La pluja i les absències d'última hora han desdibuixat el que estava cridat a ser el superdissabte electoral per a Alacant. La ciutat sí ha sigut testimoni de les visites de Pedro Sánchez i Pablo Casado, però ni Albert Rivera, que aquest divendres va confirmar que queia del míting de Ciutadans, ni Alberto Garzón, que ha esgrimit una hora abans del començament que l'acte d'Unides Podemos es posposa a un altre dia pel mal oratge –encara que s'anava a celebrar en un recinte baix sostre- han complit amb el calendari previst.
El PSOE s'ha decantat pel pavelló Florida Babel on unes 1.500 persones han donat suport Pedro Sánchez i Ximo Puig com a candidats a la presidència del Govern i del Consell respectivament. El candidat per Alacant ciutat, Francesc Sanguino ha començat a les 11.45 hores, amb només 15 minuts de retard, una breu intervenció en la qual ha recordat a l'escriptor alacantí Gabriel Miró del qual es compleixen 140 anys del seu naixement. “No hi ha res que ho recorde, ni una foto ni un acte perquè el nostre ajuntament s'ha evadit d'homenatjar-lo”, ha afirmat el que fora director del Teatre Principal d'Alacant.
Li ha seguit el cap de llista per la província a les Corts, Ana Barceló qui s'ha dirigit a “les dones que treballen a la ciutat en el camp, a les metgesses, pensionistes, aturades, a les que treballen netejant, a les artistes…” i un llarg etcètera d'exemples per a afegir que “les dones volem el mateix reconeixement social i laboral que els nostres col·legues, els mateixos salaris i volem lluitar per la nostra pròpia llibertat, per la llibertat sobre el nostre cos, per la llibertat de viure i estar en seguretat a casa i al carrer. I no retrocedirem ni al paleolític, ni al neolític ni amb la reconquesta, continuarem avançant amb Pedro i amb Ximo”.
A continuació, i quan només havien passat deu minuts des de l'inici de l'acte, la consellera de Sanitat ha cedit el testimoni Pedro Duque, del qual ha dit que “és un plaer” que haja baixat “de l'espai a la terra”. Però el ministre de Ciència i número u d'Alacant al Congrés, poc acostumat a parlar en públic i menys a fer-ho com a polític, ha avisat només pujar a l'escenari: “Fa uns mesos que he baixat de l'espai però em sent a vegades acabat de caure en aquest tipus d'ambients, he de reconéixer-lo”.
El següent en l'ordre d'intervenció, Ximo Puig, ha sigut més eloqüent en un discurs en el qual ha incidit en les paraules d'Ana Barceló però atacant directament Cayetana Álvarez de Toledo, candidata del PP que va qüestionar en el debat de TVE d'aquesta setmana la proposta del PSOE per a regular en el Codi Penal el consentiment en les relacions sexuals. “La Cayetana… què us diré, no es pot ser més fatxa. Volen blanquejar alló inblanquejable”, ha etzibat davant els aplaudiments del públic assistent.
“Aquest és el partit de la igualtat, el de les dones, perquè cap altre país s'ha compromés tant, però no ha sigut el PSOE, han sigut elles els que l'han canviat. No hi haurà un pas arrere i Pedro, per descomptat, ‘no és no’ per a cap dona, aqueix debat ja està superat”, ha agregat Puig.
L'aspirant a repetir com a president del Consell ha avançat que entre les seues promeses està un pla integral coordinat amb el govern d'Espanya, amb ajuntaments i amb organitzacions com Save the Children perquè en 2023 “cap dels 63.000 xiquets i xiquetes que estan a la vora de la pobresa seguisquen en aqueixa situació; aquesta és la primera qüestió que un país decent ha de superar i no és una promesa, és una realitat”, ha dit decidit.
Sobre economia, ha assenyalat que és “fonamental que sapiem llegir el moment per a no quedar-nos al marge”, per la qual cosa ha presentat la proposta del PSOE com de “futur”, i “no com la dreta que està parlant sempre del mateix”. “Per això a Alacant està el Districte Digital i està la societat del coneixement”, ha enumerat, sense oblidar-se de la intervenció del govern valencià en Ciutat de la Llum, del qual ha dit que era “un projecte arruïnat i que va ser la cova d'Alí Babá”.
En un dia en què la pluja ha sigut la protagonista a Alacant Ximo ha al·ludit a les crítiques de la dreta per qüestions com el transvasament Tajo-Segura esgrimint: “Necessitem aigua per sempre, no aigua per a fer demagògia, per a enfrontar a la gent, i això és el que els socialistes proposen. Els regants de la Vega baixa saben que els socialistes estaran sempre amb ells”, ha comentat entre aplaudiments.
Pedro Sánchez
Sánchez ha recollit el guant de Puig i després de reconéixer que “ací, en aquesta Comunitat i sobretot en aquesta província hi ha un problema d'aigua”, s'ha compromés a garantir “sempre el subministrament” des del govern central“ a les províncies deficitàries. ”Però també hem de reivindicar alguna cosa que ja està fent la ministra de Transició Ecològica, augmentar les capacitats de les dessaladores perquè es puga garantir una autosuficiència del proveïment de recursos hídrics“.
Així mateix, ha advocat per abordar “una transició ecològica” que suposarà “la mobilització des de l'any 2021 fins a 2030 de 200 milions d'euros en recursos públics i privats, que implicarà en què es creen entre 250.000 i 300.000 noves ocupacions en l'economia verda per a fer front també al problema de la despoblació”.
En un acte a Alacant no podia faltar l'eterna reivindicació davant l'infrafinançament autonòmic del qual ha asseverat que “per descomptat també una causa justa com és el finançament autonòmic ha de ser millorat per a la Comunitat Valenciana a partir de la pròxima legislatura”. Un compromís que assumeix “com a propi perquè considerem que és de justícia territorial, d'oportunitats territorials”.
Però més enllà de qüestions internes, Pedro Sánchez ha parlat per a l'electorat de tota Espanya al qual ha demanat “no relaxar-se” davant les enquestes favorables. “No podem confiar-nos, hem de dir que qui vulga véncer al bloc de la involució ha de votar al PSOE”.
Un bloc que si resulta guanyador, “tornarà la corrupció, les retallades, la desigualtat i la confrontació territorial”, ha dit en el pavelló Florida Babel d'Alacant ciutat davant unes 1.500 persones, segons fonts de l'organització. “Però si el PSOE guanya, el que hi haurà és més justícia social, més convivència i més neteja en la política”, ha afegit.
Una part del seu discurs ha estat centrada en repassar els assoliments del govern des de la seua arribada a Moncloa al juny de 2018. “Fer política és, per exemple, recuperar el subsidi de desocupació per a majors de 52 anys; recuperar la cotització a la seguretat social de les cuidadores de dependents o és elevar la prestació per fill a càrrec en un país que té més de 2.600.000 persones en risc de pobresa i hem aconseguit amb les nostres polítiques que més de 80.000 isquen d'ella”, ha assenyalat.
Per tot això, Sánchez ha posat l'accent a “no tornar al passat” del PP sinó “al futur sense intermediaris”. “Qui vulga futur ha de votar al PSOE, perquè si es vota a altres formacions polítiques majors opcions tindrà el bloc de la involució de poder sumar i poder governar”.
“Aqueix risc existeix”, ha previngut el líder socialista. “Va haver-hi moltes enquestes a Andalusia que anava a guanyar el PSOE i va haver-hi moltes enquestes a Finlàndia que deien que el Partit Socialista anava a guanyar de llarg i l'ultradreta anava a ser la cinquena força política. Al final què és el que va ocórrer? Que guanye la socialdemocràcia per sis mil vots i l'ultradreta es va encimbellar com a segona força política”.