L’Institut Valencià de Finances (IVF) té des del 15 de març passat la capacitat per a negociar i reestructurar deute com la banca privada gràcies a un decret aprovat pel Govern valencià. Aquesta maniobra seria en principi innòcua si no fora perquè l’única operació que el banc públic ha fet amb aquests nous poders en quatre mesos ha sigut la que beneficiava un grup de comunicació del qual el president de la Generalitat, Ximo Puig, és accionista.
Aqueixa és la informació que es desprén de la roda de premsa exprés que el director general de l’IVF, Manuel Illueca, ha donat dimecres arran del fet que eldiario.es publicara que el president de la Generalitat va votar a favor d’un decret del banc públic que ha acabat directament beneficiant el periòdic Mediterráneo, rotatiu d’Editorial Prensa Ibérica en què Puig té l’1,2% de la propietat en accions, en concret 177.886,8 euros.
Illueca ha sigut el que ha intentat oferir una mica de llum sobre l’operació, mentre el president de la Generalitat no s’hi ha pronunciat, malgrat tindre dos actes públics, després dels quals ha partit amb avió cap a Brussel·les en un viatge que estava programat fa setmanes. Aquesta actuació és poc habitual en un polític acostumat a donar la cara i a sotmetre’s a les qüestions dels mitjans de comunicació.
Encara que Illueca ha negat que el decret perquè l’IVF puga reestructurar deutes es fera ad hoc per a l’adquisició del Grupo Zeta per part de Prensa Ibérica, hui dia –quasi quatre mesos després d’haver-se aprovat– el poder per a fer quitacions només s’ha aplicat en aquesta operació en què estan vinculades les accions del mateix president de la Generalitat. El director general del banc públic valencià ha dit que té dues operacions de reestructuració més en marxa, encara que lluny de tancar-se.
Illueca ha revelat, a més, que el president de la Generalitat es va interessar per l’operació de compravenda i l’impacte en l’IVF “per la revolada que generava en premsa”, però que no li va donar cap indicació sobre aquest tema. El director general de l’IVF ha revelat també que l’acord amb EPI, el comprador de Grupo Zeta, estava segellat abans fins i tot que s’aprovara el decret en el ple del Consell del 15 de març. L’oferta, ha informat, va arribar a l’IVF el mes de febrer i es va tancar ràpidament per si canviaven les condicions a pitjor, ha al·legat Illueca.
L’IVF tenia capacitat des de l’aprovació de la Llei d’acompanyament dels pressupostos de la Generalitat per al 2019 al desembre del 2018 per a negociar quitacions amb creditors, ha reconegut Illueca, però ha adduït que es va esperar que fora el ple del Consell qui li donara poders. “Va ser l’Advocacia de la Generalitat la que em va recomanar que esperara el decret per cobrir-me l’esquena”, ha dit. Per a rematar, el gestor de la banca pública ha conclòs: “Si no, podíem haver acabat tots en la fiscalia”, en referència a si algun partit de l’oposició haguera denunciat l’actuació de l’IVF en aquest sentit. D’aquesta manera, ha sentenciat, es cobreix l’esquena.
L’operació de reestructuració del deute de 99 milions del Grupo Zeta, que ha signat també la banca privada, està avalada amb un informe de la consultora Deloitte. Aquest document planteja quatre escenaris i, en el pitjor dels casos, la Generalitat hauria perdut el 79% del préstec en cas que l’IVF no haguera seguit els passos dels altres creditors privats. No hi havia una altra alternativa, ha etzibat el director general de l’IVF.
Sobre el fet que l’Institut Català de Finances aconseguira rebaixar la quitació respecte de la banca privada i l’IVF del 70% al 48% del total, Illueca ha defensat que el seu deute era més qualitat. “Ells van continuar injectant diners al Grupo Zeta quan s’afonava, el nostre deute és de principis dels anys 2000”, ha argumentat.
Siga com siga, en aquests moments el decret que el ple del Consell va aprovar el 15 de març passat només s’ha aplicat en una operació, la que afecta el grup en què té accions el president de la Generalitat. L’oposició ja ha preparat una ofensiva per a conéixer a través del parlament valencià fins l’última dada de l’acord entre l’IVF i Editorial Prensa Ibérica.