La portada de mañana
Acceder
La guerra entre PSOE y PP bloquea el acuerdo entre el Gobierno y las comunidades
Un año en derrocar a Al Asad: el líder del asalto militar sirio detalla la operación
Opinión - Un tercio de los españoles no entienden lo que leen. Por Rosa María Artal

CCOO ja va denunciar a l’abril la falta de distància de seguretat i màscares en l’empresa valenciana amb un brot amb set contagis per COVID-19

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública va confirmar dimecres un brot amb set positius per coronavirus en Uvesa, una empresa càrnia situada en la localitat valenciana de Rafelbunyol. Es tracta de tres casos localitzats a principis del mes de juny als quals cal afegir quatre contagiats asimptomàtics més detectats després que l’empresa haja fet al voltant de 350 tests PCR entre els companys de faena a la sala d’especejament dels primers positius.

CCOO, sindicat majoritari, ve denunciant des del mes de març passat, arran de la declaració de l’estat d’alarma i després de ser declarada Uvesa indústria essencial, la falta de les mesures de seguretat recomanades per a lluitar contra la pandèmia de la COVID-19. “L’empresa sempre s’ha justificat en el fet ha complit estrictament el que marcava la llei a cada moment”, apunta Javier Galarda, responsable d’Indústria de CCOO-PV, que insisteix que les màscares “brillaven per l’absència des del primer moment, tot i que la cosa més aconsellable hauria sigut que tots els empleats en portaren, fins i tot abans de la pandèmia”.

El sindicat ha vingut demandant a l’empresa des de la segona quinzena de març la correcció de les mesures protectores per als treballadors, “com l’adquisició de màscares adequades i un protocol que assegurara el manteniment de la distància de seguretat”. Aquests “incompliments” han provocat que s’hagen produït jornades en què ha arribat a haver-hi 170 baixes sobre una plantilla que no arriba a 600 empleats, entre personal propi i contractes externes, i que treballa, segons denuncien, en unes condicions “paupèrrimes”: “Fins fa a penes huit mesos, tan sols 75 empleats eren plantilla, la resta eren falsos autònoms”, una situació que ja s’ha regulat i que ha costat a l’empresa una sanció, que està recorreguda, de més de 30 milions d’euros, “equivalents a les quotes de la seguretat social d’aquests falsos autònoms dels últims cinc anys”.

Amb aquestes condicions de treball i en plena crisi del coronavirus, Comissions va presentar una denúncia davant la Inspecció de Treball que, després d’una visita duta a terme el mes de maig passat, “va resoldre a favor de la demanda sindical i va donar un termini de cinc dies a l’empresa per solucionar les deficiències detectades o enfrontar-se al tancament preventiu”. Concretament, la resolució dicta que l’empresa havia d’“adoptar qualsevol tipus de mesures organitzatives, tècniques o una combinació de totes aquestes, que garantisquen el manteniment de la distància de seguretat de dos metres ‘denominada distància social’, entre les persones treballadores o mesura de qualsevol altra índole d’eficàcia semblant per a previndre el risc de contagi i/o de propagació de virus SARS–COV-2 en aquests llocs de treball”, en particular en la zona de desossament i d’escorxador.

La versió de l’empresa sobre el dictamen de la Inspecció de Treball difereix de la de Comissions Obreres, ja que asseguren que la valoració va ser positiva i que els van comunicar que estaven actuant de manera correcta. Des d’UGT, l’altre sindicat amb representació en el comité d’empresa, apuntaven que, segons la informació que obra en poder seu, la Inspecció “no va detectar cap irregularitat i no va donar cap resultat”.

L’empresa reconeix les reivindicacions fetes per CCOO i insisteixen que totes les mesures implementades “s’han consensuat en tot moment amb els sindicats (CCOO-PV i UGT-PV)” des de l’inici de la pandèmia.

Tests PCR

Sobre la realització dels tests PCR, Uvesa explica que es tracta d’una decisió adoptada després de conéixer-se els tres primers positius –empleats i membres d’una mateixa família– i a instàncies de la Conselleria de Sanitat. En les últimes setmanes s’han fet proves a 350 treballadors de la sala d’especejament, on exerceixen les seues funcions els positius, dels quals quatre més –que se sumen als tres primers contagis– han donat positiu, “tots ells asimptomàtics”. Divendres es farà la PCR a la resta del personal de la sala d’especejament, fins a un total d'uns 450.

Sobre els contagis, des d’UGT apunten que “amb les mesures de seguretat adoptades no hi ha res que puga fer pensar que el contagi ha sigut en l’empresa”. “Desconeixem els motius de tant d’alarmisme”, afirmen, i afigen que han estat “pendents en tot moment de les accions que ha dut a terme l’empresa i assegurant-nos que s’ajustaven a la llei”.

Les primeres estimacions epidemiològiques fetes després d’aquest brot apunten cap a un baix índex de transmissió del virus, però es van dur a terme totes les proves necessàries “per a descartar més casos” en aquest centre de treball. El protocol de Sanitat marca que tots els casos sospitosos es mantindran en aïllament a l’espera del resultat de la PCR i s’iniciarà la cerca dels seus contactes estrets, i per a la reincorporació al seu lloc de treball, caldrà la prova, a més de la resolució de símptomes almenys tres dies abans, i amb un mínim de 10 dies des de l’inici dels símptomes.

Reunió Conselleria-Ajuntament

La conselleria Ana Barceló s'ha reunit aquest dijous amb l'alcalde de Rafelbunyol, a qui ha volgut transmetre tranquil·litat, ja que Salut Pública “ha actuat immediatament per a detectar i controlar possibles rebrots de la malaltia” i ha afegit també que en aquesta fase és “essencial evitar qualsevol tipus d'alarmisme”.