Barcelona en Comú reitera la defensa a la Guàrdia Urbana però no denunciarà Garganté
A Barcelona en Comú se li atravessa el cas Garganté. L'Ajuntament de Barcelona segueix reclamant “prudència i respecte per a la justícia” —en paraules del primer tinent d'alcaldia Gerardo Pisarello— mentre l'oposició demana mà dura contra Garganté i la defensa ferma del cos de la Guàrdia Urbana. La CUP, per la seva banda, ha reiterat a la comissió extraordinària de Presidència d'aquest divendres el seu compromís amb els manters, denunciant la criminalització del col·lectiu. Davant les queixes de PSC, ERC, PP, CiU i Ciutadans, Pisarello ha insistit que no li correspon al govern municipal personar-se com a acusació particular: “Qui havia de denunciar era el metge”, ha dit Pisarello. Durant la compareixença, a la porta de l'Ajuntament hi havia membres del SAPOL, el sindicat de policies, que també demanaven la personació del govern com a acusació particular.
El primer tinent d'alcaldia ha insistit que “la Guàrdia Urbana va fer el que havia de fer” i ha demanat als grups de l'oposició —especialment a la CUP— evitar la instrumentalització del cos policial i també del col·lectiu de venedors ambulants. Davant de les preguntes del regidor de la CUP, Josep Garganté, dirigides al govern municipal i al comissionat de Seguretat Amadeu Recasens sobre les informacions sorgides a la premsa en relació a la filtració del vídeo de la seva trobada amb el metge i una reunió entre el propi Recasens i la Guàrdia Urbana, el consistori ha mantingut el silenci.
Davant la inacció política de BComú, Joaquim Forn (CiU) ha acusat el govern municipal de tirar “pilotes fora” i descuidar la “protecció de la institució”. No ha estat l'única crítica a l'Ajuntament. Carina Mejías, de Ciutadans, ha insinuat que el cas Garganté es troba englobat dins de la ineficàcia general de l'Ajuntament en matèria de seguretat. Tots els grups, excepte la CUP, han coincidit en la defensa de la Guàrdia Urbana; Carmen Andrés (PSC) ha fet especial èmfasi en aquesta qüestió, recordant que el cos policial està sent víctima d'una persecució per una visió “reduccionista” de la seva tasca.
Forn ha preguntat si des del consistori es va paralitzar la presa de declaració de Garganté per part de la Guàrdia Urbana per evitar un “escàndol major”. Aquestes paraules prenen rellevància política imminent, ja que en les properes setmanes la CUP serà clau en la votació de la la modificació pressupostària de BComú.
Paternalisme amb els manters
Tant ERC com el PP de Barcelona han criticat la posició de la CUP respecte a la defensa dels manters. “No els hi fem cap favor recolzant la seva tasca il·legal”, ha dit el regidor d'ERC Jordi Coronas. Els grups de l'oposició han insistit en la il·legalitat del Mercat Rebel; Garganté ha instat aquests grups a anar a parlar amb el sindicat de manters per evitar “visions paternalistes” de la seva situació.
La comissió extraordinària ha coincidit amb les paraules de preocupació del Síndic de Greuges en relació a la presència d'un metge a la sala mentre es prenia declaració a un pacient. El Síndic no es personarà d'ofici per la judicialització del cas, però ha assegurat que aquesta pràctica —vulnerar el dret a la intimitat i la confidencialitat— és “habitual”. Per la seva banda, el president del Col·legi de Metges, Jaume Padrós, ha afirmat que va haver-hi un “moment d'intimitat” en la declaració entre el manter i el metge, negant que es vulnerés cap dret.