Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

“No veia els informatius de Canal 9 perquè no aportaven massa”

El president de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació, Enrique Soriano.

Voro Maroto

Enrique Soriano (València, 1962) és llicenciat en dret, funcionari de la Generalitat i, durant els últims 25 anys, lletrat en les Corts Valencianes. El parlament valencià l’ha elegit per a una tasca històrica: crear la nova radiotelevisió autonòmica des de la Presidència del Consell Valencià de Mitjans de Comunicació.

Què fa un advocat construint una televisió?

És irrellevant que siga advocat o no, encara que conéixer el que han estat els mitjans de comunicació públics aquests últims anys ajuda per a saber què no s’ha de fer.

El primer candidat a president del CVMC era un periodista. És igual que siga llicenciat en dret o un informador?

No sé com s’ha arribat a elegir-me a mi, encara que sí que puc dir que les causes adduïdes perquè la candidatura de Josep López no isquera avant no em van semblar rellevants.

Com es construirà la nova televisió?

Ara està revisant-se el material tècnic de la ràdio i la televisió. La plataforma multimèdia o transmèdia caldrà construir-la de zero. Cal constituir la societat o l’empresa que gestionarà la televisió i immediatament escollir, mitjançant un concurs públic, el director general. Amb aqueixos passos fets, podrem emetre amb normalitat. Abans, llançarem missatges que la radiotelevisió pública existeix, per donar-nos a conéixer i que la gent ens resintonitze, amb una programació que no serà tal, sinó l’emissió de continguts en proves. Això crec que serà prompte, una vegada comprovem l’equipament i trobem el contingut adequat. No puc concretar dates.

Quin perfil ha de tenir el director general?

Un professional amb trajectòria i prestigi que, a més, aporte un projecte vàlid per a un mitjà de comunicació públic.

Es pot utilitzar la seu de RTVV a Burjassot i la marca, Canal 9, de l’antiga societat, ara en liquidació?

Si, però per a evitar problemes legals intentarem signar un contracte de lloguer per a ocupar almenys una part de les instal·lacions de Burjassot. Si no hi ha impediments jurídics, m’agradaria recuperar la marca Canal 9, encara que és un tema que encara no hem estudiat.

La nova televisió tindrà 55 milions d’euros de pressupost el 2017. És raonable aqueix cost tenint en compte les dificultats econòmiques de la Generalitat?

És el que hi ha i ens hi haurem d’adaptar. La televisió no és una despesa inútil, sinó una inversió en informació per als ciutadans, un instrument per a millorar la democràcia. A més, la desaparició de Canal 9 va afonar el sector audiovisual. Aquests 55 milions d’euros estiraran aqueixa indústria.

Quants treballadors que tindrà la televisió?

No serà una plantilla gran, no pot ser-ho, però el nombre es fixarà basant-se en el pressupost i en les necessitats del model.

El Govern central ha posat inconvenients al tracte diferenciat que la llei atorga, per a la televisió en proves, als extreballadors de RTVV.

Així és, però la jurisprudència del Tribunal Constitucional permet un tracte singular a uns col·lectius determinats per a l’accés a l’Administració sempre que això no excloga altres candidats. Creiem que es pot arribar a una solució raonable amb el Govern en la comissió bilateral creada. Fins a arribar a aquest punt, molt important per a aclarir dubtes jurídics, hem de continuar avançant.

Vosté veu la televisió?

Sí, però últimament, sobretot sèries en Netflix. També informatius.

El consum de televisió està virant cap a Internet a través dels dispositius mòbils. Com tractarà la televisió aquesta realitat?

Ens hi adaptarem. Hi ha gent que continua veient la televisió de manera tradicional. Els que s’informen o s’entretenen en línia, cada vegada més, seran atesos a través de la nostra plataforma transmèdia. Els dos models coexistiran.

Veia els informatius de Canal 9?

Al final, no. No aportaven massa.

Canal 9 es va tancar amb menys d’un 5% de quota de pantalla. Com es recupera la confiança dels valencians?

Amb una televisió de proximitat, propera, amb informatius plurals i rigorosos. Cal blindar-ne els responsables basant-se en els principis constitucionals de llibertat d’expressió, d’informació i de pluralisme informatiu. Així, els ciutadans es veuran reflectits en la seua televisió.

Etiquetas
stats