Barcelona impulsa l'oficina de Transparència perquè funcionaris i veïns denunciïn pràctiques corruptes
Barcelona “vol fer la vida impossible” a la corrupció i “ser implacable” contra les relacions clientelars. Amb aquestes paraules el periodista i exdiputat de la CUP, David Fernàndez, ha explicat la seva aportació a una iniciativa encapçalada pel govern d’Ada Colau, en concret pel tercer tinent d’alcalde de Drets de ciutadania, Transparència i Participació Jaume Asens, que aquest dijous ha presentat l’Oficina per la Transparència i les Bones Pràctiques (OTBP).
L’Ajuntament de Barcelona porta treballant mesos en aquesta estructura especialitzada i que estarà dedicada, exclusivament, a investigar i fer complir les denúncies ciutadanes sobre el mal funcionament de l’administració. El gerent municipal de recursos, Joan Llinares, que presidirà l'oficina, ha explicat que “no es vol substituir cap organisme ja existent, sinó complementar i aprofundir els actuals”. Una reflexió que ha fet per diferenciar la iniciativa d’un hipotètic departament d’Afers Interns.
La nova estructura, aprovada aquest mateix dijous pel consell de govern municipal, comptarà amb 56 funcionaris de l'Ajuntament que estaran dedicats a fer accessible a la ciutadania la informació concreta sobre contractes, convenis, normes municipals i dades econòmiques del consistori. Llinares, que va ser l'encarregat de rellevar Félix Millet a la direcció del Palau de la Música quan van aflorar les irregularitats, ha avançat que l'oficina estarà plenament operativa a finals d'any. A més del portal de la transparència, l'Ajuntament també crearà una bústia ètica, a través de la qual els funcionaris i la ciutadania podran denunciar pràctiques corruptes.
Asens ha explicat que l’Oficina estarà en constant contacte amb el comissionat de Seguretat, Amadeu Recasens, per si es poden despendre accions irregulars de les investigacions de l’Oficina per la Transparència. I és que un dels pilars fonamentals serà evitar els erros del passat i la manca “d’efectivitat” dels mecanismes de control, com va passar en el cas del Palau de la Música. L’Ajuntament també treballa a fons en treballa en una nova norma reguladora de lobbys i en un codi ètic dels alts càrrecs.
La nova estructura comptarà amb reconeguts activistes que treballen per la transparència i contra la corrupció, com la portaveu de Xnet, Simona Levi o el periodista i exdiputat David Fernàndez. Levi, impulsora de dispositius com 15MpaRato i coordinadora de Grups Ciutadans contra la corrupció a Catalunya, ha confessat sentir-se “commoguda” per la “bona iniciativa i el rigor del text presentat” després d’anys perseguint a les institucions per impulsar mesures de transparència. “Les institucions no poden aportar gaire informació a la ciutadania, atès que ha estat la ciutadania qui ha assumit el lideratge de la lluita per la transparència”, ha explicat.
Per la seva part, David Fernàndez, que va presidir la comissió del Parlament sobre frau i evasió fiscal i pràctiques de corrupció política, ha denunciat el cràter que ha deixat la corrupció en els darrer cicle polític i ha citat el frau fiscal, les contractacions irregulars o el finançament irregular dels partits: “Ens hem de felicitar per aquesta iniciàtica de caràcter publico-civil”, ha dit. Enric Pons, membre de la plataforma d'auditoria ciutadana del deute; i Miguel Ángel Mayo, portaveu de Gestha, el sindicat majoritari dels tècnics d'Hisenda, també estaran vinculats amb l'OTBP.