La reforma de la Constitució, el sistema de finançament autonòmic, la situació a Catalunya... Aquests són alguns dels assumptes que aborda el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, en una entrevista que li ha realitzat a València el director d'eldiario.es, Ignacio Escolar.
En opinió de Puig, l'actualització de la Carta Magna després de quaranta anys, amb un model d'autonòmic “esgotat”, és una “qüestió de lògica”. Per això, es declara partidari d'evolucionar cap a un model més federal. No obstant això, el cap del Consell no es mostra molt “optimista” amb un Partit Popular i un Govern que el que pretenen és “boicotejar” la reforma quan el que es requereix és “generositat per part de tots per a cosir aquest país, i no solament per la qüestió territorial, sinó també per la fractura social provocada per la crisi”.
“El PP ha d'entendre que és urgent i necessari obrir les portes i que les generacions que no van tenir oportunitat de votar la Constitució ara ho facen”, indica Puig, que en un determinat moment apunta la necessitat de “traïdors”, de dirigents que pensen en l'interès general. I adverteix: “L'immobilisme ens porta al fracàs, s'ha vist. El PP no pot passar d'aquesta qüestió”.
Pel que fa al tema del finançament autonòmic, Ximo Puig reivindica un millor finançament per a la Comunitat Valenciana, “és una realitat empírica que estem infrafinançats i que un model com el concert basc suposaria uns ingressos de 12.000 milions d'euros més a l'any”. A parer seu, aquest injust repartiment està generant “enormes bretxes, no ja entre territoris, sinó entre ciutadans”. Per això, reclama una quitació del deute valencià amb l'Estat, “es tracta d'una compensació de l'infrafinançament en diferit, que és d'on prové gran part del deute”. “El que se'ns donava com a crèdit”, apunta, “ a uns altres se'ls donava com a finançament ordinari”.
Pel que fa a la qüestió catalana, insisteix en la necessitat de diàleg. “En un Estat compost, pseudofederal, ha d'haver-hi acords”, assegura, després de criticar que el Govern central impose el seu criteri. “A Canadà van estar a la vora del precipici, de la ruptura”, comenta, “i es va produir un diàleg i un acord”. El referèndum de Quebec, en la seua opinió, “no se sap si va ser la solució o el problema”. En tot cas, la desafecció creixent que es va crear a Catalunya després de la campanya de catalanofòbia propiciada pel PP va portar al fet que els independentistes articularen un projecte, “mentre per l'altre costat no hi havia un projecte alternatiu potent”. Puig apel·la a “recuperar l'esperit de la Transició, tan injuriat”.