La investigació oberta pel Jutjat d’Instrucció número 8 de València, la Fiscalia Anticorrupció i la Guàrdia Civil evidencia que l’expresident de la Generalitat Valenciana i exministre de Treball, Eduardo Zaplana, era una persona extremadament meticulosa i amb una agenda plena de cites. Aquest volum de trobades i les seues anotacions tan detallades han sigut la seua perdició i han servit als investigadors de la Unitat Central Operativa (UCO) per a apuntalar la seua acusació.
Segons l’últim informe de la Guàrdia Civil present ja en el sumari del cas Erial, “resulta recurrent al llarg de la investigació la seua vinculació amb determinades persones en moments concrets i transcendentals en l’operativa general”. Així doncs, afigen els investigadors, “considerant un marc temporal que abasta més de 20 anys –s’inicia el 1997–, l’anàlisi efectuada ha permés situar Eduardo Zaplana en una gran quantitat de reunions que precisament es produeixen amb les persones que, de manera directa i coetània, estarien participant de l’operativa que s’investiga”.
Les trobades més cridaneres que destaca l’UCO en el seu informe es van produir amb l’exdirector general de la Policia amb Aznar Juan Gabriel Cotino; el blanquejador uruguaià, Fernando Belhot i els presumptes testaferros espanyols Francisco Grau i Joaquín Barceló. Així desgrana l’UCO de l’agenda de Zaplana tota l’operativa:
El 13 de juny de 1997 es van aprovar els plecs que havien de regir la licitació relativa al servei d’ITV. La nit anterior, el 12 de juny de 1997, Eduardo Zaplana havia mantingut una reunió amb Juan Gabriel Cotino: “Sopar Juan Cotino”.
El 6 d’agost de 1997 té lloc una mesa de contractació presidida per Juan Francisco García en què es procedeix a l’obertura dels sobres amb les proposicions tècniques i econòmiques. Aqueix mateix dia, Eduardo Zaplana s’havia reunit amb un membre de la família Cotino que, per l’anàlisi global efectuada, es devia tractar del mateix Juan Gabriel Cotino.
El 18 d’octubre de 2000 es va remetre un correu dirigit a Juan Cotino la impressió del qual va ser trobada anys després en el que va ser domicili d’Eduardo Zaplana. L’endemà, 19/10/2000, Eduardo Zaplana s’hauria reunit amb Juan Gabriel Cotino: “Juan Cotino”.
El 9 de maig de 2001 es va produir la constitució a Luxemburg de la mercantil Imision International, però havia tingut lloc prèviament i amb aquesta finalitat, segons la declaració de Beatriz García Paesa, un lliurament de diners en efectiu per un import superior a 600.000 euros per part de Juan Gabriel Cotino Ferrer. Dies abans, el 05/05/2001, es degué produir una reunió entre Zaplana i un membre de la família Cotino: “22h. Cotino”.
El 3 de desembre de 2001 es produeix l’adquisició per part d’inversions Imision del 36,75% de les participacions de LOE (que al seu torn participa en Valenciana de Revisiones –ITV– i Proyectos Eólicos Valencianos –pla eòlic–, és a dir, és en aquesta data que es van començar a titular des d’Imision International, de manera indirecta i vetlada, actius relacionats amb l’explotació de les ITV i el pla eòlic. L’endemà, Zaplana s’hauria reunit amb un membre de la família Cotino que era, una altra vegada, Juan Gabriel Cotino Ferrer: “Cotino”.
El 28 de setembre de 2005 es produeix una transferència per import d’1,4 milions des de la mercantil Imision International a Fenix Investments, vinculada a Juan Francisco García Gómez. Aquesta transacció convertiria Juan Francisco García en destinatari de part dels fons que tenen l’origen en la venda de Valenciana de Revisiones, concessionària del servei d’ITV. L’endemà, Eduardo Zaplana es reuneix amb Juan Francisco García Gómez: “Juan Fco.”.
El 10 d’abril de 2006 es constitueix la societat Gesdesarrollos Integrales. Dies abans, el 07/04/2006, es produeix una reunió en què participen Joaquín Barceló (àlies Pachano), Francisco Grau i Eduardo Zaplana, és a dir, els que indiciàriament serien els titulars dels béns titulats posteriorment per aquesta societat: “Paco Grau + Pachano (despatx de Paco Grau).
El 8 de juny de 2006 es produeix la compravenda de participacions de Gesdesarrollos Integrales per part de Medlevante i Costera del Glorio. Aqueix mateix dia, Eduardo Zaplana va mantindre una reunió amb Joaquín Barceló: “Pachano (Meliá)” i, l’endemà, 09/06/2006, amb Francisco Grau: “Paco Grau (amb dinar)”.
El 3 de setembre de 2009 comença el traspàs de fons d’Imision International a l’estructura professional de Fernando Belhot. El mes de juliol es degueren produir les primeres reunions entre Eduardo Zaplana i Fernando Belhot, en algunes de les quals també hauria participat Joaquín Barceló.
El 4 de setembre de 2013 es produeix l’últim dels abonaments en el compte de Disfey a Suïssa provinent de Natland, la primera societat dels Països Baixos on s’envien els diners de les mossegades. Dies després, Eduardo Zaplana es reuneix amb Belhot: “Fernando Belhot (Wellington)”.
El 23 de novembre de 2013 es produeix la primera transferència, per import de 300.000 euros a la mercantil radicada a Hong Kong Cheer Top Limited , que de l’anàlisi efectuada s’associa a una operativa de lliurament de fons en efectiu a Eduardo Zaplana. Dies abans, el 20/11/2013, Eduardo Zaplana es va reunir amb Fernando Belhot: “Fernando Belhot (Wellington)”.
El 5 de juny de 2015 es produeix l’obertura del compte bancari titulat per Fernando Belhot a Espanya –Banc Sabadell–, indiciàriament per a escometre la inversió en el port esportiu d’Altea. El dia anterior, es va produir una reunió entre Francisco Grau, Joaquín Barceló, Fernando Belhot i Eduardo Zaplana: “Fernando Belhot + Paco Grau + Pachano (Wellington)”.
El 10 de novembre de 2016 es produeix la transferència per import d’1,5 milions des del compte bancari anterior, novament al compte bancari suís titulat també per Fernando Belhot. Aquell mateix dia, es va produir una reunió entre Francisco Grau, Joaquín Barceló, Fernando Belhot i Eduardo Zaplana: “Fdo Belhot+ Paco Grau + Pachano (Wellington)”.
Zaplana situat en un pla de “jerarquia superior”
Gràcies a aquestes anotacions en les agendes, els agents de l’UCO conclouen que Eduardo Zaplana “és un dels beneficiaris econòmics dels actius, circumstàncies que concorren des de l’origen de l’estructura societària (any 2001) fins a la identificació dels actius a Suïssa i Espanya (2018), passant per la mateixa evolució de l’entramat i les transaccions econòmiques que es produeixen en tot aquest arc temporal que abasta més de 17 anys”.
Per a la Guàrdia Civil, la investigació situa l’expresident de la Generalitat i exministre del Govern d’Espanya “en un pla de jerarquia superior, tant pel que fa les adjudicacions concretes, com a la gestió del patrimoni il·lícit aparentment obtingut fruit d’aquestes”.