es tracta de llocs que la llei exigeix que siguen ocupats per funcionaris i el que es pretén és que, per accedir a un càrrec públic, no perden diners. “Són tres persones de primer nivell, la gent no ha d’estar en política per a guanyar diners, però tampoc ha de ser un sacrifici per a la família”, ha dit, i ha destacat que “no es premia ningú; el que es fa és no castigar ningú”.
Segons expliquen des d’Hisenda, aquestes tres persones guanyaven més diners en el seu lloc d’alt funcionari abans de ser nomenats alts càrrecs, per la qual cosa es tracta de compensar amb el complement de carrera professional. Un perjudici que vindria produint-se des del 2015 i que fa complicat cobrir aquests llocs estratègics, apunten. El que no s’ha aclarit en la roda de premsa és si mantindran el complement específic màxim d’alt càrrec polític.
Els tres càrrecs que rebran aquest increment salarial –compensació per al Consell– són el director general d’Intervenció, la interventora general i la directora general de l’Advocacia. Són llocs clau que signen els informes més delicats. En el cas de l’Advocacia de la Generalitat, va ser la que va concloure que el president de la Generalitat, Ximo Puig, no va incórrer en incompatibilitat quan va votar en el ple del Consell la norma que va permetre la quitació d’1,3 milions d’euros al grup del periòdic Mediterráneo, mitjà en què té accions.
Una altra de les resolucions importants de l’Advocacia de la Generalitat va ser la que va donar suport legal a l’avançament electoral que va fer coincidir les eleccions autonòmiques amb les generals del 28 d’abril passat. Aquest informe el va portar el president Puig al ple del Consell per sostenir legalment la seua proposta. Els consellers de Compromís van rebutjar la proposta.
La mesura genera no poques suspicàcies, perquè hi haurà uns directors generals que cobren més que uns altres. A més, pot ser també la porta d’entrada a una pujada a consellers i secretaris autonòmics perquè càrrecs de nivell inferior no tinguen retribucions superiors. O també perquè altres funcionaris que arriben a càrrecs polítics exigisquen mantindre els seus sous quan entren en política.