Els manters s'avenen a pagar impostos si es constitueix un mercat social a Barcelona
El govern d'Ada Colau i el col·lectiu dels venedors ambulant acosten posicions. El portaveu del sindicat de manters, Aziz Faye, valora positivament la primera trobada de la taula negociadora amb l'Ajuntament celebrada aquest dijous, però sol·licita més tolerància, “sobretot policial”, mentre no es trobin solucions concretes. “Per a nosaltres que escoltin les nostres demandes, que vulguin conèixer-nos, i que hi hagi un reconeixement ja és un gran pas”, afirma Faye, un dels cinc manters que va acudir a la cita en representació del sindicat.
La petició de Faye no és casual. La Guàrdia Urbana, que va estar present a la Taula per mediació del comissionat de Seguretat Amadeu Recasens, segueix pressionant els manters amb policia uniformada permanent situada a Sagrada Família, Parc Güell, plaça de Catalunya, Portal de l'Àngel, Rambla i passeig de Gràcia. Un setge iniciat des del 9 de novembre, quan la policia municipal els va fer fora del Port Vell, la seva zona preferida per l'afluència de turistes.
És la primera vegada que aquest col·lectiu, estigmatitzat durant anys a Barcelona, participa d'una taula negociadora com a actor amb veu pròpia, però el reconeixement no és la seva única meta. “Volem solucions comunitàries, més voluntat per part de tots, i que se'ns deixi de perseguir mentre no hi ha una alternativa concreta i real”, diu Faye, que veu en la proposta de constituir un Mercat Social una possible sortida.
“La majoria de nosaltres volem pagar impostos, però no tenim com fer-ho”, recorda Faye, que en canvi es mostra reticent al sector de la ferralla, com també havia suggerit l'ajuntament. “A Barcelona no hi ha ferro, no és una vida per a nosaltres”. Ara, la seva petició és aconseguir un espai en el qual poder vendre sense la pressió de la Guàrdia Urbana i, si s'aconsegueix, contemplen “renunciar als productes falsificats”.
No obstant això, a la taula celebrada aquest dijous no van participar els representants dels comerciants. En una entrevista concedida a aquest mitjà abans de la reunió, el secretari general de la Confederació de Comerç de Catalunya, Miguel Ángel Fraile, va carregar amb duresa contra els manters, als quals va titllar sense matisos de “delinqüents”. Unes paraules que, des de l'Espai de l'Immigrant, col·lectiu que dóna suport als manters i que també va acudir a la cita, es veu com una mostra clara de “racisme”.
Per la seva banda, el president de la taula, l’anomenada Taula de Ciutat, el regidor d'ERC Jordi Coronas, posa en valor “la cordialitat” d'una “trobada positiva”. Segons el portaveu republicà “hi ha consens” en posar fi a la permissivitat de la venda ambulant irregular que “no és una activitat legal”, però posa al mateix nivell el consens que hi ha “en trobar una sortida social i vehicular els manters a través dels serveis d'inserció sociolaboral ”
Per a Faye, serà clau que els comerciants se sumin a les pròximes reunions. “Si tots posem de la nostra part, això tindrà solució”, subratlla. Una altra de les conclusions, segons Coronas, és posar l'accent en informar els manters sobre els serveis socials, ja que molts d'ells desconeixen com accedir-hi.
El govern municipal presentarà la seva mesura de govern sobre aquesta qüestió en la propera Comissió de Drets Socials del 21 de desembre i la propera reunió de la Taula serà passat festes, quan es tornarà a convocar tots els actors, incrementant l'esforç perquè els comerciants i el PP, que també va girar l’esquena a la cita, hi assisteixin.