La portada de mañana
Acceder
Alemania toma el pulso a una extrema derecha envalentonada
La carpeta de Junts que atasca la mayoría de Sánchez
Opinión | Ya empezamos, por Antón Losada

El dia que el PP va reprovar Rita Barberá

Va ser el 15 de setembre passat que les Corts van aprovar per unanimitat, inclosos els diputats del Partit Popular, una resolució per mitjà de la qual exigien a Rita Barberá que renunciara a l’acta de senadora “per a salvaguardar la dignitat de la representació dels valencians”.

La decisió en el parlament autonòmic es prenia després que el Tribunal Suprem imputara l’exalcaldessa valenciana –va declarar dilluns passat i va negar les acusacions– pel presumpte barrufeig en el grup municipal que ella dirigia (el conegut com a cas Taula) i que Barberá decidira donar-se de baixa en el PP –tenia el carnet número 3 del partit– però mantenir l’acta de senadora.

La postura de Barberá, que va morir aquest dimecres a Madrid víctima d’un infart, no va convéncer en el Partit Popular. Tant des de Génova com des del Govern es van mostrar en tot moment molt durs amb la senadora i no van dubtar a reclamar-li l’acta, mentre que la número dos del PPCV, Eva Ortiz, apuntava que ella, en la situació de Barberá, se n’hauria anat a casa. En aquest mateix sentit es va expressar la líder dels populars valencians, Isabel Bonig, que va apuntar que l’exalcaldessa “mereixia una eixida digna” per la qual cosa hauria estat “molt millor” que abandonara el Senat.

No obstant això, aquest Partit Popular que va defenestrar Rita Barberá i la va abandonar a la sort, ara denuncien una “cacera” i enarboren la figura de l’exalcaldessa: “Gran servidora pública, linxada políticament i mediàticament”, en paraules del portaveu del PP en el Congrés, Rafael Hernando. Mentre que Martínez-Maillo, el vicesecretari d’Organització que va negociar amb la senadora per intentar que renunciara a l’escó, assegurava que el PP li “deu molt” a qui va ser una “grandíssima alcaldessa”.

Tanmateix, Rita Barberá sí que ha tingut defensors en el que era el seu partit, com el mateix Mariano Rajoy, que ha evitat pronunciar-se en contra de l’exalcaldessa de València en tot aquest procés, o l’expresident de la Generalitat Valenciana, Francisco Camps, que ha recordat que sempre la va defensar quan “tots” l’acusaven.

Aquest dijous se celebra el funeral de la que va ser durant 24 anys alcaldessa de València, i la família, un acte que la família vol que es faça en la intimitat de familiars, amics i acostats i per al qual no considera “convenient” la presència d’institucions ni partits polítics. No obstant això, qui sí que ha confirmat que hi estarà present és el president del Govern, Mariano Rajoy, que fins ahir mateix presumia de la relació d’amistat que mantenia amb ella.