PP i Vox proposen nomenar Leonor de Borbó 'Filla Adoptiva' de Mallorca
LLEGIR EN CASTELLÀ
PP i Vox proposaran nomenar la Princesa d'Astúries, Leonor de Borbón, 'Filla Adoptiva' de Mallorca, una iniciativa impulsada per part de la Hermandad Nacional Monárquica de España. La proposta serà portada al proper ple del Consell insular i sortirà previsiblement endavant en comptar amb el suport dels dos socis de govern.
La iniciativa ha despertat nombroses reaccions en contra, sobretot quan una de les principals reivindicacions d'una part de la societat balear passa per la recuperació del Palau de Marivent per a la ciutadania i que es converteixi en un centre d'art obert al públic, cosa que mai no han recolçat ni PP ni Vox. Entre el 2017 i el 2023, el cost del manteniment i conservació de l'immoble, residència d'estiu dels reis, va pujar a 4,9 milions d'euros, segons figura a les partides dels pressupostos de la Comunitat Autònoma.
Sobre aquest assumpte, elDiario.es va publicar en exclusiva, el maig del passat any, l'escriptura mitjançant la qual Hermann Marconi, hereu del filantrop Ionannes Saridakis, renunciava el 1978 a l'edifici de Marivent que, tal com havia disposat al seu testament el seu padrastre, havia de transformar-se en museu i escola d'art per tota la ciutadania.
Des del grup ecosobiranista Més per Mallorca ja han informat que votaran en contra del nomenament de Leonor com 'Filla Adoptiva'. El seu portaveu al Consell, Jaume Alzamora, considera que la proposta, “filtrada de manera interessada” als mitjans de comunicació, “trenca amb el consens institucional” que ha imperat durant 40 anys a l'hora de concedir els honors i les distincions que atorga la institució insular.
Segons el portaveu ecosobiranista, l'equip de govern no ha informat els grups de l'oposició de les seves intencions, si bé ha reconegut que els impulsors de la iniciativa, la “Hermandad Nacional Monárquica de España”, si van comunicar a més que havien traslladat la seva proposta tant al PP com a Vox i que tots dos havien acceptat iniciar els tràmits per oficialitzar el nomenament.
En aquest sentit, Alzamora ha assegurat que des d'un primer moment va fer saber als representants de l'entitat monàrquica que la formació votaria en contra de la iniciativa. És més, Alzamora ha desmentit el president del Consell, Llorenç Galmés, i ha dit que no hi ha hagut cap negociació i que el vot dels consellers de Mé serà contrari. En cap cas no es planteja una abstenció.
Alzamora ha explicat que al marge dels valors republicans que defensa Més, el nomenament com a “Filla Adoptiva de Mallorca” de la primogènita del Cap de l'Estat vulnera el reglament d'honors i distincions del Consell. Aquest reglament, aprovat pel ple dia 30 de maig de 1992 i modificat també per acord plenari de dia 8 de febrer de 2018, tipifica que per concedir els títols de Fill Predilecte i fill Adoptiu “cal, sempre, la concurrència de mèrits de excepcional qualitat”.
Així, el portaveu de Més al Consell, ha remarcat que en aquests moments Leonor de Borbón no compleix amb els requisits establerts. “El seu mèrit és passar un parell de setmanes de vacances a Mallorca com fan milions de turistes”, ha dit. Si escau, ha afegit, “pagades amb els nostres impostos i fent ús del Palau Marivent que també mantenim nosaltres i que hauria de ser un espai per al gaudi dels mallorquins com bé va deixar especificat l'artista Saridakis al seu testament”.
Alzamora ha censurat també el “servilisme” del president Galmés i la seva “entrega absoluta” als dictats del Consolat. “Ja sabíem que el president no pinta res i fa allò que li diu el seu partit; aquest nomenament és una prova més. El govern de Prohens va distingir la reina emèrita i ara ell continua pel mateix camí distingint la filla del rei”, ha lamentat.
Contraofensiva republicana
Des de Més per Mallorca també han anunciat que la formació aprofitarà el ple del mes d'abril per presentar una moció, que ja ha registrat, en commemoració de la II República, en defensa dels valors democràtics i a favor del dret a decidir el model d'estat .
La moció, segons Alzamora, és tota una declaració d'intencions i entre altres punts d'acord demana instar el Govern a activar els mecanismes necessaris per iniciar processos constituents a tots els països i nacions de l'estat espanyol perquè els ciutadans de cada lloc puguin decidir lliurement entre la monarquia o la república.
Segons Alzamora, “el dret a decidir i la creació de processos constituents desenvolupen la democràcia i generen nous marcs de convivència on està garantida la igualtat d'oportunitats i superen la genètica com a privilegi polític”.
A més, la iniciativa reclama que el Ple del Consell de Mallorca reconegui els valors democràtics i avenços socials aconseguits durant la II República. Aquesta moció demana també un pronunciament del Consell instant el Govern balear a mantenir la vigent Llei de Memòria Democràtica.
Campanya en xarxes socials
De manera paral·lela la formació ecosobiranista ha posat en marxa una campanya a les seves xarxes socials. Així, els comptes de Més per Mallorca a 'X' (abans Twitter), Facebook i Instagram han publicat una infografia on es pot llegir “Mallorca no té rei, ni reina tampoc”. El text apareix sota una imatge canviada de la corona borbònica, una al·lusió al retrat de Felip V que llueix cap avall al Museu de Xàtiva a València.
El portaveu de MÉS a la institució insular confia que el pacte PP-Vox repensi les seves intencions i recuperi el consens amb totes les formacions polítiques amb representació al Consell de Mallorca. “Galmés ha renunciat al seu paper institucional polititzant unes distincions que haurien d'estar marcades pels mèrits, la neutralitat i la solemnitat”, ha dit Alzamora.
0