Una sobrassada com a penis: el cartell amb el patró de Palma que desperta la ira de conservadors i extrema dreta

LLEGIR EN CASTELLÀ
“Si acceptem que allò eròtic i allò sexual és una cosa que no es pot veure, que està malament, tornem a una lògica de la vergonya, de la culpa, respecte a la sexualitat. I aquest no és el camí per viure una sexualitat lliure, consentida i plena”. Així s'ha manifestat aquest divendres la regidora d'Unides Podem a Palma, Lucía Muñoz, arran de les crítiques abocades contra el cartell presentat per a la 'Santa Punxada', una festa reivindicativa que, amb el suport de la formació morada, tindrà lloc el proper 19 de gener com a alternativa al programa oficial de les festes patronals de la capital balear. La il·lustració, obra de l'artista balear Lluïsa Febrer, mostra Sant Sebastià -patró de Palma- amb una sobrassada com a penis, acompanyat per una versió femenina del màrtir i tots dos envoltats de dimonis, un dels símbols essencials de les festes populars de Mallorca.
Amb el lema Sant SebastiàQ+, la celebració pretén reivindicar els drets de la comunitat LGTBIQ+ amb música, art, inclusió i visibilitat. Tot i això, el cartell que anuncia la festa ha aixecat la polseguera entre els sectors més conservadors de l'illa. L'últim a carregar contra la proposta artística ha estat Vox, que ha recriminat que “el patètic intent de buscar notorietat per part d'una formació que només compta amb una regidora a l'Ajuntament de Palma no pot ser excusa per ofendre els sentiments religiosos de la major part dels palmesans”.

Davant la polèmica generada, el director artístic i programador de l'esdeveniment, Víctor Conejo, ha defensat amb contundència la iniciativa “pel seu llenguatge gràfic”: “És un cartell molt narratiu on hi ha molts elements. A mi m'interessava molt comptar amb Lluïsa Febrer”, coneguda per la seva trajectòria multidisciplinària com a pintora, muralista i llustradora. El 2016, l'Associació d'Artistes Visuals de Balears (Aavib) va denunciar el llançament d'ous contra 'El mirador', una seqüència de 16 dibuixos en què Febrer mostrava el procés de la gestació d'un embrió al ventre d'una dona fins al moment de donar a llum.
En declaracions a elDiario.es, el també periodista cultural s'ha mostrat irònicament sorprès per les reaccions desfermades contra el cartell de la 'Santa Punxada': “Ah, què hi ha nus? Com?”. I afegeix: “A mi em recorda quan a Rubens li encarregaven els cartrons per a la Reial Fàbrica de Tapissos i li deien: 'Escolta, que hi ha nus als dibuixos'. A veure, com que és Rubens”.
“El que no entenc és que hi hagi polèmica per uns elements gràfics que, senzillament, no tenen cap voluntat ni d'epatar, ni d'agredir, ni de violentar, ni d'ofendre. Només hi ha un llenguatge iconogràfic”, ha recalcat.
Per la seva banda, Lucía Muñoz al·ludeix a la reflexió política existent rere el concepte de les festes de Sant Sebastià i explica a aquest mitjà quin és l'objectiu de la seva celebració alternativa: “Nosaltres el que volem és fer visible la part més reivindicativa de la figura de Sant Sebastià, que és una part de la seva història que moltes vegades s'omet o es amaga. És el patró de Palma i mai no hem parlat que la comunitat LGTBI porta fent seva des de fa temps la imatge de Sant Sebastià, una persona que va ser martiritzada per defensar la seva manera de viure i de veure el món [va ser un tribú romà executat per la seva fe al cristianisme]. És una icona i la seva figura està relacionada amb l'erotisme des del Renaixement”.
La també coordinadora de Podem Balears recorda, a més, l'incident que li va passar a Fra Bartolomeo quan va pintar a l'església de Sant Marc de Florència un retaule amb la figura nua -llevat del drap de puresa- de Sant Sebastià amb expressió d'èxtasi, lligat a un arbre i el seu cos travessat per diverses fletxes. “Els confessionaris del temple van començar a omplir-se de dones que explicaven al capellà que havien pecat en veure'l així i, al final, van haver de tapar el quadre”, relata la regidora.
Ja al segle XIX, Oscar Wilde, “una de les figures més importants de la comunitat LGTBI” -assenyala Muñoz- i clau en l'“erotització” de Sant Sebastià, li va dedicar un sonet després de veure el martiri al que va ser sotmès, representat per Guido Reni al Palazzo Rosso de Gènova. Així mateix, després que el dramaturg fos jutjat i empresonat per sodomia, en sortir de la presó va adoptar com a pseudònim el de Sebastian Melmoth en honor al sant així com en homenatge a un dels llibres que més el van captivar, Melmoth, l'errabund (1820), obra cimera de Charles Maturin.
“Aquest és el factor fonamental que la gent no coneix. Que Sant Sebastià és patró de la comunitat gai. I si el patró d'aquesta ciutat és Sant Sebastià, aquest component i aquesta essència que no han estat mai han d'estar. Aquesta és la reivindicació. Cal recordar-ho i fer-ho palès, posar-ho a primera línia”, recalca la regidora de Podem.
En concret, la 'Santa Punxada', que se celebrarà a la Plaça Santa Eulària de Palma, comptarà amb DJs, amb DJ's locals com Papa Topo, Fabián Roelandt i Coneja Mansa, que animaran musicalment la vetllada.
0