L'expresident José María Aznar ha afirmat aquest dimarts que si ell estigués al capdavant del Govern actuaria a Catalunya aplicant la llei “amb totes les seves conseqüències”, concretament la que ell va aprovar per penar amb cinc anys de presó la convocatòria d'un referèndum il·legal, però que va ser derogada per l'Executiu socialista i “no ha estat restablerta” per l'actual.
En una entrevista a Onda Cero, Aznar ha defensat que, davant els que el culpen d'haver incentivat l'independentisme, “ara es demostra” que el seu Govern tenia raó en defensar “una política nacional molt vigorosa i molt forta” per evitar el que ara es viu a Catalunya.
“Posar vedats als que volen desbordar la legalitat i trencar el país és molt important, i ara es demostra que alguns teníem alguna raó per defensar algunes posicions llavors”, ha dit.
A més, ha comentat la sentència sobre l'enfonsament del petrolier 'Prestige' al novembre de 2002 subratllant que “ha quedat al descobert la gegantina operació de manipulació” de l'oposició, que segons ell havia entrat en un “tot s'hi val” per enderrocar l'Govern.
“Nosaltres no vam enfonsar el vaixell i la sentència és molt aclaridora”, ha manifestat. Aznar ha reconegut que “potser al principi hi va haver certa tardança a reaccionar” a l'accident, però que després “es van fer les coses raonablement bé”, entre d'altres per l'actual president del Govern, Mariano Rajoy.
D'altra banda, ha assegurat que no està en els seus plans tornar a ser candidat a res - “jo no em proposo com a candidat a res”- i ha negat que sigui el “cap de l'oposició” interna al si del PP.
No obstant, ha reconegut que les operacions de successió de lideratges “són complicades”, sobretot si són “lideratges forts” perquè és difícil trobar un equilibri “perquè qui marxa faci aportacions positives i qui arriba pugui expressar la seva personalitat”.
Aznar s'ha expressat així preguntat per la difícil convivència de l'expresident Bill Clinton i el seu vicepresident i aspirant a succeir Al Gore a la campanya electoral de 2000, i si veia similituds amb la campanya espanyola de 2004. “ a política és similar en gairebé tot arreu i a tot arreu es poden coure faves”, ha dit.