La portada de mañana
Acceder
Alemania toma el pulso a una extrema derecha envalentonada
La carpeta de Junts que atasca la mayoría de Sánchez
Opinión | Ya empezamos, por Antón Losada

Raimon deixarà tot el seu llegat a Xàtiva

Raimon vol tancar el cercle de la seua vida a Xàtiva, la mateixa ciutat que el va veure nàixer fa ja quasi 80 anys. La seua voluntat és que els seus bens patrimonials tant artístics com econòmics i immobles es gestionen des d'una fundació amb seu a la capital de la Costera i que comptarà amb un centre d'estudis que divulgarà l'obra del cantautor.

La fundació estarà participada per l'Ajuntament de Xàtiva, per la Generalitat Valenciana i pel Ministeri de Cultura, i el projecte serà presentat el proper dilluns al Palau de la Generalitat en un acte que comptarà amb la presència del propi Raimon, de l'alcalde de Xàtiva, Roger Cerdà, el president de la Generalitat, Ximo Puig i el ministre de Cultura, José Manuel Rodríguez Uribes.

Raimon, casat amb amb Analisa Corti, no han tingut descendents a qui deixar el seu llegat que van des de peces com la discografia original pròpia del cantant i la seua biblioteca, a obres d'art d'artistes de prestigi com Miró, Tàpies, Alfaro o Artur Heras, passant per patrimoni immoble a Barcelona o Xàbia.

La intenció inicial de Raimon era que el centre d'estudis s'ubicara a un immoble del carrer Blanc, emblemàtic carrer on va nàixer l'artista xativí, per apropar-se al màxim als seus orígens. No obstant des de l'ajuntament de Xàtiva van convéncer a Raimon perquè, donada la quantitat patrimonial que es gestionarà, aquest centre s'ubique a l'antic monestir de Santa Clara, una joia arquitectònica del gòtic mediterrani del segle XIV de Xàtiva propietat de l'ajuntament, i que així podrà obrir les seues portes en ple centre històric de la ciutat.

El cantautor xativí té un especial interés d'accelerar la posada en marxa de la fundació i l'obertura del centre, donada la seua edat que ja s'aproxima als 80 anys i ja porta retirat des de fa tres. A més es compta amb una alineació propícia d'institucions predisposades a la col·laboració en coincidir tres governs socialistes tant a l'ajuntament com a la Generalitat i al Govern Central, una situació que s'ha reeditat des de fa dos anys però que no s'havia propiciat des de mitjans dels 90.

En 2015, amb canvis de govern tant a la Generalitat com a Xàtiva del PP al PSPV, es van precipitar els homenatges a Raimon, primer amb l'Alta Distinció de la Generalitat concedida dins dels actes del 9 d'Octubre, i després el nomenament de Fill Predilecte; dins aquest context d'honors locals Raimon va oferir els que a la fi han sigut els seus dos últims recitals a la seua ciutat.

Entre d'altres premis Raimon ha rebut la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya (1997), Premio Ondas (1997), Doctor Honoris Causa per la Universitat d'Alacant (2010), Medalla d'or de l'Ajuntament de la Ciutat de Barcelona (2012), Medalla de Oro del Circulo de Bellas Artes (2014), i Premi d'Honor de les Lletres Catalanes (2014).