Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Israel aprovecha hasta el inicio del alto el fuego para continuar la masacre en Gaza
El grupo de León: la conexión entre Quirón, la pareja de Ayuso y el ático de Chamberí
OPINIÓN | 'Los imperios de las galaxias', por Enric González

Judici a directius, sindicalistes, consellers de PP i PSOE i empresaris pels anys de saqueig en Bancaixa i BdV

Momento del vídeo que muestra a José Luis Olivas y Jordi Mercadé visitando las instalaciones turísticas construidas en Quintana Roo financiadas por Bancaja y Banco de Valencia, que quebraron pocos años después.

Sergi Pitarch / Miguel Giménez

0

Moment del vídeo que mostra José Luis Olivas i Jordi Mercadé visitant les instal·lacions turístiques construïdes a Quintana Roo finançades per Bancaixa i Banc de València, que van fer fallida pocs anys després.

La magistrada de l’Audiència Nacional Carmen Lamela –que havia arxivat alguna causa de la CAM– ha decidit processar 48 persones pel forat que les operacions de Bancaixa i Banc de València a Mèxic van generar en les entitats posteriorment rescatades per l’Estat. Segons els perits judicials, aquestes inversions i préstecs al Grupo Grand Coral van provocar unes pèrdues de 750 milions d’euros que no s’han pogut recuperar.

“Els perits han constatat múltiples irregularitats, en absència de racionalitat econòmica en part de les inversions, i es constaten unes pèrdues econòmiques del 100% de la inversió duta a terme per Bancaixa i Banc de València en Grupo Grand Coral, la qual cosa es valora en 750 milions d’euros”, explica l’ordre de processament de Lamela.

Segons la instructora de la causa, els directius de la caixa d’estalvis i del banc, els mateixos empresaris beneficiats –els hotelers Juan Vicente Ferri, José Salvador Baldó i Juan Poch– i els consells d’administració que van permetre aquest saqueig són responsables d’administració deslleial i apropiació indeguda. A més, considera la magistrada, alguns directius i empresaris podrien ser responsables d’un delicte de blanqueig de capitals pel fet d’haver utilitzat comptes a Andorra per a cobrar comissions.

Els 48 processats tenen un període per a recórrer-hi i la Fiscalia i les acusacions hauran de qualificar els fets per a l’obertura de judici oral. Quasi amb tota seguretat tots s’asseuran al banc dels acusats per aquest forat en Bancaixa i Banc de València.

La jutgessa Lamela entén que “els màxims responsables de Bancaixa i Banc de València van afavorir econòmicament, de manera sistemàtica i injustificada i en detriment de les entitats, els empresaris del sector hoteler Juan Vicente Ferri, José Salvador Baldó i Juan Poch”.

Aquesta operació de buidament de fons en favor dels empresaris valencians l’haurien dirigida el president de Bancaixa, José Luis Olivas, i els directors generals Aurelio Izquierdo i José Fernando García de la Checa i el conseller delegat de Banc de València Domingo Parra.

Segons la magistrada instructora, “a les finalitats de la concessió de crèdits –sense justificació ni garanties– col·laboraven els gestors de nivell inferior vinculats a Bancaixa i Bancaixa Habitat Rafael Tomás Codoñer, José Cortina, Julián Dolz, Manuel Setién, Antonio Paños, José Vicente Giner i Juan Miguel Boluda”. Igualment, apunta la magistrada de l’Audiència Nacional, “també hi van participar els gestors de Banc de València Alfonso Carlos Monferrer i Juan Carlos Zafrilla”.

Pel que fa als diferents consells d’administració de Bancaixa que van supervisar aquestes operacions entre els anys 2005 i 2009, la jutgessa Lamela considera que “van permetre les operacions descrites, en un menyscapte clar de l’entitat”.

Així, en la llista de consellers processats per les estafes a Mèxic hi ha el que va ser president de la patronal autonòmica Cierval Rafael Ferrando –proposat pel PP–; l’ex-secretari d’Organització del PSPV José María Cataluña –quota PSPV-PSOE–; l’ex-director general de Treball de la Generalitat socialista Eduardo Montesinos Chilet –quota PSPV-PSOOE–; l’empresari propietari de Gerocentros del Mediterráneo i pare d’una fallera major de València, Arturo Alario; o Juan Antonio Pérez Eslava, del sindicat majoritari en Bancaixa SATE. 

Ferri i Baldó van pagar a Olivas fins a 14 viatges a Cuba

La magistrada apunta a Olivas com a coneixedor de tota l’operació. “José Luis Olivas va conéixer i va encoratjar les inversions milionàries que les entitats que presidia estaven fent en Grand Coral, que les llastraven i, per contra, suposaven un continu afavoriment als hotelers Ferri i Baldó, de tal manera que aquests, en agraïment pel tracte de favor, van pagar a Olivas fins a 14 viatges a Cuba per motius purament d’oci”, conclou en l’ordre de processament.

Operativa de blanqueig de capitals a Andorra

Els empresaris Izquierdo, Parra, Ferri, Baldó i Poch s’haurien repartit comissions dels projectes a Mèxic a través de comptes a Andorra. A més, hi havia un altre compte, també a Andorra, del qual eren titulars Vicente Llácer i Eugenio Calabuig, president d’Aigües de València, i del qual eren apoderats Aurelio Izquierdo i Domingo Parra.

Aquest últim compte, van explicar Llácer, Calabuig, Parra i Martínez en les seues declaracions com imputats en l’Audiència Nacional, no tindria res a veure amb les operacions a Mèxic finançades per les fallides Bancaixa i Banc de València, sinó amb la promotora Capital Residencial que va crear el Grupo Ática.

Calabuig hauria ingressat en aquest compte capital fruit dels seus negocis a Cuba. Des del 2009 hauria abandonat aquest compte situat a Andorra. De la seua banda, Llácer va explicar a la jutgessa Lamela que va regularitzar la situació d’aquests capitals al país veí a través de l’amnistia fiscal del ministre Cristóbal Montoro el 2012.

Etiquetas
stats