Els cinc grups parlamentaris -PSPV, Compromís, PP, Podem i Ciutadans- han arribat a un acord sobre el mandat marc per a la Corporació Valenciana de Mitjans de comunicació (CVMC), la nova RTVV, que ha rebut el vistiplau en comissió i passarà a ser votat en el ple de les Corts de la setmana vinent.
Des del PSPV, Rosa Peris ha valorat que el PP “rectifique la seua posició de confrontació” i ha dit que enfront de la “sordesa” i el “sectarisme” d'uns altres temps ara els grups han optat per escoltar-se i per un model plural per a una radiotelevisió que espera “siga el mitjà de comunicació preferit pels valencians” per a informar-se i entretenir-se.
Per la seua banda, el portaveu de Compromís, Fran Ferri, ha ressaltat que s'ha aconseguit que s'explicite que la llengua vehicular siga el valencià, que el 50% de les cançons que s'emeten en la ràdio siguen en la llengua vernacla i que es potencie el sector audiovisual valencià, al mateix temps que ha restat importància al conflicte entorn de les referències a la unitat de la llengua: “La nova radiotelevisió ha de complir els seus objectius i en aqueixes qüestions que podien generar falta de cohesió hem arribat a acords de redacció alternativa que ens han agradat”.
Acceptades 15 de les 20 esmenes del PP
El portaveu del PP en la comissió parlamentària, Jorge Bellver, ha explicat que des del seu grup han aconseguit el suport perquè es “corregisca absolutament” el document inicial, acceptant-se “la pràctica totalitat” de les seues esmenes, ja que de les 20 que van presentar 15 han sigut admeses i cinc transaccionades.
El diputat popular ha celebrat que des de la proposta inicial desapareguen “les al·lusions als hipotètics i imaginaris Països Catalans” i que el mandat marc que finalment s'aprovarà la setmana vinent “podrà regir convenientment els designis de la nova radiotelevisió per als pròxims anys” i “serà assumible pel PP” quan -ha aventurat- torne a ostentar la Presidència de la Generalitat.
En la seua opinió, el document original, que segons ell era “una còpia” del mandat marc català, “és el que pensa el tripartit valencià” però creu que pot ser que “la vergonya que els va generar” per que això transcendira “haja fet que modifiquen substancialment la redacció”.
A més, ha avançat que el seu grup demanarà que abans que es realitze qualsevol altra acció, com la de designar al futur director general de la CVMC, s'aprove el pressupost individualitzat per a l'ens.
Malgrat l'acord aconseguit, Bellver ha anunciat que mantindrà viva una esmena sobre les referències a la identitat del poble valencià en el document, que segons ha dit, Ciutadans “s'entossudeix a fer desaparèixer”. Això és una cosa que assegura no entendre “llevat que mirem cap amunt i a qui és el seu president nacional”.
“Excessives atribucions”
Des de Ciutadans, Toni Subiela ha qualificat d'“excessives” les atribucions sobre els canvis que es fan els populars i ha subratllat que “no és veritat que eliminen tots els esments a la identitat valenciana” del document, al mateix temps que ha recordat que el seu partit defensa que la identitat “és de les persones, no dels territoris”.
El portaveu de Podem, Antonio Montiel, ha agraït l'exercici del “sentit de responsabilitat” realitzat per tots els grups per a restablir aquest servei públic i ha assenyalat que amb l'aprovació del mandat marc, al costat del treball del Consell Rector, es van donant “passos ferms i decidits perquè la radiotelevisió siga una realitat en pocs mesos”.
Així, ha indicat que malgrat que al principi va haver-hi confusió a l'hora d'abordar aquest mandat marc, ara el document contribueix a fer efectiva “una televisió de tots, desgovernamentalizada i no al servei de ningú” que siga motor del sector audiovisual i contribuïsca a vertebrar la comunitat. “Estem en el bon camí”, ha asseverat.
Subiela ha recordat que les propostes de Ciutadans han anat encaminades a “potenciar el sector audiovisual valencià, que es promoga fóra de les fronteres de la Comunitat i no dependre quasi exclusivament de la radiotelevisió valenciana” i a utilitzar la televisió com a eina que col·labore en la formació per al trilingüisme amb “una mica de programació en anglès en la franja infantil”. Ha mostrat la seua confiança en què est siga “un bon inici” per a la nova radiotelevisió.