El Port de València anul·la un contracte de 160.000 euros arran d’una denúncia per possible tripijoc davant Competència

En un moviment estrany caracteritzat per l’opacitat, l’Autoritat Portuària de València (APV) acaba de deixar sense efecte un contracte que va adjudicar el 21 d’octubre passat per import de 160.930 euros (IVA inclòs) a Andràs Abogados, assessoria situada a Barcelona.

Segons la documentació recaptada per elDiario.es, l’òrgan de contractació va ser la mateixa presidència de l’APV, que lidera Mar Chao, i l’objecte del contracte licitat el 24 de juliol passat va ser l’assistència tècnica per al suport en la gestió de persones, és a dir, una mena de departament de recursos humans extern al que ja té l’organisme portuari.

En concret, segons el document d’adjudicació a què ha tingut accés aquest diari, “l’assistència tècnica consisteix en l’elaboració d’una consultoria integral de l’Autoritat Portuària de València, amb la finalitat d’analitzar les funcions i les aptituds de cada treballador, que permet detectar millores en la gestió de persones i també una identificació primerenca de riscos laborals per a poder adoptar l’empresa la presa de decisions informades. S’hi inclou també l’assessoria legal, l’acompanyament a reunions i la defensa jurídica del personal al servei de l’APV”.

No obstant això, un requeriment de la Comissió Nacional dels Mercats de la Competència, a què ha tingut accés aquesta redacció, remés a l’APV el 22 d’octubre passat, va advertir que els plecs licitats podien incórrer en una limitació del dret a la pública concurrència. Dit d’una altra manera, que les condicions estaven redactades d’una manera més que avantatjosa per a l’empresa finalment adjudicatària, que, de fet, va ser l’única a presentar-se al procediment. El requeriment de la Comissió era el pas previ a la interposició d’un recurs contenciós administratiu en el jutjat contra l’APV.

Segons el document, “es considera que l’APV no ha justificat prou l’exigència que els lletrats tinguen una experiència entre 10 i 15 anys específicament en assessorament laboral d’empresa del sector portuari” i afig: “Els requisits mínims de solvència tècnica del plec suposen una restricció a la competència i afectar la llibertat d’accés a les licitacions (...). Sembla, per tant, adequada i oportuna l’exigència d’experiència en matèria de consultoria i assessorament laboral, però no està justificat circumscriure aquesta experiència a l’àmbit portuari”.

El requeriment també posa de manifest que altres contractes en matèria laboral de l’APV tan sols han exigit 5 anys d’experiència mínima sense que s’exigira experiència prèvia en el sector portuari: “Tot l’anterior fa pensar que el requisit de solvència en qüestió no és proporcional a l’objecte del contracte” i, per tant, considera la Comissió Nacional dels Mercats de la Competència que “els criteris de solvència tècnica descrits que recull el plec de la licitació suposen un obstacle limitador de la competència contrari (...) a la Llei de contractes del sector públic pel fet de restringir de manera molt significativa les empreses que compleixen aquests requisits”.

Després d’aquest requeriment, l’APV va publicar el 17 de desembre passat el desistiment del contracte. Fonts de l’APV han comentat sobre això que “s’ha desistit del procediment de licitació a fi de procedir a la revisió de l’abast, els requeriments i les condicions de la prestació a executar”.