Un equip d’investigadors de la Universitat de València i del Servei de Seqüenciació i Bioinformàtica de la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (Fisabio) han obtingut la primera mostra de genoma del conegut com coronavirus a Espanya. L’equip ha fet pública la troballa aquest cap de setmana i ha compartit la informació a través de les plataformes Nextstrain i Gisaid, en què professionals d’arreu del món coordinen la informació sobre el SARS-Cov-2. Fins al moment, 40 països han compartit prop de 530 genomes.
La informació genètica del virus és especialment rellevant, perquè permet conéixer com es mou i es comporta. “El primer objectiu de l’anàlisi és estudiar com ha anat estenent-se. És un rastreig de per on ha passat el virus, de quin contacte ve”, explica a eldiario.es Fernando González Candelas, catedràtic de genètica de la Universitat de València, que ha liderat aquest equip. Les mostres s’han obtingut de dos pacients ingressats a l’Hospital Clínic de València, que comparteix amb la Universitat recursos d’investigació.
“És una informació útil per a completar l’estudi de contactes”, valora el catedràtic, que explica que la seqüència se suma als esforços duts a terme en altres països, a l’espera que més autonomies i regions compartisquen les seues dades per elaborar un mapa més ampli, que servisca “per a trobar el punt feble”, del coronavirus.
De moment, els investigadors han detectat que a la Comunitat Valenciana el virus ha ‘arribat’ en dues entrades diferents, que hauran de completar-se amb les dades dels epidemiòlegs. Els experts sospiten que tots dos casos provenen del nord d’Itàlia, però han d’esperar que el país veí compartisca les seues mostres per a seguir el rastre.
A partir d’aquestes mostres, els investigadors poden conéixer les mutacions que han donat origen al virus, la infecció en humans i animals. “Conéixer amb detall els genomes virals a mesura que van mutant és essencial per a dissenyar i avaluar proves de diagnòstic i per a seguir el brot epidèmic en directe, a mesura que avança, cosa que tècnicament no era possible fa molt pocs anys. Estudiar l’evolució del virus i com es propaga en la població és essencial per a lluitar contra l’epidèmia”, expressa l’equip.