Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La desesperació dels desallotjats per la DANA: “Estic a ca uns amics amb el meu fill que té epilèpsia”

Maribel Ayala al costat del seu fill en l'entrada a l'edifici en el qual vivien a Paiporta.

Carlos Navarro Castelló

1

La resposta a les famílies desallotjades pels danys que han patit els seus habitatges per la devastació de la DANA del 29 d’octubre passat que s’ha cobrat ja 222 vides és un dels reptes més grans a què s’enfronten les administracions, principalment el Govern valencià amb la major part de competències en matèria d’habitatge.

Un mes després de la tragèdia, les xifres continuen sent provisionals, perquè els 600 tècnics mobilitzats, dels quals 170 treballen sobre el terreny en els municipis afectats, continuen fent valoracions, motiu pel qual les dades canvien diàriament. Amb tot, les últimes les va fer públics dilluns 2 de desembre el vicepresident per a la reconstrucció, José Gan Pampols, i donen un total de 492 habitatges desallotjats per problemes estructurals, 1.698 més declarats no habitables pels danys (encara que pot tractar-se de danys materials en una planta baixa, però continuar estant habitades en una planta superior), 160 amb necessitat de demolició i 126 apuntalades.

Després de la catàstrofe, moltes famílies es van veure obligades a reallotjar-se de manera provisional en cases de familiars o amics, i així continuen la major part davant la resposta tardana de les administracions. La Generalitat Valenciana va habilitar diferents centres d’acolliment temporals per a tallar la urgència de les persones vulnerables que no tingueren on anar. Al cap d’un mes, es comencen a lliurar amb comptagotes els primers habitatges socials per a persones afectades en risc d’exclusió sense alternativa residencial i s’ha aprovat una línia d’ajudes de lloguer. A mitjà termini, la Conselleria d’Habitatge que dirigeix la vicepresidenta Susana Camarero té previst posar a la disposició dels afectats quasi 300 habitatges que estan en procés de rehabilitació i condicionament.

Maribel Ayala és una de les afectades. Vivia en un segon pis en l’avinguda de Francesc Císcar 2 de Paiporta amb la seua filla de 22 anys i amb el seu fill de 21, que té epilèpsia: “La vesprada que va passar tot, jo estava treballant i els meus fills estaven sols a casa. Van pujar al terrat, perquè l’aigua va arribar a 4 metres d’altura i jo em vaig quedar a la fàbrica en què treballe a Albal, que també es va inundar, però on ens vam poder refugiar. El dia 4 de novembre va vindre la Policia Nacional i ens va dir que havíem de desallotjar per risc estructural. Com que no cabíem tots amb ma mare, es va quedar la meua filla amb ella i el meu fill a mi ens van acollir uns amics a València”.

Ayala lamenta la falta de solucions en tot aquest temps per part tant de l’Ajuntament com de la Generalitat Valenciana, que els aboca a viure separats sense tindre un horitzó clar, ja que, si bé afirma que el seu edifici sí que es rehabilitarà, no tenen uns terminis concrets per a tornar a sa casa, una situació idèntica a la que pateixen les altres cinc famílies que vivien en la comunitat, acollits també entre amics i familiars.

Segons explica, actualment està en situació d’expedient de regulació temporal d’ocupació (ERTO) en la seua empresa i disposa per sort d’un vehicle que li va cedir una plataforma solidària, ja que el seu va quedar destrossat i no ha pogut reposar-lo. A més, comenta que, malgrat la carència de tres mesos en el pagament de la hipoteca, continua abonant els interessos, que ascendeixen a 300 euros i tots els lloguers que ha mirat a Paiporta i els voltants ascendeixen a entre 800 i 1.200 euros, és a dir, el que cobra de nòmina.

“És inviable que puga accedir a un pis llogat, fins i tot han apujat els preus entre 50 i 100 euros per l’alta demanda de desallotjats. Sembla mentida, però hi ha qui vol fer negoci d’una desgràcia com aquesta. Estic mirant les ajudes al lloguer, però no se sap com ni quan començarem a cobrar-les”, lamenta i, sobre el seu estat anímic, afirma: “Estem bastant malament, jo no dorm més de tres hores al dia. El meu fill necessita tranquil·litat per la seua patologia, perquè va tindre uns quants episodis greus mesos arrere. A tot això s’afig que ve Nadal i no sé si podrem passar-lo junts”.

Ajudes al lloguer de fins a 800 euros

El Consell va aprovar el 12 de novembre passat les bases reguladores i el procediment de concessió directa d’ajudes urgents per a lloguer d’habitatge destinades a les famílies o unitats de convivència la residència habitual de les quals siga inhabitable a causa de les conseqüències de la DANA. L’import d’aquestes ajudes, gestionades per la Vicepresidència i Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge, ascendeix a 50 milions d’euros.

El decret estableix ajudes per a l’arrendament a les persones físiques propietàries o arrendatàries l’habitatge habitual permanent de les quals i haja resultat danyat o afectat per una ordre de desallotjament que n’impedisca l’accés o l’ús.

Les ajudes poden ascendir fins a 800 euros mensuals, amb el límit màxim de la renda que conste en el contracte d’arrendament més la fiança i si escau garantia. Se subvencionaran fins a 12 mensualitats de renda.

Aquestes ajudes no seran aplicables en cas que la persona sol·licitant o algun dels membres de la família o la unitat de convivència siga titular d’un altre habitatge a la seua disposició situat a menys de 30 quilòmetres de l’habitatge afectat i que no haja sigut afectat en l’habitabilitat pel temporal.

El termini per a presentar sol·licituds està obert des del 15 de novembre i romandrà obert fins al 30 de juny de 2025. S’hauran de presentar preferentment de manera telemàtica, a través de la seu electrònica de la Generalitat o presencialment en les oficines situades en els municipis.

La relació dels municipis afectats pel temporal i dels quals es podran demanar les ajudes són els següents: Alaquàs, Albal, Albalat de la Ribera, Alboraig, Alcàsser, l’Alcúdia, Aldaia, Alfafar, Alfarb, Algemesí, Alginet, Almussafes, Alzira, Benetússer, Benicull de Xúquer, Benifaió, Beniparrell, Bétera, Bugarra, Bunyol, Calles, Camporrobles, Carlet, Catadau, Catarroja, Caudete de las Fuentes, Xera, Xest, Xiva, Corbera, Cullera, Dosaigües, Favara, Fortaleny, Fuenterrobles, Xestalgar, Godelleta, Guadassuar, Llaurí, Llíria, Llocnou de la Corona, Llombai, Loriguilla, Macastre, Manises, Massanassa, Mislata, Montroi, Montserrat, Paiporta, Paterna, Pedralba, Picanya, Picassent, Polinyà de Xúquer, Quart de Poblet, el Real, Requena, Riba-roja de Túria, Riola, Sedaví, Setaigües, Silla, Sinarques, Sollana, Sot de Xera, Sueca, Tavernes de la Valldigna, Torrent, Torís, Utiel, València (pedanies del sud), Vilamarxant, Xirivella i Iàtova. Aquestes ajudes complementen els 200 milions inicials que el Consell va aprovar per a la reposició d’estris per a la DANA.

Els criteris per a la concessió són ser resident de zona afectada per la DANA i que l’habitatge sinistrat constituïra la residència habitual amb anterioritat al sinistre; que detinguen la condició física de propietària, usufructuària o arrendatària de l’habitatge sinistrat o tindre la condició de persona hereua o cònjuge de la persona titular morta sempre que fora la seua residència habitual amb anterioritat al sinistre; que s’haja produït una pèrdua d’aquest habitatge o que necessite una reparació de caràcter estructural o el període de recuperació del qual excedisca de 6 mesos, acreditat mitjançant informe municipal; que manquen d’un altre habitatge; que no superen amb els seus ingressos 4,5 vegades l’Iprem, referit a 12 pagues.

Etiquetas
stats