La comissió de seguiment de l’Acord del Botànic considera que les ruptures municipals són casos puntuals que no entelen l’esperit del pacte. Des dels partits que conformen el govern progressista, tant de la Generalitat Valenciana com en altres nivells administratius, es posa l’accent constantment que el pacte està “a prova de bombes”. Però aquest pacte no gaudeix de la mateixa fortalesa a escala municipal, on són uns quants els focus d’inestabilitat en l’acord entre el PSPV, Compromís i Unides Podem.
En els últims dies ha crescut la tensió a compte dels pressupostos a l’ajuntament de Teulada (la Marina Alta), on l’alcaldessa de Compromís, Rosa Vila, ha destituït els dos regidors del PSPV del govern local per bloquejar els comptes públics juntament amb el PP. El nou organigrama fa pujar un regidor no adscrit com a tinent d’alcalde i incorpora dos regidors de Compromís, que quedarà governant en minoria. A aquest focus se suma el d’Agres (el Comtat), on es va presentar la nit de Nadal una moció d’un regidor del PSPV amb el PP per a tombar l’alcaldia de Compromís. El ja alcalde, Rafael Sanjuán, es va donar de baixa del PSPV i governa un poble de 500 habitants com a trànsfuga amb el suport del PP. Una maniobra similar es va repetir a Cortes de Pallàs (la Vall de Cofrents), on dos regidors de Compromís es van donar de baixa del partit per aliar-se amb el PP contra l’alcalde socialista. El nou alcalde, David Herrera (expulsat de Compromís) cedirà la vara de comandament d’ací un any i mig a David Gras, del PP. A Pego (la Marina Alta) i Massalfassar, a l’Horta Nord, els socis en la Generalitat també van evidenciar la ruptura i Compromís va quedar fora del govern local.
Però el cas que més preocupa la coalició valencianista, la més afectada numèricament pels canvis de posició, és el de l’ajuntament de Sueca. En el municipi de 27.000 habitants, el més gran en què hi ha hagut ruptura fins hui, els socialistes van pactar amb PP i Ciutadans l’alcaldia en compte de Raquel Tamarit, la candidata de Compromís, que va liderar la llista més votada, malgrat els advertiments de l’executiva. Dimas Vázquez i els sis regidors socialistes estan expedientats des de juny del 2019 per haver contravingut els acords en la Mesa del Botànic que estenia l’acord de la Generalitat a tots àmbits de governança. De moment, l’expedient no s’ha resolt i el PSPV manifestava dilluns que “es resoldrà en els pròxims mesos”.
Malgrat aquesta desena de casos, la majoria en municipis menuts, els dirigents del PSPV, Compromís i Unides Podem insisteixen que el model del Botànic “continua funcionant bé en la immensa majoria dels ajuntaments” i suposa “la millor via per a avançar en les polítiques de progrés, també en l’àmbit municipal”. Els representants municipals en la reunió de seguiment celebrada dijous consideren que l’acord “està demostrant-se solvent” en aquest segon mandat progressista i consideren que les discrepàncies són “casos molt puntuals que no entelen l’esperit d’acord global de les tres forces polítiques”.
En la trobada de dijous, quasi per sorpresa, Unides Podem va plantejar un últim punt relacionat amb els pressupostos d’Alacant, amb un pacte de govern entre PP i Ciutadans secundat per Vox. El regidor de Podem Xavier López reclama als seus socis que no donen suport als pressupostos de la dreta i va criticar la negociació del PSPV amb PP i Ciutadans, amb un preacord damunt la taula. De la seua banda, els socialistes defensen que el seu acord ha aconseguit retirar la mesura que sanciona les persones que viuen al carrer i augmentar el pressupost per a polítiques socials davant del criteri de la ultradreta. Els morats no estan especialment contents amb el missatge de Ximo Puig al final de l’estiu passat, en què el dirigent socialista instava els seus representants municipals a no obstruir la governabilitat.