Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Barcelona pressiona les companyies perquè paguin el 50% de la factura de la pobresa energètica

La tinent d'alcalde de Drets Socials, Laia Ortiz, en una imatge d'arxiu

Yeray S. Iborra

L'Ajuntament de Barcelona té clar que l'aigua, el gas i la llum han d'estar garantides i que la lluita contra la pobresa energètica és una política prioritària, però també té clar que les energètiques s'han de corresponsabilitzar signant convenis amb l'administració. El govern de la ciutat ha amenaçat aquest dilluns a les energètiques de deixar de pagar les factures d'aquelles famílies més vulnerables si les energètiques no col·laboren amb l'administració.

Actualment, el consistori paga aquesta despesa amb fons propis i argumenta que els ens públics no han de pagar les conseqüències de la gestió d'empreses privades, en aquest cas les energètiques.

En aquest sentit, l'Ajuntament ha presentat aquest dilluns una sèrie de mesures, sota l'empara d'instruments com els serveis socials, el Codi de Consum de Catalunya o la Llei 24/2015, per tal que les empreses energètiques es corresponsabilitzin en la lluita contra la pobresa energètica. Per començar, l'Ajuntament vol que les companyies paguin, com a mínim, el 50% del cost que suposa la pobresa energètica a la ciutat; es tracta de prop d’un milió i mig d’euros de factures impagades.

El consistori ha insistit que “calen acords entre companyies i administracions per convenis de descompte i condonació del deute”. “Han d'assumir part de la responsabilitat de la càrrega”, ha dit la tinent d'alcalde de Drets Socials de Barcelona, Laia Ortiz.

Ortiz ha llançat aquest dilluns un ultimàtum a les companyies per tal que, tal com exposa la llei 24/2015, les energètiques signin un conveni amb l'administració, els anomenats protocols. A més a més, la tinenta d’alcalde ha amenaçat que si les companyies no s’avenen a col·laborar “podrien quedar excloses de la contractació” amb el consistori.

L'Ajuntament ha instat les administracions locals a “desenvolupar” la llei contra la pobresa energètica per fer-ne “efectiva” l'aplicació. En la mateixa línia, el consistori ha recordat les energètiques que tenen l'“obligació” d'informar de forma transparent els consumidors sobre les tarifes socials que ja existeixen.

Més punts d'assessorament

El passat mes de novembre, l’Ajuntament va obrir quatre Punts d’Atenció a la Pobresa Energètica (PAPE) a diferents districtes de la ciutat. El consistori va valorar la prova pilot, de cinc mesos de durada, com un èxit i ara obrirà alguns d'aquests punts de forma definitiva a deu districtes de Barcelona.

Les oficines d’assessorament canviaran la nomenclatura  –Punts d’Assessorament Energètic (PAE) d'ara endavant– però mantindran les funcions: combatre la situació que pateixen les llars que no tenen la capacitat de pagar una quantitat d’energia suficient per a satisfer les necessitats domèstiques bàsiques, o quan es veuen obligats a destinar una part excessiva dels ingressos a pagar la factura energètica.

El projecte d’extensió dels PAE tindrà un pressupost de 4 milions d'euros per als pròxims dos anys i suposarà la contractació de 100 persones formades per a ser assessors energètics a través del programa Làbora, de plans d’ocupació per a persones en situació d’atur de llarga durada; la gestió dels PAE es durà a terme des d’empreses del tercer sector.

Etiquetas
stats