El 40% de la posidònia, morta: la cala on actua l'empresari pirata d'Eivissa agonitza

LLEGIR EN CASTELLÀ
Porroig és una petita cala d'uns 150 metres de longitud repleta de casetes de pescadors situada en el sud-oest de l'illa d'Eivissa, en el municipi de Sant Josep. Durant l'estiu, especialment en els mesos de temporada alta, aquesta badia funciona com una zona portuària, amb una gran quantitat d'embarcacions i iots que fondegen la majoria de les vegades damunt de la posidònia, malgrat que la llei ho prohibeix perquè és una planta de gran valor ecològic. Aquesta és la zona en la qual actua l'empresari pirata Evaristo Soler Cardona, acusat d'un delicte mediambiental per promoure activitats de xàrter i fondeig il·legal.
El fondeig d'embarcacions sobre aquesta planta, així com el canvi climàtic -la posidònia mor quan la temperatura de la mar supera els 28º graus-, l'està danyant profundament Porroig. El mateix succeeix en altres llocs de l'illa, com sosté l'últim informe del grup ecologista GEN-GOB -finançat per IbizaPreservation-, que determina que el 40% de la posidònia de la badia està morta. “Hi ha un gran percentatge de praderies mortes en determinades zones, que arriba fins i tot al 40%”, afirma a elDiario.es Xisco Sobrat, tècnic de l'àrea marina del GEN-GOB, que està participant en l'estudi de la badia. Aquest estudi, que es realitza des de l'any 2021, consisteix en una xarxa de monitoratge de prades de Posidònia oceanica l'objectiu de la qual és estudiar la densitat, cobertura i quantitat de prada de posidònia morta.
Les raons principals que assenyala el tècnic són el fondeig d'embarcacions. “Sobretot, a causa de la instal·lació de morts (estructures de formigó que s'utilitzen per a fondejar)”, afirma Sobrat. Això provoca, segons el tècnic, que la zona “es degradi gradualment”. “Per tant, és necessari implementar les mesures del decret posidònia: d'una banda, camp de fondejos de baix impacte, amb criteris ecològics; per un altre, reducció del nombre d'embarcacions que visiten actualment la zona i, finalment, una vigilància més present per a abordar la problemàtica amb Evaristo”, indica Sobrat.
elDiario.es s'ha posat en contacte amb Daniele Mundula, representant legal d'Evaristo Soler Cardona, que ha declinat fer cap comentari per a aquest reportatge, en el moment en què es publica.


Ordre d'allunyament
Soler Cardona té quatre ordres d'allunyament de la badia en vigor. Tres han estat dictades per diferents jutjats d'instrucció després que l'investigat hagi proferit amenaces a tres persones que freqüenten la zona. Entre les víctimes hi ha una parella a qui ha dirigit insults homòfobs, raó per la qual va ser condemnat per la Justícia.
A més, té en vigor una altra ordre d'allunyament del jutjat que li impedeix estar a menys de 100 metres de la badia de Porroig, que va ser sol·licitada pel Servei de Protecció de la Naturalesa (Seprona) de la Guàrdia Civil. Tot i això, Soler Cardona ha continuat incomplint les esmentades ordres d'allunyament, com va publicar elDiario.es. L'última detenció que es va produir per aquest motiu va ser el 8 d'agost del 2024, després que fos interceptat per agents de l'Institut Armat.
L'empresari pirata va ser albirat diverses vegades durant l'estiu passat incomplint aquestes ordres d'allunyament. Per exemple, el 27 de juny, el servei de drons de la Policia Local de Sant Josep va captar a dos quarts de quatre de la tarda al conegut com a “Pirata de Porroig”, que segons les autoritats locals continuava amb la seva “pràctica habitual, motiu pel qual s'han instruït novament diligències al jutjat”. Els agents van comprovar aquell dia que Evaristo Soler interactuava amb persones l'embarcació de les quals havia estat fondejada a la zona, “prèvia contractació verbal i il·legal”, com va informar elDiario.es.

Condemnat per amenaces i insults homòfobs
El Jutjat Penal número 1 d'Eivissa va condemnar, el març del 2024, Soler Cardona amb una multa de sis mesos i sis euros diaris per un delicte d'assetjament contra un banyista de la badia, segons la sentència a què va accedir elDiario.es. Per tant, la Justícia el va condemnar amb una sanció de 1.080 euros més el pagament de les costes processals, que incloïen 500 euros que havien estat abonats per l'acusació particular.
“Maricó de merda, vés-te'n, no vull maricons aquí, no vull maricons a la meva platja”, va ser un dels exabruptes abocats contra el banyista que, segons la sentència, es va fer “amb evident menyspreu a la seva orientació sexual” i generant “una sensació de temor i desassossec”. L'empresari pirata va reconèixer els fets durant el judici oral i va assumir la condemna, segons recollia la sentència.
Aquesta era la segona vegada que Soler Cardona era condemnat per fets que incloïen insults homòfobs. A inicis de l'estiu del 2023 va ser condemnat per un delicte lleu d'amenaces. Entre altres frases, es va referir a una parella com a “maricons de merda”, a qui va amenaçar de “fer un pal pel cul”. A més, els va advertir que no els volia “veure per aquí” ja que sap “quin és el seu vaixell i el seu cotxe” i que “el seu vaixell es pot enfonsar”.
La magistrada va considerar provat que el detonant de la situació es va produir després que els denunciants es neguessin a pagar cap quantitat econòmica a Soler Cardona per fondejar amb la seva embarcació (propietat dels denunciants) a la zona de Porroig.
L'empresari ha estat condemnat dues vegades per insults homòfobs. 'Maricó de merda, vés-te'n, no vull maricons aquí, no vull maricons a la meva platja' va ser una de les seves frases dirigida a un banyista
Amenaces a un altre navegant
L'amenaça de danyar l'embarcació d'una altra de les víctimes es va produir, segons va sostenir el juliol del 2024 la seva advocada, Azucena López, a elDiario.es. La lletrada va assegurar que consta de manera reiterada que el “negoci” de l'investigat està trobant com a obstacle el denunciant i la seva embarcació, que des de fa anys “està sent amenaçat”. L'advocada va afirmar que el seu client va reconèixer l'investigat com a “autor de frases manifestament amenaçadores”, a la qual cosa cal afegir el fet que han pogut acreditar “danys” al vaixell que atribueixen a les accions de Soler Cardona. A més, ha argumentat que la maniobra realitzada pel denunciat va suposar un “greu risc” per a la seguretat de les persones, motiu pel qual justificava que s'acordessin mesures de protecció durant la tramitació de la causa.
En l'acte del Jutjat d'Instrucció número 4 d'Eivissa, al qual va accedir elDiario.es, Daniele Mundula, advocat del polèmic empresari, defensava que les mesures cautelars no procedien perquè “és inversemblant la denúncia i el fet que una persona es posi un vestit de busseig per a actuar furtivament i després aparegui amenaçant al perjudicat”. No obstant això, el jutge va desestimar aquests arguments i va acordar la mesura cautelar. És a dir, Soler Cardona sumava una nova ordre d'allunyament, que li prohibeix acostar-se a menys de 100 metres, en aquest cas, de F. X. C., així com al seu vaixell, que fondejava a l'estiu de l'any passat prop de la badia de Porroig, com va poder comprovar aquest diari. Diversos d'aquests procediments continuen sent investigats, a l'espera de judici.
“Als polítics corruptes se'ls envia a la màfia”
En anteriors episodis d'amenaces, Soler Cardona va carregar contra qui aleshores era regidora de Medi Ambient a Sant Josep, Mónica Fernández, així com contra dos funcionaris. A més de les presumptes irregularitats que s'investiguen a la badia, Soler Cardona tenia un abocador il·legal -que ja va ser desmantellat per l'Ajuntament- on acumulava centenars de vehicles, embarcacions en estat d'abandó i tota mena de materials contaminants i perillosos. Tot això, a més, passava en una zona rústica situada en una àrea especialment boscosa.

En aquest context, l'Ajuntament de Sant Josep li va obrir un expedient sancionador, després d'anys desobeint els requeriments per desmantellar-lo. En una reunió acordada amb la regidora de Medi Ambient, Soler Cardona va passar a amenaçar-la tant a ella com als dos funcionaris presents, segons van explicar fonts municipals a aquest diari. “T'espero amb l'escopeta reforçada que tinc”, “passaré per casa teva, però aniré de nit”, “tinc molts amics mafiosos russos i als polítics corruptes se'ls mana a la màfia”, “Sant Josep té molts boscos i la malesa és un combustible excel·lent”, van ser algunes de les amenaces que van quedar recollides a la denúncia a l'empresari pirata amb una multa de 8 euros durant 30 dies.
Les sancions econòmiques per destruir la posidònia
El decret 25/2018 sobre la conservació de la Posidònia oceanica a les Illes Balears inclou a l'article 13, de règim sancionador, que l'incompliment del que disposa la llei de protecció de la planta marina constitueix una infracció administrativa d'acord amb allò establert al article 80 de la llei 42/2007 del patrimoni natural i de la biodiversitat, així com els articles 50, 51 i 52 de la llei 5/2005 per a la conservació dels espais de rellevància ambiental (LECO).
El decret posidònia estableix que qualsevol alteració significativa que tingui com a resultat la mort o la destrucció de la planta, i això inclou arrencar-la violentament mitjançant àncora o altres tècniques, s'ha de tipificar d'acord amb el règim sancionador de les dues lleis esmentades anteriorment. El que diu la primera, a l'article 80.2, és que danyar la posidònia en els termes que planteja la legislació balear és un fet greu. I les infraccions greus, segons estipula larticle 81 de la llei de patrimoni natural i biodiversitat, es poden sancionar amb multes d'entre 3.001 i 200.000 euros.
Destruir la posidònia és considerat una infracció greu, sancionada amb multes d'entre 3.001 i 200.000 euros
La posidònia: essencial per a la biodiversitat
La posidònia és una planta endèmica de la Mediterrània que habita, principalment, en fons sorrencs i rocosos fins a 42 metres de profunditat, en aigües clares i salinitat relativament constant, formant “grans praderies que poden conformar la seva comunitat”, com sosté el darrer informe del grup ecologista GEN-GOB. De fet, l'arxipèlag balear posseeix la superfície de praderies de posidònia més gran del litoral espanyol, i és que representa més del 50% del total estatal amb 591,2 quilòmetres quadrats, segons sosté Sunyer Vaquer, investigadora i doctora en Ciències Marines.
L'arxipèlag balear posseeix la superfície de praderies de posidònia més gran del litoral espanyol, i és que representa més del 50% del total estatal amb 591,2 quilòmetres quadrats
Segons destaca l'informe, les praderies generen “una gran quantitat de microhàbitats i recursos” conformant punts calents “d'alta concentració de biodiversitat marina” i poden albergar més de 700 espècies diferents. A més, les praderies renoven les fulles durant la tardor, per la qual cosa les fulles mortes s'acumulen a les platges afavorint i augmentant la seva biodiversitat.


Així mateix, la planta és considerada el pulmó del Mediterrani per la capacitat d'oxigenació de les aigües; les praderies capturen grans quantitats de diòxid de carboni (entre el 10 i el 15% de tot el carboni enterrat globalment pels oceans); tenen un paper clau en la transparència de les aigües; protegeixen la línia de costa gràcies a l'acumulació de fulles mortes que es dipositen a les platges; produeixen sorra (es calcula que entre 60 i 70 grams de sorra per metre quadrat cada any); són el lloc de reproducció i cria d'espècies d'interès pesquer i contribueixen a mitigar els efectes del canvi climàtic.
La planta es considerada el pulmón del Mediterráneo por su capacidad de oxigenación de las aguas. También tiene un papel clave en la transparencia de las aguas, produce arena y es lugar de reproducción y cría de especies
Per totes aquestes raons, el GEN-GOB detalla al seu informe la necessitat d'implementar diverses mesures per garantir-ne la protecció. Entre elles, la regulació del fondeig a través de la instal·lació de fondejos de baix impacte, d'acord amb criteris de capacitat de càrrega ambiental; establir zones de recuperació ambiental a les zones més degradades amb la prohibició de fondejar; habilitar fondejos fixos de baix impacte i ús social per als residents de la zona; informar els navegants de la zona sobre la importància de no fondejar sobre la posidònia; reduir el nombre d'embarcacions durant la temporada d'estiu i decréixer turísticament.
0